Balgarsko ovtjarsko kutje

Från Wikipedia
För andra betydelser, se Ovtjarka.
Balgarsko ovtjarsko kutje
RasgruppEj erkänd av FCI
Balgarskata Republikanska Federatsin po Kinologija (BRFK): Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser- och bergshundar samt sennenhundar
UrsprungslandBulgarien Bulgarien
Andra namnKarakatjan
Bulgarian Mountain Dog
RasstandardBRFK (engelska)
Mankhöjd
Hundminst 65 cm
Tikminst 60 cm

Balgarsko ovtjarsko kutje (Българското овчарско куче; Каракачанско куче; Karakatjan) är en hundras från Bulgarien. Den är en boskapsvaktare och herdehund av molossertyp.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Inventering och återuppbyggnad av rasen har skett efter 1989, då kommunistregimen föll och kollektivjordbruken kollapsade. Hundarna har särskilt hållits i Pirinbergen, Rilabergen, Rodopibergen och Stara Planina. Att Bulgarien ändrat på sin tidigare utrotningspolitik gentemot vargen har bidragit till att behovet av boskapsvaktare kommit tillbaka.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Rasen har använts av karakatjanerna i deras transhumance-drift. Karakatjanerna (eller sarakatsanerna) är ett nomadfolk från Bulgarien, Grekland och Makedonien. Hundarnas uppgift har varit att skydda får och getter mot varg, brunbjörn och guldschakal.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Karakatjanen är en medelstor och medeltung hund med halvlång, tjock päls. Färgen är oftast vit med svarta fläckar men kan även vara svart med vita fläckar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]