Balgarsko ovtjarsko kutje

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Balgarsko ovtjarsko kutje
Karakatschan.jpg
RasgruppEj erkänd av FCI
Balgarskata Republikanska Federatsin po Kinologija (BRFK): Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser- och bergshundar samt sennenhundar
UrsprungslandBulgarien Bulgarien
Andra namnKarakatjan
Bulgarian Mountain Dog
RasstandardBRFK (engelska)
Mankhöjd
Hanhundminst 65 cm
Tikminst 60 cm
För andra betydelser, se Ovtjarka.

Balgarsko ovtjarsko kutje (Българското овчарско куче; Каракачанско куче; Karakatjan) är en hundras från Bulgarien. Den är en boskapsvaktare och herdehund av molossertyp.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Inventering och återuppbyggnad av rasen har skett efter 1989, då kommunistregimen föll och kollektivjordbruken kollapsade. Hundarna har särskilt hållits i Pirinbergen, Rilabergen, Rodopibergen och Stara Planina. Att Bulgarien ändrat på sin tidigare utrotningspolitik gentemot vargen har bidragit till att behovet av boskapsvaktare kommit tillbaka.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Rasen har använts av karakatjanerna i deras transhumance-drift. Karakatjanerna (eller sarakatsanerna) är ett nomadfolk från Bulgarien, Grekland och Makedonien. Hundarnas uppgift har varit att skydda får och getter mot varg, brunbjörn och guldschakal.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Karakatjanen är en medelstor och medeltung hund med halvlång, tjock päls. Färgen är oftast vit med svarta fläckar men kan även vara svart med vita fläckar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]