Beauceron

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Beauceron
Beauceron.jpg
Rasgrupp (FCI) Grupp 1, sektion 1
Vall- och herdehundar
Rasgrupp (SKK) Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland Frankrike Frankrike
Rasklubb Svenska Beauceronklubben
Specialklubb Svenska Brukshundklubben
Andra namn Berger de Beauce
Bas-Rouge
Smeknamn Beaucen, Båsse
Rasstandard FCI 44 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Päls kort
Färg black and tan
harlekin
Mankhöjd
Hanhund 65-70 cm
Tik 61-68 cm

Beauceron (berger de beauce) är en hundras från Frankrike. Ursprungligen är den en vallande herdehund och boskapshund. Den har fått sitt namn efter landskapet Beauce mellan floderna Seine och Loire. Den härstammar från samma hundtyp som också finns i dobermann. I Frankrike och Belgien hör beauceron till de populäraste hundraserna.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Från mitten av 1800-talet räknades den korthåriga berger de beauce och den långhåriga berger de brie (briard) som två hårlagsvarianter av samma hundtyp. Beauceron fanns med på den första franska hundutställningen 1863. 1897 bildades en rasklubb i hemlandet för båda varianterna, då tillkom även rasstandarden. 1911 delades de i två raser och beauceron fick en egen rasklubb, Club des Amis de Beauceron. Efter första och andra världskriget var rasen närapå utdöd. Rasen fick byggas upp på nytt utifrån femtio utvalda rastypiska hundar.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

I hemlandet sätter man fortfarande värde på beauceron som vallhund. Den används även som tjänstehund inom militär och polis. Den är framgångsrik på bruksprov och måste ha sådana meriter för att kunna uppnå utställningschampionat.

Den skall ha ett rättframt och klokt uppträdande utan att visa rädsla eller oro. Beauceron är lättlärd och full av energi och anses som en pålitlig familjehund.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Till utseendet kan den beskrivas som ett mellanting mellan dobermann och rottweiler. Den skall vara kraftfull utan att verka tung.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Beauceron.