Tibetansk mastiff

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tibetansk mastiff
Mastif tybetański 65t.jpg
Rasgrupp (FCI) Grupp 2, sektion 2 Molosser- och bergshundar (stora herdehundar och bergshundar)
Rasgrupp (SKK) Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland (Flag of Tibet.svg Tibet)
(FCI har ansvar för standarden)
Rasklubb Svenska Tibetansk Mastiff Klubben
Specialklubb Svensk Specialklubb för Tibetanska raser
Andra namn Do-Khyi
Rasstandard FCI 230 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Mankhöjd
Hanhund minst 66 cm
Tik minst 61 cm
För andra betydelser, se Mastiff (olika betydelser).
Tibetansk Mastiff

Tibetansk mastiff (Wylie: Do-Khyi) är en hundras från Tibet och dess grannländer. Den är en boskapsvaktare (bergshund) och vakthund av molossertyp. Den moderna aveln är grundad i Storbritannien och USA. Det tibetanska namnet Do-Khyi betyder bandhund.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den tibetanska mastiffens äldsta omnämnande är från 1121 f.Kr. under Shangdynastin i Kina då kejsare Wǔ Yǐ (kejsare 1147–1113 f.Kr.) fick en i gåva. Den är senare omnämnd av Aristoteles (384–322 f.Kr.) och i samband med Marco Polos (1254–1324) resor i Asien på 1270-talet. Marco Polo berättade att hunden var "stor som en åsna med en röst lika kraftfull som ett lejon".[källa behövs] Även Sven Hedin (1865–1952) berättade om rasen efter sina färder genom Tibet, bl.a. i boken "Mina hundar i Asien" som utkom 1952.

1847 skänktes en tibetansk mastiff till drottning Victoria av hennes vicekung i Indien. Även andra brittiska kungligheter fick tibetanska mastiffer i gåva och några fördes till Europa av diplomater. Tibetansk mastiff fanns i tillräckligt antal för att visas i Crystal Palace på 1906-års hundutställning, men flertalet av dessa tidiga tibetanska mastiffer hamnade på djurparker. Från 1931 ingick den i samma rasklubb som andra tibetanska raser och en rasstandard skrevs 1934, åtföljt av senare erkännande av den internationella hundorganisationen FCI. Den stam som nu finns i västerlandet vilar på importer från Nepal och Bhutan på 1970-talet. Den första kullen föddes i Nederländerna. På senare år har nya importer från Kina och Taiwan bidragit till en större avelsbas.[källa behövs]

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Den tibetanska mastiffen är inte en hund för vem som helst. Den är en gårds- och boskapshund med uttalad vaktinstinkt. Den larmar högt och tydligt och är känd för sitt respektingivande skall. Rasen är självständig och fattar egna beslut. Den behöver en fast hand som förmår visa den respekt men också ger den möjlighet att utöva sin uppgifter, att larma och vakta.

Den tibetanska mastiffen behöver, trots sin självständighet, sin flock för att trivas. Det är ingen ras som mår bra att leva ett ensamt hundgårdsliv även om den gärna stannar ute i både snö och blåst. En tibetansk mastiff lever bäst som familjemedlem med tydligt uppdrag att hålla koll på folk, fä och gård.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Tibetansk mastiff är en stor, kraftfull och respektingivande hund. Pälsen varierar starkt med årstiderna och mellan könen. Den skall ha tjockt täckhår och riklig underull. Färgen varierar mellan black and tan, olika nyanser från brunt till guld och olika gråa nyanser. Vita tecken får förekomma på bringan och tassarna.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Tibetan Mastiff.