Ca de bestiar

Från Wikipedia
Ca de bestiar
Korthårig ca de bestiar.
Rasgrupp (FCI)Grupp 1, sektion 1
Vall- och herdehundar
Rasgrupp (SKK)Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar
UrsprungslandSpanien Spanien
Varianterkorthårig, långhårig
Andra namnPerro de pastor mallorquín
RasstandardFCI 321 (engelska)
Viktcirka 40 kg
Mankhöjd
Hund66–73 cm
Tik62–68 cm

Ca de bestiar (perro de pastor mallorquín) är en hundras från Balearerna i Spanien. Det katalanska namnet ca de bestiar betyder boskapshund, det spanska namnet perro de pastor betyder herdehund. Ursprunget är okänt, men den korthåriga ca de bestiar, som är den vanligaste, påminner om de portugisiska raserna cão fila de são miguel och cão de castro laboreiro som är molosserhundar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Som fallet är med flera spanska hundraser så decimerades rastypen starkt under spanska inbördeskriget och andra världskriget. 1967 inleddes restaureringsarbetet. Rasklubben bildades 1970 och 1975 skrevs den första rasstandarden. Sedan den visats på hundutställning första gången 1980 erkändes den redan 1982 av den internationella hundorganisationen FCI.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Det är också omdiskuterat huruvida ca de bestiar skall ingå i vallhundsgruppen eller molosserguppen. Den är inte heller någon utpräglad vallhund, dess traditionella användningsområde är som boskapsvaktare. Den har en utpräglad vaktinstinkt och har ett skarpt temperament.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Ca de bestiar är en kraftfull, högbent hund med rektangulär kropp. Den får absolut inte ge ett lätt intryck. Det är en muskulös hund med smidiga rörelser.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]