Carl Wilhelmsons villa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Carl Wilhelmsons villa
Matsalen

Carl Wilhelmsons villa är ett byggnadsminne i Fiskebäckskil i Lysekils kommun. Det ritades av arkitekten Ivar Callmander för konstnären Carl Wilhelmson och hans fru Berta Wilhelmson som flyttade in 1913.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Konstnären Carl Wilhelmson hade vuxit upp i Fiskebäckskil. Efter studier i bland annat Göteborg, Paris och Stockholm kom han att återvända till det lilla fiskesamhället på somrarna. Under åren i Frankrike tog han intryck av Gauguin och liksom denne fascinerades han av Bretagne och kustbefolkningens enkla levnadsvanor. Hemma i Sverige hämtade han inspiration från den egna hembygden och från fiskarbefolkningens vardag i Fiskebäckskil.

Till en början hade han hyrt ateljé i olika byggnader i Fiskebäckskil, men 1911 lämnade han in en beställning på en egen sommarvilla med ateljé. Arkitekten Ivar Callmander, vars far varit Wilhelmsons lärare på Valands målarskola, ritade en mörktjärad nationalromantisk byggnad i två våningar. Det högt belägna ensamliggande huset uppfördes av den lokale byggmästaren Simon Hansson och stod färdigt 1912. Byggmästaren hade motsatt sig de knuttimrade fasaderna utan någon skyddande panel men Wilhelmson och arkitekten fick som de ville och 1913 flyttade familjen in.

Carl Wilhelmsons ateljé inreddes på övervåningen där det är öppet upp i nock med en fönstervägg mot norr med utsikt mot Lysekil.

Huset ägs än idag av släktingar till konstnären och förevisas för allmänheten en gång om året på sommaren. Det är mycket välbevarat och interiören har i stort sett lämnats orörd. Byggmästaren fick rätt kring fasadens täthet, och den har med åren klätts med panel på alla sidor utom ateljégaveln där man fortfarande kan se den friliggande knuttimringen.

Sedan 1996 är villan byggnadsminne.

Panorama[redigera | redigera wikitext]

Panorama från ateljén. På väggarna hänger kopior av Wilhelmsons verk
Panorama från ateljén. På väggarna hänger kopior av Wilhelmsons verk


Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Björkman Eva antikvarie, Emanuelsson Lena, Overland Viveka, red (2016). Hus, människor, minnen. Skrifter utgivna av Bohusläns museum och Bohusläns hembygdsförbund, 0280-4174 ; nr 93. Göteborg: Länsstyrelsen i Västra Götalands län. sid. 96-97. Libris 19352952. ISBN 9789176862742 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]