Chindesaurus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Chindesaurus
Fossil
Stratigrafisk utbredning: Trias, 210 Ma
Chindesaurus bryansmalli.png
Rekonstruktion
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Infraklass Härskarödlor
Archosauria
Överordning Dinosaurier
Dinosauria
Ordning Ödlehöftade dinosaurier
Saurischia
Infraordning Herrerasaurier
†Herrerasauria
Familj Herrerasaurider
†Herrerasauridae
Släkte Chindesaurus
Vetenskapligt namn
§ Chindesaurus
Auktor Long & Murry, 1995
Art
Hitta fler artiklar om djur med

Chindesaurus ("Spök-ödla") var en primitiv dinosaurie från sen Trias i Arizona och Texas, USA. Den beskrevs år 1995 och placerades i familjen Herrerasauridae. Den var ett tvåbent rovdjur och relativt liten, med en ungefärlig längd mellan 2 och 2.3 meter. Herrerasauriden "Caseosaurus" betraktas ibland som ett eget släkte, men de flesta forskare anser att dess tillskrivna fossil endast bör ses som exemplar av Chindesaurus.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Storleksjämförelse mellan Chindesaurus och en människa.

Chindesaurus är känd från sex inkompletta exemplar varav det mest kompletta är typexemplaret PEFO 10395 som bevarar en tand, en inkomplett halskota, inkompletta ryggkotor, flera fragment av revben, två kompletta kotor från höftregionen, delar av svanskotor, en sparre, flera smådelar av diverse höftben, ett komplett vänster lårben och skadat höger lårben, ett inkomplett skenben och det högra vristbenet.[1]

Andra exemplar är mer inkompletta och de flesta uppmätningar placerar Chindesaurus på en längd på ungefär 2 till 2.3 meter och en maximal vikt på 50 kilogram.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Long and Murry, (1995). "Late Triassic (Carnian and Norian) tetrapods from the Southwestern United States." New Mexico Museum Natural History Science Bulletin4: 1-254.
  2. ^ L., Atkinson,. ”CHINDESAURUS : DinoChecker dinosaur archive” (på en). DinoChecker. http://www.dinochecker.com/dinosaurs/Chindesaurus. Läst 4 april 2017.