Hoppa till innehållet

Regina Lund

Från Wikipedia
Regina Lund
Regina Lund på Guldbaggegalan 2013.
Regina Lund på Guldbaggegalan 2013.
FöddRegina Charlotta Lund[1]
17 juli 1967 (56 år)
Vasa, Finland (uppvuxen i Gävle och Stockholm)
Aktiva år1979–
SläktingarChristian Lund (far)
Sonja Lund (mor)
Wiggo Lund (farfar)
Gunnar Lund (farbror)
IMDb SFDb

Regina Charlotta Theodora Lund, född 17 juli 1967 i Vasa i Finland[2] (men folkbokförd i Farsta församling i Stockholm[1] där modern då var skriven), är en svensk skådespelare, sångare, låtskrivare, poet och författare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Regina Lund är dotter till regissören Christian Lund och skådespelaren och dansaren Sonja Lund, född Karlsson. Regina Lund föddes i Vasa i Finland, där föräldrarna var verksamma på teatern vid den tiden. Hon växte till stor del upp hos sina farföräldrar advokaten Wiggo Lund och bibliotekarien Brita Wahlquist i Gävle.[3]

Hon tävlade på elitnivå i gymnastik 1975–1979 för GGF (Gefle Gymnastik Förening) och vann en guldmedalj i 70-iaden Gästrikland/Hälsingland. Dessutom dansade hon, sjöng och spelade musikal och fars i Gävle Musikteater under uppväxtåren och var även lärare i jazzdans. 1984–1985 var hon utbytesstudent på high school i Salt Lake City i Utah, USA. Hon tog danslektioner på Pineapple Dance Studios i London 1988 och studerade vid Teater- och operahögskolan i Göteborg 1989–1992. Under tiden på scenskolan bytte hon tilltalsnamn från Lotta till Regina.

I bland annat Gävle medverkade Lund i barnteater och var 1977 med i det omtalade Tältprojektet tillsammans med sin mamma. Hon filmdebuterade som 11-åring i en stum roll i TV-filmen Den nya människan (1979) regisserad av hennes far. Hon slog igenom för den stora publiken som radiorösten Laila Klang, hemmafru från Tierp, i radioprogrammet Klang & Co 1993 och som sekreteraren Mona i TV-serien Rederiet 1994, 1995 och 2001. År 1995 belönades hon med privatteatrarnas pris Guldmasken som Bästa kvinnliga skådespelare i musikal, för sin rollprestation i I hetaste laget och nominerades till en Guldbagge för sin roll i filmen Sjön (1999).

2004 sommarpratade hon i Sveriges Radio P1. Hon tävlade i Melodifestivalen 2007. Hon har läst in Jeanette Wintersons roman Fyrväktaren (2006) som ljudbok och lånat ut sin röst till flodhästen Gloria i den animerade filmen Madagaskar (2005) och April Ryan i spelet The Longest Journey (svensk titel: Den längsta resan). Vidare har hon medverkat i underhållningsprogrammen Hjälp! Jag är med i en japansk tv-show 2010 och i Fångarna på fortet 2011.[4]

Regina Lund har en son, född 1999. Hon var gift med skådespelaren Jonas Malmsjö 2000–2002 och var bosatt i Köpenhamn 2006–2008.

Engagemang och andlighet[redigera | redigera wikitext]

Regina Lund har under många år aktivt engagerat sig i till exempel Amnesty International och Röda Korset och ofta tagit del i samhällsdebatten. Hon har hållit ett antal fredstal. I Malmö 2008 höll hon tal vid 60-årsfirandet för FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Lund höll även ett tal utanför Riksdagen för Djurens Rätt 2008. Samma år höll hon dessutom ett tal på Sergels Torg under Tibetveckan som uppmanade till fred i Kina-/Tibetkonflikten. Hon har i flera år varit vegetarian och nykterist.[5]

Hon har sedan barndomen ett starkt andligt intresse och har under flera år parallellt också arbetat som clairvoyant, clairsentient, clairaudient, andlig vägledare, tarotläsare och helare/medium, vilket emellanåt väckt viss uppmärksamhet.[6][7] Hon har både med sitt konstnärskap och som person flera gånger väckt starka känslor och reaktioner i massmedia, senast när hon förutspått att sångerskan Sanna Nielsen skulle bli gravid under 2019.[8]

Konstnärlig verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Film och television[redigera | redigera wikitext]

Efter ett antal TV-produktioner långfilmsdebuterade Regina Lund i Björn Runges Harry & Sonja (1996) där hon spelade badvakt mot Stellan Skarsgård. Hon gjorde huvudrollen i Hans Åke Gabrielssons thriller Sjön (1999). Filmen följdes av roller i till exempel Hassel – Förgörarna (2000) och samma år i Susanne Biers film Livet är en schlager som schlagersångerska. 2004 gjorde hon huvudrollen som Stella Måne i den omdiskuterade sexualupplysningsfilmen Kärlekens språk. Hon medverkade i Göta kanal 2 – kanalkampen (2006). 2009 spelade hon en av huvudrollerna i den tyska filmen Gellert – Game Over. Filmen innehåller fem låtar från hennes album Everybody’s Darling och hennes karaktär Una framför fyra av sångerna live i filmen. Samma år medverkade hon även i Dear Alice och Alexander Mobergs ungdomsfilm Klara. 2011 fick Lund en roll i För kärleken i regi av Othman Karim. Regina Lund har huvudrollen i Hans Montelius svensk-amerikanska romantiska komedi How To Seduce Your Neighbor (2012).

Efter debuten i Den nya människan (1979) har hon medverkat i ett stort antal TV-produktioner. Hon har till exempel haft roller i Missförstå mig rätt (1991), Det uppdämda hatets bottenlösa bassänger (1993) och i Kjell Sundvalls Du bestämmer (1993). Förutom genombrottet i Rederiet som Mona Kjellgren har Regina Lund bland annat gjort stora och hyllade roller som poliseleven Ulrika Hoxell i TV-serierna Aspiranterna (1998) och som Tuula i Lars Molins Ivar Kreuger (1998). 2003 gjorde hon den kvinnliga huvudrollen i Solisterna och medverkade i avsnittet Wallander - Luftslottet (2006). 2009 gjorde hon en roll i den tyska TV-filmen The Inspector And The Sea – Dark Angel. Filmen är baserad på Mari Jungstedts deckare Den mörka ängeln (2008).

Hon har medverkat i kortfilmer som t.ex. Jenny ger igen (2009) och Mammas pojke (2010). Den senare, i regi av Hans Montelius, visades på filmfestivalen i Cannes 2011.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Lund har sjungit och skrivit musik och dikter sedan 12 års ålder. Lund debuterade som skivartist 1997 på Johan Norbergs album 5 Hours 4 Months And A Day (EMI). Samarbetet fortsatte på Regina Lunds två första album under eget namn Unique (Warner, 1997) och Year Zero (Warner, 2000). Johan Norberg producerade skivorna och är dessutom medkompositör till de flesta av låtarna. Musiken är gitarrbaserad lågmäld i singer-songwriter-tradition med poetiska texter. Framförallt Unique blev en stor framgång både kritiker- och försäljningsmässigt, skivan gavs även ut i Japan med två bonusspår. Sången Miss You från Unique användes i Simon Stahos danska film Villospår (1998) med bland andra Mads Mikkelsen i en av rollerna. Från båda skivorna släpptes flera singlar, bland andra Mr Jones, Unique och Silent Green. Den sällsynta promosingeln Miss Colourful (Warner, 2000) innehåller Lunds tolkning av Wendy Chamlins Johnny’s Having A Breakdown.

Hennes tredje album Everybody’s Darling var egenfinansierat och gavs ut på Regina Records, 2004. Leif Sundin är tillsammans med Regina Lund medproducent och medkompositör till flera av låtarna. Från CD:n släpptes singlarna Courage och Too Small. Albumet återutgavs 2009 med titeln Dare (King Ink) och 2010 med titeln Return (Vicisolum) och släpptes då även i Europa, USA och Kanada. Den senare utgåvan innehåller tre nya spår, bland andra singeln All Over My Body, och endast 11 av den ursprungliga utgåvans 18 låtar. 2009 gjordes en video på Bartender (remixad version), som är en av låtarna från albumet. 2014 gavs skivan ut även digitalt under ursprungsnamnet "Everybodys Darling act 1 & 2" (Regina Records/Cramada).

2006 kom diktskivan Förlåt! Nej, jag menar aj. (Cramada/Lionheart International), som övervägande innehåller ljudsatta texter från hennes diktsamling med samma namn. Skivan är producerad av Joakim Thåström. 2011 kom albumet Living In Airports (Vicisolum), som producerades i samarbete med James Cartriers. Från skivan hämtas singeln med samma namn, Living In Airports.

2013 släpptes Regina Lunds sjätte studioalbum "Breathe" (Regina Records/Cramada) följt av singlarna "Trust" och "Breathe" med remixer av DJ Baba. Även den svenska 4-spårs EP:n "Kom kom dansa" (Regina Records/Cramada) släpptes under hösten, innehållandes tre låtar nyskrivna låtar på svenska samt Noice-covern "En kväll i tunnelbanan". Regina Lund har tillsammans med Christian Berglin projektet Sunshine Super Monn som släppte EP:n "Sunshine Super Moon" (Regina Records/Cramada) i november 2013.

2014 släpptes Regina Lund en liveskiva "Live in Sweden" (Regina Records/Cramada) som är inspelad på ett utsålt Klubb Kaliber i Mariestad tillsammans med hennes band (Ulf Rockis Ivarsson, Hux Flux Nettermalm och Richard Öhrn).

På samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Regina Lund finns utgiven i flera olika sammanhang. Hon medverkar till exempel på hyllningsskivorna Den flygande holländaren 2 (1998), Nationalsånger (2002) och Nils Ferlin (2004). Hon återfinns på soundtracket till Livet är en schlager (2000) och musikalen GG (2003). Hennes låt Rainbow Star, som Regina Lund tävlade med i Melodifestivalen 2007 ingår på albumet för Melodifestivalen 2007. Hon sjunger duetter på Lars Carlsohns singel Önska (2003) och Fredrik Swahns album Ut i livet (2009). Lund samarbetade 2004 med Pelle Händén i musikprojektet Universal Intercourse, som ännu inte släppts på skiva. Lunds låtar är förlagda hos Regina Says/Good Songs Publishing/Cramada.

Teater, musikaler, framträdanden[redigera | redigera wikitext]

Lund debuterade på scenen som Curleys fru i John Steinbecks Möss och människorMalmö Stadsteater 1991 och har spelat i ett flertal uppsättningar i Sverige och Danmark. Hon gestaltade Ofelia i Jan Bergmans uppsättning av HamletRiksteatern, Stockholm 1992. Samma år gjorde hon Beth i Sam Shepards Den innersta lögnen. Året efter spelade Regina Lund i musikalen I hetaste lagetCirkus i Stockholm i Marilyn Monroes kända filmroll som Sugar Cane. (Bilder från den perioden finns i fotoboken Gör Om Mig : Michael Bindefelds A-Ö, 1998). 1993-1994 gestaltade hon Abigail i Arthur Millers HäxjaktenGöteborgs Stadsteater.

1995 satte hon upp sin egen enmansföreställning Moder Svea – Ett äkta svenskt självmord, en satir om den svenska så kallade jantelagen. Förutom i Stockholm, visades Moder Svea även i ett nedlagt kloster i Mexico City. Till föreställningens affisch användes en utmanande bild (publicerad i fotoboken New York Girls, 1995), som den amerikanske undergroundfotografen och filmaren Richard Kern tagit på henne.

1996 spelade hon Lola, Marlene Dietrichs klassiska rollfigur, i Blå ängeln. En roll i Censorn, Göteborgs Stadsteater 2001. (Föreställningen innehöll låten This Is My Shield från hennes album Everybodys Darling.) Lund spelade Jelena i Thommy Berggrens uppsättning av Onkel VanjaStockholms stadsteater 2002 och samma år spelade hon där Greta Garbo i GG : En Musikal Om Greta Och Gilbert. Hon medverkade 2003 i musikalen Victor/Victoria, tillsammans med Jan Malmsjö, Jakob Eklund och Sofie Lindberg i regi av Anders Aldgård, på Oscarsteatern i Stockholm. 2008 spelade hon i ännu en uppsättning av Hamlet; denna gång i rollen som Drottningen på Häringe slott. Hon medverkade 2009 i en uppsättning av Gertrude Steins What Happened i Köpenhamn. Hon turnerade Sverige runt 2010 med Ray Cooneys fars Liket som visste för mycket. Hon spelade på Helsingborgs stadsteater i urpremiären av musikalen Nils Holgerssons underbara resa hösten 2012 och i Min fru går igen av Noël Coward våren 2014.[9][10] Regina Lund har under åren genomgående fått bra kritik för sina insatser på scenen.

Regina Lund hade huvudrollen i farsen Casanova sökesSagateatern i Linköping med premiär 30 december 2014.[11]

Radio[redigera | redigera wikitext]

Hon gjorde ett omtalat och delvis kritiserat framträdande i radioprogrammet Sommar i Sveriges Radio P1 den 23 juli 2004, där hon istället för att som brukligt är spela sina favoritlåtar, spelade musik från sin kommande skiva Everybody's Darling[12][13].

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

2005 gav hon ut Förlåt! Nej, jag menar aj : Samlade Dikter 1990–2005 (Koala Press/Modernista). Boken innehåller hennes samlade dikter och låttexter. Nothing But The Veil (King Ink) släpptes 2009 och är utgiven på engelska. Det är en bok om försoning och fred, skriven tillsammans med hennes döde far Christian Lund genom olika former av mediala kontakter. Där berättar hon också om sorger och glädjeämnen på hennes livs resa, familjeproblem, den allt starkare inriktningen på att leva ett andligt, hälsomedvetet liv för att bidra till att skapa en bättre värld och personlig inre frid. En utökad version av boken finns tillgänglig på nätet, inläst som ljudbok av henne själv[14].

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller (ej komplett)[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
1992 Ofelia Hamlet
William Shakespeare
Jan Bergman Riksteatern
1993 Abigail Häxjakten
Arthur Miller
Björn Melander Göteborgs stadsteater
1994 Sugar I hetaste laget
Peter Stone, Jule Styne och Bob Merrill
Bo Hermansson Cirkus, Stockholm[15]
1995 Moder Svea – ett äkta svenskt självmord
Regina Lund
(enmansföreställning)
2002 Jelena Morbror Vanja
Anton Tjechov
Thommy Berggren Stockholms stadsteater
2003 Greta Garbo GG Stockholms Stadsteater
Victoria Grant Victor/Victoria
Blake Edwards, Leslie Bricusse, Henry Mancini och Frank Wildhorn
Anders Aldgård Oscarsteatern[16][17]
2005 Mamman
Nicci
Artisten - Nacka Skoglund Story
Ulf Larsson
Ulf Larsson Nya Casinoteatern[18]
2007 Demonernas port
Akutagawa Ryunosuke
Bogdan Szyber och Carina Reich Malmö stadsteater
2008 Mrs Lyons Blodsbröder
2010 Maria Nylén Liket som visste för mycket (Dröse & Norberg) [19]
2012 Gåsen Akka Nils Holgerssons underbara resa
Selma Lagerlöf
2014 Elvira Condomine Min fru går igen
Noël Coward
Geir Sveaass Helsingborgs stadsteater

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

 • 1997 – Unique / One Day Jesus
 • 1998 – Silent Green (inh. Stonebridge Radio Version, Red Mecca Remix, StoneBridge Full Version, Album Version)
 • 2000 – Miss Colourful (inh. Miss Colourful, Johnny's Having a Breakdown)
 • 2003 – Önska (Carlsohn feat. Regina Lund) (inh. Radiomix, Orkestermix, Klubbmix, Musikvideo)
 • 2004 – Too Small
 • 2007 – Rainbow star (inh. Radio Version, Oscar Holter Remix, Karaoke Version)
 • 2009 – On the Waterfront (w/ Raymond Watts)
 • 2010 – All over my body (w/ Conny Bloom)
 • 2011 – In the atmosphere
 • 2011 – Living in Aiports
 • 2011 – Starlight (w/Mmadcatz)
 • 2013 – Kom kom dansa
 • 2013 – Sunshine Super Moon (w.Christian Berglin)
 • 2014 – Trust
 • 2014 – Breathe
 • 2014 – Scandinavian Rain
 • 2015 – O helga Natt (featuring and produced by Richard Öhrn)
 • 2016 – Tid
 • 2016 – För mig finns bara du
 • 2016 – Tid (Remix EP)
 • 2016 – God Rest You Merry Gentlemen
 • 2017 – Haters Will Hate
 • 2017 – Gracias A'la Vida

Samlingsskivor[redigera | redigera wikitext]

 • 2010Return (Låtar från Everybody's Darling + 3 nya)
 • 2011Playlist: Regina Lund (Låtar från första två albumen)
 • 2017 – Playlist: Regina Lund på svenska (Spotify spellista med Reginas svenska låtar)

Medverkar på skivorna[redigera | redigera wikitext]

 • 2000 – Livet är en Schlager (Kärleksikonen)
 • 2001 – Ringtones (Come, Take me)
 • 2002 – National Sånger (Hymner från Vågen och EPA:s Torg) (Popens Mussolinis)
 • 2005 – Till dom vi skickar tillbaks (Courage)
 • 2007 – Melodifestivalen 2007 (Rainbow Star)
 • 2008 – Den Flygande Holländaren 2 (Alices snaps)
 • 2010 – Howler Monkey Gods - EP (Roadside Sleeping w/ Howler Monkey Gods)
 • 2012 – Nils Holgerssons underbara resa (Fria Fåglar)
 • 2013 – Artister mot Speciesism (Forgive)

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

 • 2006 – uppläsare Fyrväktaren
 • 2005 – nutid - projektet Universal Intercourse (nu kallat Regina)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Szabad Carl, red (2002). Sveriges befolkning 1970 (Version 1.00). Stockholm: Sveriges släktforskarförb. Libris 8861349. ISBN 91-87676-31-1 
 2. ^ ”Regina Lund i sommarintervju - Sveriges Radio Finska” (på finska). sverigesradio.se. (Sveriges Radio). 22 juni 2011. https://sverigesradio.se/artikel/4535921. Läst 16 mars 2021. 
 3. ^ Regina Lund på Lionheart Arkiverad 16 december 2007 hämtat från the Wayback Machine. Lionhearts webbplats. Läst 1 januari 2009.
 4. ^ ”Vi är klara för Fångarna på fortet 2010”. Arkiverad från originalet den 24 maj 2010. https://web.archive.org/web/20100524120706/http://www.tv4.se/1.1646897/2010/05/21/vi_ar_klara_for_fangarna_pa_fortet_2010. Läst 21 maj 2010. 
 5. ^ Vit Jul, intervju om vegetariskt och nykterism Arkiverad 19 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.
 6. ^ Linn Elmervik (1 juni 2015). ”Måns healades av Regina Lund - före vinsten”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/Onag3q. Läst 16 mars 2021. 
 7. ^ Alex Schulman (29 januari 2015). ”Lunds texter måste upphöra att publiceras”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/A2xaVA. Läst 16 mars 2021. 
 8. ^ Hänt Extra ber om ursäkt för gravidrubrik, Svenska Dagbladet, 2019-01-16
 9. ^ Stefan Lindqvist (17 november 2012). ”Regina Lund lever i nuet”. HD. https://www.hd.se/2012-11-17/regina-lund-lever-i-nuet. Läst 16 mars 2021. 
 10. ^ Helsingborgs Dagblad 13 mars 2014, "Regina Lund tillbaks på scenen" Arkiverad 16 mars 2014 hämtat från the Wayback Machine.
 11. ^ Teaterexpressen 2014, om "Casanova sökes"
 12. ^ TT Spektra. Lyssnarstorm mot Regina Lund Arkiverad 31 januari 2019 hämtat från the Wayback Machine.. Södermanlands Nyheter den 23 juli 2004. Läst 1 januari 2009.
 13. ^ 23 juli 2004: Regina LundSveriges Radios webbplats. Läst 1 januari 2009.
 14. ^ ”"Nothing But the Veil" fri ljudbok”. Arkiverad från originalet den 5 mars 2010. https://web.archive.org/web/20100305073044/http://www.nothingbuttheveil.com/. Läst 21 maj 2010. 
 15. ^ ”I hetaste laget”. Chinateatern. Arkiverad från originalet den 23 september 2015. https://web.archive.org/web/20150923202850/http://www.chinateatern.se/show/i-hetaste-laget/. Läst 3 september 2015. 
 16. ^ ”Victor/Victoria”. Chinateatern. Arkiverad från originalet den 23 september 2015. https://web.archive.org/web/20150923202952/http://www.chinateatern.se/show/victor-victoria/. Läst 3 september 2015. 
 17. ^ ”Victor/Victoria”. Musikverket. http://calmview.musikverk.se/CalmView/Record.aspx?src=CalmView.Performance&id=PERF15798&pos=162. Läst 15 juni 2015. 
 18. ^ Sven Malm (29 september 2005). ”Lite för bussigt om Nacka Skoglunds liv”. SvD. http://www.svd.se/lite-for-bussigt-om-nacka-skoglunds-liv. Läst 13 juni 2015. 
 19. ^ Dröse & Norberg Nöjen Arkiverad 12 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]