Bungyjump

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ett bungyjump i Normandie i Frankrike.

Bungyjump, bungee jump, en aktivitet som går ut på att kasta sig ut från hög höjd med ett starkt gummiband fäst vid fötterna, så att man studsar upp innan man når marken. Bungyjump utövas ofta från broar eller höga lyftkranar (mobilkranar).

Det högsta bungyjumpet i världen, utsett av Guinness Rekordbok, var från Bloukransbron i Sydafrika. Hoppet var 216 meter högt.

Historik[redigera | redigera wikitext]

I Vanuatu fanns ett mandomsprov bland unga män att kasta sig ut från klippor med fötterna bundna i lianer.[1] David Attenborough med ett filmteam från BBC filmade denna aktivitet. Världens första moderna bungyjump utfördes av engelska studenter på Clifton Suspension Bridge 1979. Bungyjump som kommersiellt nöje utvecklades av nyzeeländaren A. J. Hackett. I Sverige lanserades Bungy Jump för första gången 1990 framför Sjöhistoriska museet i Stockholm av Christopher Östlund.[källa behövs] Det var även starten i världen att prova på att hoppa från en byggkran istället för från en bro som tidigare. Det massmediala intresset var de första åren enorm. I Sverige användes i början franska bergsklättrare som personal. Första olyckan skedde i samband med valdagen den 15 september 2001. En person som ej uppgett korrekt vikt touchade marken, men undkom skador. Annars har sporten varit relativ skadefri i hela världen. I Sverige har ingen allvarlig olycka skett. Framgången i Stockholm resulterade i ett internationellt danskt bolag, som drev bungyjump i mer än 50 länder inklusive första hoppen i USA. Bungyjump är sedan några år förbjudet i Sverige.[källa behövs]

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

Inom bungyjump är utrustningen ganska enkel. Man har en mobilkran, ett torn, en bro eller någonting liknande att hoppa ifrån, en säkerhetssele som fästes kring lår och midja samt en lina som binder ihop fötterna. Säkerhetsselen och linan kring fötterna sitter båda ihop med bungycorden via säkerhetsslingor. En bungycord, som det heter, består ofta av ca 1000 enskilda gummilinor som tvinnats ihop till ett enda tjockt rep. En byngycord är konstruerad för att klara av en belastning på upp till två ton. Linorna är byggda för att sträckas ut långt så att den som hoppar ska få en så liten stöt som möjligt.

Bungyjump från olika länder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kan bli stopp för bungy jump”. SVT Nyheter. TT. 4 juni 2010. http://www.svt.se/nyheter/sverige/kan-bli-stopp-for-bungy-jump. Läst 12 februari 2014.