Chelsea, London

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Chelsea är en stadsdel (district) i London som i söder gränsar mot Themsen, i norr mot Brompton/South Kensington, i nordväst mot Fulham och gränsen mot öster går vid Chelsea Bridge. Distriktet tillhör Royal Borough of Kensington and Chelsea men var före 1965 en egen stadsdel.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Området var till en början en anglosaxisk bosättning. Namnet "Chelsea" härrör troligen från det anglo-saxiska namnet på kalk, Cealchyoe. Det första skrivna om området är en notering om "Chelseas Herrgård" i Domedagsboken där det beskrivs hur Thurstan, kungens guvernör ger egendomen till abboten av Westminster. På egendomen har många kungligheter bott under åren, den mest kända är prinsessan Elizabeth - sedermera drottning Elizabeth I.

1694 hade Chelsea 3 000 invånare och fungerade som Londons "trädgård" Området var ganska välmående, vilket fortfarande präglar invånarna idag. Den kända gatan King's Road fick sitt namn eftersom vägen var Karl II:s privata väg mellan St James's Palace och Fulham. Kungsvägen var kvar till 1820-taletGeorg IV blev regent.

Englands första porslinsfabrik fanns i Chelsea. Fabriken flyttades 1769 till Derby. På 1800-talet började området få den karaktär det har idag, konstnärer och artister flyttade in. Den mest blomstrande tiden kom på 1960-talet med "Swinging London" och senare popen.

Artisternas stadsdel[redigera | redigera wikitext]

Chelsea har haft rykte om sig att vara Londons bohemiska kvarter med radikaler, målare och poeter. Idag ser det lite annorlunda ut med amerikanska investmentbanker och rika filmstjärnor i husen längs King's Road.

Berömda invånare[redigera | redigera wikitext]

Romanfigurerna James Bond och John le Carrés George Smiley bodde också i Chelsea.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Fotbollslaget Chelsea FC:s hemmaarena Stamford Bridge ligger däremot inte i Chelsea, utan ett stenkast in i stadsdelen Fulham som alltså har två lag i Premier League.