Bruksspelet i Klippan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bruksspelet i Klippan är ett sedan 2013 årligt återkommande teaterevenemang på Klippans pappersbruk i norra Skåne.[1]

Bruksspelet följer den gamla svenska traditionen av bygdespel med lokal anknytning och startades på initiativ av artisten och projektledande producenten Heléne Lindquist.[2] Spelet skildrar olika tidsepoker för varje år och bygger på en fri verklighetsgrund från brukets och Klippan-bygdens historia och persongalleri. Det spelas sedan 2013 i juli varje år med en stor ensemble på 60-70 personer bestående av professionella skådespelare och amatörer i alla åldrar från bygden i samverkan med den lokala teaterverksamheten Amabile ledd av Heléne Lindquist. Skådespelet äger rum vid den stora lastkajen till brukets gamla lumpförråd med uppbyggda publikläktare. I samband med föreställningarna visas beledsagande utställningar på brukets museum och i bodar säljs bland annat konsthantverk av bygdens föreningsliv.

Den ursprungliga produktionen, Sunnerdahl på liv och död, utspelades vid 1830-talets maskinella nysatsningar, då Sveriges första pappersmaskin installerades i Klippan. Denna skrevs och regisserades av Ewa Ohlson-Westin med nyskriven musik av P-O Nilsson.[3] Året därpå utvecklades produktionen vidare med Andreas Eldeen som bruksägaren Sven-Magnus Sunnerdahl och bland andra Dan Kandell och Tuva Börgesdotter Larsen.[4] För regi och manus stod nu Annika Kofoed, som fortsatt med det sedan dess. 2014 års föreställning tog tydligare formen av en musikal med mer musik av P-O Nilsson med stora sång- och dansnummer.

År 2015 års uppsättning Agnes utspelades då järnvägen kom till Klippan på 1870-talet och placerade fokus på tidens villkor för kvinnorna med Elin Rusk i titelrollen som frihetslängtande dotter till nye patronen Christen Asp Bock.[5][6] År 2016 års föreställning, Regnbågen, utspelas vid 1950-60-tal och tillkomsten av Klippans dansrestaurang Regnbågen med framväxande rock'n'rollmusik, brottning, könsroller, Regina Lund som stilskole-lärare från Stockholm och Stefan Clarin som grekisk gästarbetare med flera.[7][8]

Musiken från produktionerna har givits ut på CD.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]