Candido Portinari

Från Wikipedia
Candido Portinari
Från vänster till höger: Candido Portinari, Antonio Bento, Mário de Andrade och Rodrigo Melo Franco.
FödelsenamnCandido Portinari
Född29 december 1903
São Paulo, Brasilien
Död6 februari 1962 (58 år)
Rio de Janeiro, Brasilien
NationalitetBrasilien Brasilien
Konstnärskap
FältMåleri
UtbildningEscola Nacional de Belas Artes, Rio de Janeiro
RörelseModern konst
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Candido Portinari, född 29 december 1903, Brodowski, São Paulo, Brasilien, död 6 februari 1962 i Rio de Janeiro, var en brasiliansk målare och grafiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Portinari var son till italienska invandrare från Veneto, på en kaffeplantage nära Brodowski, i São Paulo. Han studerade vid Escola Nacional de Belas Artes (ENBA) i Rio de Janeiro. År 1928 vann han en guldmedalj på ENBA och en resa till Paris, där han stannade till 1930, då han återvände till Brasilien. På 1930-talet slog han igenom i Brasilien som porträtt- och figurmålare i en mondän Parisinspirerad stil. Han var sedan en av de viktigaste brasilianska målarna och en framstående och inflytelserik utövare av neorealistisk stil i sitt måleri.

Han gick med i brasilianska kommunistpartiet och ställde upp i val till senator 1947, men var tvungen att fly Brasilien till Uruguay på grund av förföljelsen av kommunister under regeringen Eurico Gaspar Dutra (1946-1951). Han återvände till Brasilien 1951, men drabbades av ohälsa under de senaste tio åren av sitt liv och dog i Rio de Janeiro 1962 av blyförgiftning från sina färger.

Studie för Landets upptäckt, väggmålning i Library of Congress.

Konstnärlig produktion[redigera | redigera wikitext]

Portinaris karriär sammanföll med och han ingick samarbete med Oscar Niemeyer. Hans verk återfinns i gallerier och utställningar i Brasilien och utomlands, allt från familjkapellet i hans barndomshem i Brodowski till hans väggpaneler Guerra e Paz (Krig och fred) i FN-byggnaden i New York och fyra väggmålningar i den spanskspråkiga delen avläsesalen i Library of Congress i Washington, DC. Omfattningen och bredden hos hans produktion är anmärkningsvärd. Den innehåller bilder av barndomen, målningar av arbetare från landsbygden och i städerna, men också människor som flyr vedermödorna i Brasiliens nordöstra landsbygd, samt de viktigaste händelserna i historien om Brasilien sedan ankomsten av portugiserna år 1500.

Han har också gjort porträtt av medlemmar av sin familj och ledande brasilianska intellektuella, illustrationer för böcker, kakeldekorer i kyrkan i São Francisco Pampulha, Belo Horizonte.

Den 20 december 2007 blev hans målning O Lavrador de Café stulen från konstmuseet i São Paulo tillsammans med Pablo Picassos Porträtt av Suzanne Bloch. Målningarna var saknade till 8 januari 2008, då de återfanns i Ferraz de Vasconcelos av polisen i São Paulo. Målningarna kunde oskadda återlämnas till konstmuseet i São Paulo.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.