Callibella humilis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Callibella humilis
Status i världen: Sårbar[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPrimater
Primates
UnderordningHaplorhini
InfraordningBrednäsor
Platyrrhini
FamiljKloapor
Callitrichidae
SläkteCallibella
ArtC. humilis
Vetenskapligt namn
§ Callibella humilis
Auktorvan Roosmalen et. al., 1998
Utbredning
Roosmalens' Dwarf Marmoset area.png
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Callibella humilis (eller Callithrix humilis) är en art i familjen kloapor som tillhör ordningen primater. Arten bebor ett mindre område i den brasilianska delstaten Amazonas.

Djurets kroppslängd ligger mellan 16 och 17 centimeter och vikten mellan 150 och 190 gram. Därtill kommer en 21 till 23 centimeter lång svans. Pälsen är på ryggsidan olivbrun och på buken guldgul till grågul. Vid händerna och fötterna är arten apelsinfärgad. Svansen och en tofs på huvudet är svart. Öronen och stora delar av ansiktet saknar hår.

Denna art är aktiv på dagen och lever huvudsakligen i träd. Hittills hittades bara individer i närheten av plantager och annan odlingsmark. I motsats till andra kloapor har de inget särskilt territorium. Honor förekommer ofta i grupper och föder mest ett enda ungdjur åt gången. De flesta forskare antar att födan består av trädens vätskor.

Arten beskrevs för första gången 1998 av Marco van Roosmalen. I början räknades dessa primater till släktet Mico, som av några forskare betraktas som släktgrupp hos silkesapor, men sedan 2003 står de i sitt eget släkte (Callibella). Populationen uppskattas till 10 000 individer. Hoten mot artens bestånd består huvudsakligen av skogsbränder och till mindre del av jakt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Callibella humilisIUCN:s rödlista, auktor: Mittermeier, R.A. & Rylands, A.B. 2008, besökt 16 mars 2009.