Chloë Moretz

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Chloë Moretz
Chloë Moretz 2013.
Chloë Moretz 2013.
Född Chloë Grace Moretz
10 februari 1997 (17 år)
Atlanta, Georgia, USA
Aktiva år 2004-idag
Betydande roller
Mindy Macready / Hit-Girl i

Kick-ass och Kick-Ass 2
Abby i Let Me In

Carrie i Carrie
IMDb

Chloë Grace Moretz, född 10 februari 1997 i Atlanta, Georgia, är en amerikansk barnskådespelare. Hon är mest känd från filmen Kick-Ass. Hon har även varit med i tredje säsongen av Desperate Housewives samt i den amerikanska versionen av Låt den rätte komma in kallad Let Me In.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Chloë Moretz föddes i Atlanta, Georgia. Hennes far, McCoy är en plastikkirurg, och hennes mor, Teri, är sjuksköterska. Moretz har fyra äldre bröder, Brandon, Trevor, Colin och Ethan. Hon har beskrivit sin familj som "mycket kristen". En av hennes bröder, Trevor, är hennes mentor inom skådespelandet och följer med på resor när hennes föräldrar inte kan närvara.

Moretz flyttade från Georgia till New York 2001, med sin mamma och äldre brodern Trevor, eftersom han var antagen till en skådespelarskola. Detta fick henne intresserad av skådespeleri. Hennes karriär i Hollywood började när hon och resten av hennes familj flyttade till Los Angeles 2003.

Moretz har ett modeintresse vilket ofta visar sig i kläderna hon bär.

Skådespelarkarriär[redigera | redigera wikitext]

Chloë Moretz 2009.

Chloë Moretz första roll i Hollywood var som Violet i två avsnitt av tv-serien The Guardian, och hennes första filmroll var som Molly i Heart of the Beholder.

Det var inte förrän hennes andra filmroll i en remake av The Amityville Horror som hon fick ett större erkännande i form av en Young Artist Award nominering. Efter Amityville har hon fått flera gäst-huvudroller i TV, samt en roll som en av familjens barn i Big Momma's House 2. En av de mest noterbara tv-roller Moretz hittills gjort är Candy Stoker i ett avsnitt av My Name Is Earl, och Sherri Maltby i Desperate Housewives. Moretz gjorde också rösten till Darby i den amerikanska versionen av Mina vänner Tiger & Nalle Puh.

Under 2010 spelade Moretz Hit-Girl i regissören Matthew Vaughns superhjältefilm Kick-Ass, baserad på serieromanen med samma namn av Mark Millar och John Romita, Jr, som hon har fått god kritik för. Moretz tränade med Jackie Chans stuntbesättning i tre månader innan inspelningen Kick-Ass och gjorde de flesta av sina egna stunts under inspelningen av filmen. Samma år spelade hon Abby, en 12-år gammal vampyr, i Let Me In, den amerikanska nyinspelningen av den svenska filmen Låt den rätte komma in, som släpptes den 1 oktober 2010.

Moretz projekt under 2011 inkluderade rollen som Isabelle i Martin Scorseses filmatisering av Hugo Cabret, och Hick, en filmatisering av en roman av Andrea Portes.

Framtida projekt innefattar Emily the Strange som Moretz har skrivit på för att spela huvudrollen i. Projektet nämndes första gången 2009 då Dark Horse Entertainment chef Mike Richardson meddelade att han tänkte ta karaktären till bioduken.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]