Låt den rätte komma in (film)

Från Wikipedia
Låt den rätte komma in
Låt den rätte komma in
Låt den rätte komma in
GenreDrama
Romantik
Skräck
RegissörTomas Alfredson
ProducentJohn Nordling
Carl Molinder
ManusJohn Ajvide Lindqvist
Baserad påLåt den rätte komma in av
John Ajvide Lindqvist
SkådespelareKåre Hedebrant
Lina Leandersson
Per Ragnar
OriginalmusikJohan Söderqvist
FotografHoyte Van Hoytema
KlippningTomas Alfredson
Daniel Jonsäter
ProduktionsbolagEFTI AB
DistributionSandrew Metronome
Premiär
Speltid114 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
Budget29 miljoner SEK[1]
Intäkter93,55 miljoner SEK[2]
IMDb SFDb Elonet

Låt den rätte komma in är en svensk romantisk skräckfilm i regi av Tomas Alfredson som hade biopremiär i Sverige den 24 oktober 2008.[3] Filmen baseras på romanen med samma namn från 2004 skriven av John Ajvide Lindqvist, som även har författat filmens manus. Den utspelar sig i Stockholmsförorten Blackeberg i början av 1980-talet och berättar historien om två 12-åriga barn. Det ena är en hämndlysten pojke vid namn Oskar som mobbas av sina skolkamrater. Det andra en vampyrflicka vid namn Eli som måste jaga färskt blod för att överleva. De båda blir vänner och senare kära i varandra, men Oskar blir snart varse Elis mörka hemlighet. Några av filmens bifigurer är Håkan, Elis medhjälpare, och Lacke, vars vänner hotas av Eli.

Alfredson lade mindre fokus på skräck- och vampyrgenrernas konventioner och bestämde sig för att tona ner många delar av romanen och i första hand fokusera på förhållandet mellan de två huvudpersonerna. Valet av de båda huvudrollsinnehavarna var en årslång process med en öppen audition som hölls över hela Sverige. Till sist valdes skådespelarna Kåre Hedebrant och Lina Leandersson. Leanderssons röst i filmen dubbades av Elif Ceylan, i syfte att låta mindre kvinnlig. Filmen spelades in i Luleå samt delvis i Blackeberg och Råcksta, med Hoyte Van Hoytema som filmfotograf.

Filmen visades på flera filmfestivaler världen över. Den blev väl mottagen av svenska och internationella filmkritiker som hyllade filmens regi, manus, foto, scenografi samt Kåre Hedebrants och Lina Leanderssons samspel. Filmen vann flera utmärkelser, bland annat "Founders Award för bästa narrativ" på Tribeca Film Festival 2008 och Méliès d'Or för "Bästa Europeiska fantastiska långfilm" från European Fantastic Film Festivals Federation 2008. Den tilldelades också fem Guldbaggar från Svenska Filminstitutet och en Saturn Award för "bästa internationella film". En amerikansk nyversion av filmen med titeln Let Me In hade biopremiär i USA i oktober 2010.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Oskar är en ödmjuk 12-årig pojke som bor med sin mor Yvonne i Stockholmsförorten Blackeberg år 1982 och som ibland besöker sin far Erik ute på landsbygden. Det är inte klart varför Erik lever åtskild från Yvonne, men under ett besök, när Oskar och Erik njuter av en mysig kväll och spelar spel, anländer en berusad granne och Erik börjar dricka mycket med honom, vilket avbryter Oskars kväll med sin far. Oskars klasskamrater mobbar honom regelbundet, och han tillbringar sina kvällar med att fantisera om hämnd och samla urklipp från nyhetstidningar och tidskrifter om hemska mord. En natt möter han Eli, som verkar vara en blek flicka i hans ålder. Eli har nyligen flyttat in i grannlägenheten tillsammans med den äldre mannen Håkan. Med tiden får de en nära relation när Oskar lånar ut sin Rubiks kub till Eli, och de utbyter morsekodmeddelanden via sin gemensamma lägenhetsvägg. Håkan begär att Eli ska sluta träffa Oskar. När Eli frågar Oskar om ett sår på hans kind får hon veta att han blir mobbad av sina skolkamrater och då uppmuntrar hon honom att stå upp för sig själv. Detta inspirerar Oskar att anmäla sig till tyngdlyftningslektioner.

Tidigare har Håkan försökt att döda en förbipasserande på en gångväg nära en huvudgata för att skaffa färskt blod till Eli, men han misslyckas då han blir avbruten av en hundrastare. Vid ett annat tillfälle uppmanas Eli att stanna och döda en man, Jocke, som är på väg hem från en krogrunda efter att ha sagt god natt till sin bäste vän Lacke. Den kattälskande enstöringen Gösta bevittnar attacken från sin lägenhet, men tror knappt sina ögon och vägrar senare att rapportera händelsen. Håkan gömmer Jockes kropp i en isvak i en sjö. Håkan gör senare ett nytt försök att skaffa blod till Eli, genom att fånga en tonårspojke i ett omklädningsrum. Pojkens vänner väntar på att han skall dyka upp, och går för att se varför han dröjer. Innan Håkan blir upptäckt häller han koncentrerad saltsyra på sitt eget ansikte, i syfte att vanställa ansiktet för att förhindra myndigheterna från att identifiera honom och kunna spåra upp Eli. Eli får reda på att Håkan har tagits till ett sjukhus och klättrar uppför byggnaden för att komma till hans rum. Håkan öppnar fönstret för Eli och erbjuder sitt eget blod till henne som mat. Efter att hon sugit Håkans blod faller han ut genom fönstret. Eli är nu ensam och går till Oskars lägenhet för att tillbringa natten med honom, under vilken tid de kommer överens om att "ha det som vi har det". Eli konstaterar att "Jag är ingen flicka", vilket Oskar besvarar (tvetydigt) med att antingen ignorera det eller acceptera den homoerotiska statusen i deras relation.

Oskar följer senare med på en skridskoutflykt på sjön med sin klass, där några av hans kamrater upptäcker Jockes kropp. Samtidigt står Oskar till sist upp mot sina plågoandar och slår mobbarledaren Conny i huvudet med en stav, vilket klyver hans öra. En tid senare visar Oskar Eli en hemlig plats som han känner till. Oskar föreslår att de bildar blodsband och skär ett sår i sin hand, och ber Eli att göra detsamma. Men Eli, som törstar efter hans blod men som inte vill skada Oskar, slafsar upp hans blod och springer sedan iväg. Lackes flickvän Virginia blir därefter attackerad av Eli. Lacke dyker upp i tid för att avbryta attacken. Virginia överlever, men hon upptäcker snart att hon har blivit smärtsamt känslig för solljus. Virginia törstar efter blod och går för att besöka Gösta, där hon blir våldsamt attackerad av hans katter. På sjukhuset inser Virginia vad hon har blivit och ber sin sjuksköterska att öppna persiennerna. När solljuset strömmar in antänds hon och slukas i lågor eftersom vampyrer inte tål solljus.

Oskar får reda på Elis sanna natur och konfronterar henne, och hon medger att hon är vampyr. Oskar blir först upprörd av Elis behov av att döda människor för att överleva. Men Eli insisterar att deras blodtörstiga natur är jämlika, i Oskars vilja att döda och Elis behov av att döda, och hon uppmuntrar Oskar att "bli mig lite." Lacke inser att han har förlorat allt på grund av Eli, och beslutar sig för att spåra henne till hennes lägenhet. Han bryter sig in och upptäcker att Eli sover i ett badkar. Han förbereder sig för att döda Eli, men Oskar, som gömt sig inne i lägenheten, ingriper. Eli vaknar genast upp, hoppar på Lacke, dödar honom och dricker hans blod. Eli tackar Oskar, men hon inser att det inte längre är säkert för henne att bo kvar i lägenheten och lämnar den samma kväll.

Nästa morgon får Oskar ett telefonsamtal från Connys vän Martin, som övertalar Oskar att återuppta sitt träningsprogram i ett badhus. Mobbarna, som leds av Connys sadistiske storebror Jimmy, startar en brand för att locka ut Oskars magister Ávila från badhuset, går in i poolområdet och beordrar de andra barnen att sticka därifrån. Jimmy tvingar Oskar att stanna under vattnet och hotar med att skära av hans ena öga om han inte håller andan i tre minuter. Något som Oskar knappast kan överleva. Medan Oskar stannar under vattnet anländer Eli och räddar Oskar genom att döda och slita sönder mobbarna, men skonar Andreas, den mest motvilliga av mobbarna, som lämnas kvar snyftande på en bänk. Senare åker Oskar tåg med Eli i en låda bredvid sig, för att hon ska kunna undvika solljuset. Eli knackar ordet "kyss" till Oskar i morsekod, och han knackar tillbaka med "puss".

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Regissören Tomas Alfredson och författaren John Ajvide Lindqvist.

Filmprojektet startade i slutet av 2004 när producenten John Nordling från produktionsbolaget EFTI kontaktade John Ajvide Lindqvists utgivare Ordfront för att förvärva rättigheterna till en filmatisering av Ajvide Lindqvists roman. "På Ordfront bara skrattade de när jag ringde, jag var typ den 48:e de satte upp på listan. Men jag ringde upp John Ajvide Lindqvist och det visade sig att vi hade samma idé om vilken typ av film vi skulle göra. Det handlade inte om pengar, utan om rätt konstellation".[4] John Nordling introducerade romanen för regissören Tomas Alfredson.[5] Vanligtvis uppskattade inte Alfredsson att få böcker, eftersom "det är en privat sak att välja vad du vill läsa", men efter ett par veckor bestämde han sig för att läsa den.[6] Skildringen av mobbning i romanen påverkade Alfredson djupt. "Det är väldigt svårt och mycket jordnära, osentimentalt (...) Jag hade en period när jag växte upp när jag hade svåra tider i skolan (...) Så det skakade mig verkligen", sade han till Los Angeles Times.[7][en 1] Ajvide Lindqvist kände redan till Alfredsons tidigare arbete,[6] och han, Alfredson och Nordling upptäckte att de "förstod varandra mycket väl".[5]

Förutom EFTI ingick samproducenter från Sveriges Television och det regionala produktionscentrumet Filmpool Nord. Filmproduktionen involverade en total budget på cirka 29 miljoner kronor, inklusive stöd från Svenska Filminstitutet, Nordisk Film- & TV Fond och WAG.[8][1]

Manus[redigera | redigera wikitext]

Filmens och romanens titel refererar till Morrisseys låt "Let the Right One Slip In".[9] Lindqvist insisterade på att själv skriva filmens manus. Alfredson var obekant med vampyr- och skräckgenren[10] och var från början skeptisk till att författaren för romanen skulle skriva filmatiseringen, men upptäckte att slutresultatet var mycket tillfredsställande.[6] Flera av romanens bifigurer och händelser togs bort, och fokuserade i stället i första hand på kärlekshistorien mellan huvudpersonerna Oskar och Eli.[11][12][13] Håkans roll i filmen blev betydligt mindre i jämförelse med romanen. Till skillnad från den litterära förlagan skildrades varken hans personlighet eller bakgrund, och hans namn framkom endast i filmens eftertexter. Alfredson ansåg att filmen inte skulle kunna hantera temat pedofili utan att bli för rörig och mista sitt fokus på kärlekshistorien mellan de två huvudpersonerna Oskar och Eli, det som Alfredson ansåg vara romanens starkaste spår.[13]

Ett viktigt avsnitt i romanen beskriver vad som händer när en vampyr går in i ett rum objuden, en handling som traditionella vampyrberättelser vanligtvis förbjuder.[14] Alfredson ville ursprungligen utelämna detta från filmen, men Ajvide Lindqvist begärde att det skulle inkluderas.[13] Alfredson var tidigare nervös inför scenen. Han insåg i postproduktionen att ljudeffekterna och musiken gjorde scenen "Amerikanskt på ett dåligt vis", och var tvungen att ta bort dessa för att få scenen att fungera.[15] Slutresultatet, som visar att Eli börjar sakta blöda från sina ögon, öron och porer, fick positiva reaktioner från många recensenter.[16][17] Peter Bradshaw från The Guardian beskrev det som en "hemofilisk förkastelse".[14][en 2]

Romanen presenterar Eli som en tvekönad pojke som kastrerades några århundraden tidigare av en sadistisk vampyradelsman. Filmen behandlar frågan om Elis kön mer tvetydigt: i en kort scen där Eli klär på sig en klänning ges en glimt av ett ärr utan något tydligt utarbetande.[13] När Oskar ber Eli att bli hans flickvän försöker Eli att tala om för Oskar att "Jag är ingen flicka". Enligt en intervju med Alfredsson var det uttänkt att några tillbakablickscener skulle förklara denna aspekt mer i detalj, men dessa scener blev så småningom bortklippta.[18] I slutändan var Ajvide Lindqvist nöjd med filmatiseringen. När Alfredson visade honom åtta minuter av filmen för första gången började han "gråta eftersom jag tyckte att det var så satans vackert".[19] Han beskrev senare filmen som ett "mästerverk".[19] "Det spelar ingen roll att [Alfredson] inte velat göra som jag tänkt på alla punkter. Det hade han naturligtvis aldrig kunnat göra. Filmen är hans kreativa process", sade han.[13]

Rollfördelning[redigera | redigera wikitext]

"Både Kåre och Lina som spelade huvudrollerna är extremt intelligenta,
har en exceptionell integritet och är båda typerna av konstiga gamla människor.
(...) Det tog oss ett år att hitta dem, och jag tycker att de är exempellöst fantastiska."
—Tomas Alfredson, regissör[20][en 3]

Rollfördelningen av huvudskådespelarna tog nästan ett år att genomföra,[21] och som hölls med en öppen audition över hela Sverige. Kåre Hedebrant valdes ut för att provspela för rollen som Oskar efter en inledande visning på hans skola, och fick rollen så småningom.[22] Lina Leandersson svarade på en online-annons som sökte en 12-årig pojke eller flicka som var "bra på att springa".[23] Efter ytterligare tre auditions valdes hon ut för att spela Eli.[22]

Alfredson beskrev rollfördelningen som den svåraste delen i filmens produktion.[21] Han hade vissa farhågor om samspelet mellan de två skådespelarna.[7] Han ville att skådespelarna skulle se oskyldiga ut, och kunna interagera framför kameran. De skulle vara "varandras spegelgestalter. Hon är ju allt det som han inte är. Mörk, stark, modig och flicka. De skulle bilda ett par, som två sidor av samma mynt."[13] Vid ett annat tillfälle förklarade Alfredson att "rollfördelningen var 70 procent av arbetet, det handlar inte om att välja rätt människor att göra rollerna. Det handlar om att skapa ackord, hur ett B- och A-moll samverkar tillsammans, och som spelas tillsammans."[12][en 4]

I slutändan uttryckte Alfredson sin tillfredsställelse med resultatet, och har ofta hyllat Hedebrant och Leandersson för att vara "extremt intelligenta" och "exempellöst fantastiska".[20][en 5]

Inspelning[redigera | redigera wikitext]

Delar av filmen spelades in utanför Blackebergs station.

Trots att filmen utspelar sig i Stockholmsförorten Blackeberg ägde inspelningsstarten rum i Luleå, för att med säkerhet kunna få tillräckligt mycket snö och kyla.[24] Området där inspelningen ägde rum byggdes under ungefär samma tidpunkt som Blackebergs bebyggelse under 1950-talet och har likartad arkitektur.[11] Alfredson spelade dock in vissa scener i Blackebergsområdet. Den scen där Eli hoppar ned på Virginia från ett träd spelades in på Blackebergs torg.[15] Även scenerna som utspelar sig på krogen spelades in på Blackebergs torg. Till detta användes en iordningställd affärslokal, bredvid Biografen Kaskad, med utsikt över torget.[15] En annan scen, där Eli anfaller Jocke i en gångtunnel, spelades in i närheten av Råcksta centrum vid Multrågatan.[11] Den ursprungliga Blackebergstunneln som Lindqvist föreställde sig ansågs vara alltför hög för att passa in i filmen.[15] Några av utomhusscenerna i närbild gjordes i en nedkyld studio.[25] Klätterställningen där en stor del av samspelet mellan Oskar och Eli utspelar sig konstruerades specifikt för filmen. Dess konstruktion var avsedd att passa Cinemascope-formatet bättre än en vanlig klätterställning, som annars hade behövt beskäras från höjden.[15]

Den största delen av inspelningen gjordes med en enda fastställd Arriflex 535-kamera. Nästan ingen handhållen utrustning användes och få klippningar gjordes. Åkningen utfördes med en spårbunden dolly i stället för med en Steadicam, för att skapa lugna och förutsägbara kamerarörelser.[26] Filmteamet ägnade särskild uppmärksamhet åt belysning. Filmfotografen Hoyte van Hoytema och Alfredson uppfann en teknik som de kallade för "sprayljus".[en 6] I en intervju beskrev van Hoytema det som följande: "Om du kunde fånga vagt elektriskt ljus i en burk och spraya det som en hårspray över Elis lägenhet, då skulle det få samma resultat som det vi har skapat".[en 7] För de känslomässiga scenerna mellan Oskar och Eli valde oftast van Hoytema att sprida ut belysningen.[26]

Postproduktion[redigera | redigera wikitext]

Filmen innehåller cirka 50 inspelningar med datorgenererade bilder. Alfredson ville göra dessa mycket subtila och nästan omärkliga.[18] Den scen där flera katter attackerade Virginia krävde flera veckors utarbetande och planering, och beskrevs som en av de mest komplicerade scenerna till filmen. Filmteamet använde en kombination av verkliga katter, uppstoppade katter och datorgenererade bilder.[15]

Hela filmen innehåller analoga ljudeffekter.[20] Den ansvarige ljuddesignern Per Sundström förklarade att "Nyckeln till bra ljudeffekter är att arbeta med naturliga och riktiga ljud (...) Dessa analoga ljud kan omarbetas digitalt så mycket som behövs, men ursprunget måste vara naturligt".[27] Sundström designade ljudlandskapet för att komma så nära skådespelarna som möjligt, med hörbara hjärtslag, andningar och sväljningar. Sent i produktionen beslutades det också att dubba Lina Leanderssons röst med en mindre kvinnlig sådan, för att understryka hennes bakgrundshistoria.[28] "Hon är 200 år gammal, inte tolv. Vi behövde det där missförhållandet. Det gör henne dessutom hotfull", sade Sundström.[27] Både män och kvinnor upp till fyrtio års ålder provspelade för rollen. Efter en omröstning beslutade filmteamet med att välja Elif Ceylan, som gjorde rösten till samtliga Elis dialoger.[29] Inspelningar av Ceylan där hon äter melon och korv kombinerades med olika djurljud för att efterlikna det ljud när Eli biter sina offer och dricker deras blod.[20][27]

Ljudteamet vann en Guldbagge för särskilda insatser från Svenska Filminstitutet.[30]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Den svenske kompositören Johan Söderqvist komponerade filmens musik. Alfredson instruerade honom att komponera något som lät hoppfullt och romantiskt, i motsats till de händelser som äger rum i filmen.[13] Söderqvist beskrev musiken som att den bestod både av mörker och ljus, och betonade melodi och harmoni som dess viktigaste egenskaper.[31]

Slovakiens nationella symfoniorkester framförde musiken. Två år tidigare hade de utfört musiken för Frostbiten, den första svenska vampyrfilmen.[32] Den placerades på fjärde plats på Ain't it Cool News lista över "Topp 10 bästa musik från 2008", och beskrevs som att den "noggrant vävar samman stammar av rysligt kall skräck med den omgivande värmen i nyförvärvad kärlek".[32][en 8] Tidskriften If beskrev musiken som "den vackraste emotionella musiken som fortfarande behagar de odöda. Det är en känsla av mör melankoli som levererar sin skräck på ett subtilt sätt, likt en kammarorkester".[33][en 9]

Låten "Kvar i min bil", skriven och framförd av Per Gessle, spelas upprepade gånger i filmen. Låten var ursprungligen en outtake från Gessles soloalbum En händig man, och var speciellt gjord för filmen för att efterlikna ljudet från den populära popgruppen Gyllene Tider från 1980-talet.[34] Gessle beskrev låten som "en bluesig trudelutt med snygg svängig gitarrhook".[35] Andra låtar i filmen är "Försonade" från 1968 skriven och framförd av Agnetha Fältskog;[15] "Flash in the night" från 1981 skriven av Tim Norell och Björn Håkansson och framförd av Secret service;[15] "Strö lite rosor" skriven av Karl-Ewert Christenson och framförd av Egon Kjerrmans Underhållningsorkester;[36] "Längtans blomma är störst på håll" skriven av Hans Alfredson och Tage Danielsson och arrangerad av Lasse Bagge;[36] och "Dags å välja sida" skriven av Peps Persson och framförd av Peps Blodsband.[36]

Den 11 november 2008 släpptes filmens soundtrack i en begränsad upplaga på 500 exemplar av Moviescore Media.[31] Den innehåller 21 stycken av Söderqvists musik från filmen.

Distribution[redigera | redigera wikitext]

Låt den rätte komma in visades för första gången på Göteborgs filmfestival den 26 januari 2008,[37] där Alfredson vann festivalens Nordiska filmpris.[38] Sedan dess har filmen visats på flera andra filmfestivaler, bland annat på Tribeca Film Festival i New York 24 april 2008,[39] Edinburghs internationella filmfestival den 25 juni 2008,[40] och Neuchâtel International Fantastic Film Festival (NIFFF) i Schweiz den 3 juli 2008 där den vann en Méliès d'Argent.[41] Filmen hade Sverigepremiär den 24 oktober 2008,[42] gick upp i Norge[43] och på vissa amerikanska biografer.[44][45] Ursprungligen planerades premiären till april 2008, men den sköts upp till hösten då filmbolaget ansåg att filmen var så bra att den kunde stå sig mot den tuffa konkurrensen på hösten.[46]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmkritikern Roger Ebert gav Låt den rätte komma in betyget 3.5 av 4 stjärnor och kallade den för "Den bästa moderna vampyrfilmen".[47][48]

Låt den rätte komma in fick ett starkt mottagande från både svenska och internationella filmkritiker. På webbsidan Rotten Tomatoes har filmen betyget 98% baserat på 184 recensioner (på deras så kallade "Tomatometer") med ett genomsnittligt betyg på 8.3 av 10. Webbplatsens skrev att: "Låt den rätte komma in återupplivar den till synes trötta vampyrgenren genom att effektivt blanda skräck med intelligent berättande".[49] Av 31 recensioner som listades på recensionssammanställningssidan Kritiker.se fick filmen ett genomsnittligt betyg på 4.1 av 5.[50]Metacritic har filmen ett genomsnittsbetyg på 82 av 100, baserat på 30 recensioner.[51]

Jeanette Gentele från Svenska Dagbladet gav filmen betyget 5 av 6 och skrev att Tomas Alfredson kan "konsten att berätta i bilder istället för i ord om ett samhälle där hjärtan förvandlats till istappar och var och en får klara sig bäst den kan, men också om kärlek som uppbrott och befrielse, kärlek varm och röd som blod på vit smältande snö".[52] Även Maaret Koskinen, som recenserade filmen för Dagens Nyheter, underströk bildernas betydelse. Hon menar att bildkvaliteten i sig signalerar ett berättarperspektiv. Hon exemplifierar med de röda och vita färgerna. Det kan vara ett förtorkat nypon som tränger fram ur en snötäckt buske eller ett abrupt klipp från vita björkar till en flaska Vino Tinto. Hon frågade sig hur man ska finna någon enhetlighet eller omedelbart igenkännbart personligt uttryck i Låt den rätte komma in. Hon tvekade inför att kalla det för en auteurfilm med tanke på Alfredsons nära samarbete med Ajvide Lindqvist.[53]

Sydsvenskans Annika Gustafsson, som gav betyget 4 av 5, skrev att filmen är en märklig, vacker, bloddrypande och mänsklig kärlekssaga. Gustafsson skrev att utöver handlingen återkallas stämningar och tonfall från det svenska förortssamhället i början på 1980-talet. Hon tror inte att de som har älskat boken kommer att bli besvikna. Hon menar att precis som många kritiker ansåg boken vara en kommentar till 2000-talets mer brutala samhälle går det också att se filmen på det viset.[54] Gentele skrev att filmen på flera punkter står fri från boken.[52] Bernt Eklund från Expressen kritiserade filmen för att den inte var tilltalande för de som inte är bitna i vampyrfilmer.[55] Svenska Dagbladets radiokrönikör Erik Löfvendahl kommenterade ett inslag i Sveriges Radio P4 med Tomas Alfredson. Här sade Alfredson att han inte betraktar Låt den rätte komma in som en vampyrfilm i första hand, utan snarare som en barndomsskildring, en berättelse om barnets förmåga att överleva, och att vampyrtemat fungerar mer som ett medel och inte som ett mål.[56]

Roger Ebert gav filmen betyget 3.5 av 4 stjärnor och kallade det för en vampyrfilm som tar vampyrer på allvar och drog jämförelser med Nosferatu och Nosferatu - nattens vampyr. Han beskrev det som en berättelse om "två ensamma och desperata barn som är kapabla till att utföra mörka gärningar utan någon uppenbar känsla", och berömde skådespelarna för deras "kraftfulla" framträdanden i sina "utmattande" roller.[47][en 10] Ebert kallade senare filmen för "Den bästa moderna vampyrfilmen".[48][en 11] En negativ recension skrevs av Owen Gleiberman från Entertainment Weekly, som gav filmen betyget "C", och kännetecknande det som en "svensk hjärngympa", med "några läskiga bilder men med väldigt lite som kan hålla ihop dem".[57][en 12]

Bloody Disgusting rankade filmen på första plats på sin lista över "Topp 20 skräckfilmer från decenniet",[en 13] där artikeln säger att "det är tillräckligt sällsynt för en skräckfilm att vara bra, ännu ovanligare är de som fungerar som äkta konstverk. Låt den rätte komma in är en av dessa filmer – en stram vacker skapelse som långsamt uppenbarar sig, liksom de bästa konstverken gör. Historiens enkelhet tillåter den svenske regissören Tomas Alfredson att fokusera på dessa två unga karaktärer med en genomträngande inblick som inte bara gör den till en stor vampyrfilm, utan också till en stor ungdomsfilm. I grunden är filmen helt enkelt en mänsklig historia, en eftertänksam reflektion över de enastående möjligheterna av mänsklig kontakt. Mest av allt är det en film som stannar i dig, och vars storlek kommer att fortsätta att växa under de kommande decennierna."[58][en 14] 2010 rankades filmen på 15:e plats i tidskriften Empires lista över "Världens 100 bästa biofilmer".[en 15] Författarnas motivering var att "i dessa dagar, där varannan film verkar ha vampyrer, krävs en mycket speciell twist på legenden för att kunna överraska oss - men den här slog ner oss och bet sedan oss i halsen" och ansåg att den "besynnerliga centrala vänskapen" mellan de två huvudpersonerna var det som gjorde filmen "så skrämmande och så magnetisk".[59][en 16] I början av 2010-talet genomförde Time Out en undersökning bland flera författare, regissörer, skådespelare och kritiker som har arbetat inom skräckgenren där de fick rösta på sina bästa skräckfilmer. Låt den rätte komma in placerades på 19:e plats på deras topp 100-lista.[60]

Lagringsmedium[redigera | redigera wikitext]

Filmen släpptes i Nordamerika på DVD och Blu-ray i mars 2009 av Magnet Films, och i Storbritannien i augusti av Momentum Pictures. De amerikanska skivorna innehåller både den svenska dialogen och en engelskdubbad version, medan de europeiska versionerna har enbart svenska och ett ljudbeskrivande spår på engelska. Icons of Fright rapporterade att den amerikanska lanseringen kritiserades för att den innehöll nya och förenklade engelska undertexter i stället för de ursprungliga undertexterna i bioversionen.[61] Efter klagomål från kunder konstaterade Magnet Films att de skulle släppa en uppdaterad version med de ursprungliga undertexterna, men att de inte skulle komma att byta ut aktuella skivor.[62] Alfredson uttryckte också sitt missnöje med DVD-undertexterna och kallade det för en "kalkon-översättning". "Kollar man på nätet så är folk vansinniga över hur dåligt det gjorts", tillade han.[63]

Utmärkelser och nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Alfredson vann Nordiska filmpriset på Göteborg Film Festival på grund av att han "lyckas att förvandla en vampyrfilm till en riktigt originell, rörande, roande och värmande berättelse om vänskap och marginalisering".[38][en 17] Filmen vann i fem kategorier på Guldbaggegalan 2008: Bästa regi, Bästa manuskript, Bästa foto, samt två Guldbaggar för särskilda insatser för Bästa produktionsdesign och för Bästa ljud. Den var även nominerad för Bästa film och Bästa manliga biroll.[30] Filmen tilldelades den högsta utmärkelsen på Tribeca Film Festival, "Founders Award för bästa narrativ".[39][64][en 18] Filmen vann också en Méliès d'Argent (Silver-Méliès) på Neuchâtel International Fantastic Film Festival (NIFFF)[41] och tilldelades en Méliès d'Or (Guld-Méliès) för "Bästa Europeiska fantastiska långfilm",[en 19] av European Fantastic Film Festivals Federation, vilket NIFFF är en del av.[65] Andra utmärkelser inkluderar Rotten Tomatoes första Critical Consensus Award vid Edinburgh Film Festival.[66]

Trots att Låt den rätte komma in var en internationellt framgångsrik film blev den inte skickad av Sverige till Oscarsgalan 2009 inom kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film. Detaljerna kring filmens berättigande för tilldelningen resulterade i viss förvirring.[67] Då den hade biopremiär den 24 oktober 2008 skulle filmen normalt vara berättigad till att skickas in till Oscarsgalan 2010. Dock beslutade producenterna att släppa filmen den 24 september som en sju-dagars begränsad upplaga endast i Luleå. Detta skulle i stället vara tillräckligt för att uppfylla kriterierna för att filmen skulle kunna skickas in till Oscarsgalan 2009.[67] När Svenska Filminstitutet den 16 september meddelade att Jan Troells film Maria Larssons eviga ögonblick hade valts ut i stället för Låt den rätte komma in blev visningarna i Luleå inställda.[68] Trots att filmen släpptes inom den stödberättigande perioden för Oscarsgalan 2010 blev den inte tillåten att skickas till den amerikanska filmakademien av Svenska Filminstitutet eftersom filmer inte får beaktas två gånger.[67]

Utmärkelse Kategori Översättning Mottagare Resultat
Amsterdam Fantastic Film Festival[69] Silver Scream Award Silverskrikpriset Tomas Alfredson Vann
Black Tulip Award Svarta tulpanpriset Tomas Alfredson Vann
Austin Fantastic Fest[70] Best Horror Feature Bästa skräckfilm Vann
Austin Film Critics Association[71] Best Foreign Language Film Bästa utlandsspråkliga film Vann
Australian Film Critics Association Best Overseas Film Bästa utländska film Vann
Boston Society of Film Critics Awards[72] Foreign Language Film Utlandsspråkiga film Vann
British Academy Film Awards[73] Best Film Not in the English Language Bästa icke-engelskspråkiga film Nominerad
British Independent Film Awards[74] Best Foreign Film Bästa utländska film Vann
Broadcast Film Critics Association Awards[75] Best Foreign Language Film Bästa utlandsspråkliga film Nominerad
Calgary International Film Festival[76] Best International Feature Bästa internationella film Tomas Alfredson Vann
Chicago Film Critics Association Awards[77] Most Promising Filmmaker Mest lovande filmskapare Tomas Alfredson Vann
Most Promising Performer Mest lovande aktör Lina Leandersson Nominerad
Edinburgh International Film Festival[66] Rotten Tomatoes Critical Consensus Award Rotten Tomatoes kritiska konsensuspris Tomas Alfredson Vann
Empire Awards[78] Best Horror Film Bästa skräckfilm Vann
European Independent Film Critics Awards[79] Best Film Bästa film Vann
Best Director Bästa regissör Tomas Alfredson Vann
Best Actress Bästa skådespelerska Lina Leandersson Nominerad
Best Producer Bästa producent Carl Molinder
John Nordling
Nominerad
Best Adapted Screenplay Bästa manus efter förlaga John Ajvide Lindqvist Nominerad
Best Cinematography Bästa foto Hoyte Van Hoytema Vann
Best Editing Bästa klippning Tomas Alfredson
Dino Jonsäter
Nominerad
Best Original Score Bästa musik Johan Söderqvist Nominerad
Fant-Asia Film Festival[80] Best European/North — South American Film Bästa Europeiska/Nord — Sydamerikanska film Tomas Alfredson Vann
Best Director Bästa regissör Tomas Alfredson Vann
Best Film Bästa film Tomas Alfredson Vann
Best Photography Bästa foto Hoyte Van Hoytema Vann
Florida Film Critics Circle Awards[81] Best Foreign Language Film Bästa utlandsspråkliga film Vann
Gérardmer Film Festival Critics Award Kritikerpriset Tomas Alfredson Vann
Best Film Bästa film Tomas Alfredson Vann
Göteborg Film Festival[38] Nordiska filmpriset Tomas Alfredson Vann
Nordic Vision Award Nordiska Visionspriset Hoyte Van Hoytema Vann
Goya Awards[82] Best European Film Bästa Europeiska film Nominerad
Guldbaggegalan[30] Särskilda insatser Eva Norén Vann
Särskilda insatser Per Sundström
Jonas Jansson
Patrik Strömdahl
Vann
Bästa foto Hoyte Van Hoytema Vann
Bästa regi Tomas Alfredson Vann
Bästa manuskript John Ajvide Lindqvist Vann
Bästa film John Nordling
Carl Molinder
Nominerad
Bästa manliga biroll Per Ragnar Nominerad
Houston Film Critics Society Awards Best Foreign Language Film Bästa utlandsspråkliga film Nominerad
International Online Film Critics' Poll[83] Best Film Bästa film Nominerad
Top Ten Films Topp 10 filmer Vann
Best Director Bästa regissör Tomas Alfredson Vann
Best Adapted Screenplay Bästa manus efter förlaga John Ajvide Lindqvist Nominerad
Best Cinematography Bästa foto Hoyte Van Hoytema Nominerad
Best Film of the Decade Årtiondets bästa film Nominerad
Top Ten Films of the Decade Topp 10 bästa filmer från årtiondet Vann
Best Director of the Decade Årtiondets bästa regissör Tomas Alfredson Nominerad
Irish Film & Television Awards 2010[84] International Film Internationella film Nominerad
Kansas City Film Critics Circle Awards[85] Best Foreign Language Film Bästa utlandsspråkliga film Vann
London Film Critics' Circle Awards[86] Foreign Language Film of the Year Årets utlandsspråkliga film Tomas Alfredson Vann
NatFilm Festival[87] Critics Award Kritikerpriset Tomas Alfredson Vann
Neuchâtel International Fantastic Film Festival Grand Prize of European Fantasy Film in Silver European Fantasy Films stora silverpris Tomas Alfredson Vann
Special Mention Särskilt omnämnande Tomas Alfredson Vann
Youth Jury Award Unga jurypriset Tomas Alfredson Vann
Online Film Critics Society Awards[88] Best Foreign Language Film Bästa utlandsspråkliga film Vann
Best Screenplay, Adapted Bästa manus, efter förlaga John Ajvide Lindqvist Vann
Breakthrough Filmmaker Banbrytande filmskapare Tomas Alfredson Vann
Breakthrough Performance Banbrytande prestation Lina Leandersson Vann
Breakthrough Performance Banbrytande prestation Kåre Hedebrant Nominerad
Phoenix Film Critics Society Awards Best Foreign Language Film Bästa utlandsspråkliga film Vann
Puchon International Fantastic Film Festival[89] Best Director Bästa regissör Tomas Alfredson Vann
Citizen's Choice Award Medborgarnas Choice Award Tomas Alfredson Vann
San Diego Film Critics Society Awards[90] Best Foreign Language Film Bästa utlandsspråkliga film Vann
San Francisco Film Critics Circle[91] Best Foreign Language Film Bästa utlandsspråkliga film Vann
Saturn Awards[92][93] Best International Film Bästa internationella film Vann
Best Performance by a Younger Actor Bästa prestation från en yngre skådespelare Lina Leandersson Nominerad
Best Writing Bästa författande John Ajvide Lindqvist Nominerad
Sitges Film Festival[94] Grand Prize of European Fantasy Film in Gold European Fantasy Films stora guldpris Tomas Alfredson Vann
Southeastern Film Critics Association Awards[95] Best Foreign Language Film Bästa utlandsspråkliga film Vann
Toronto After Dark Film Festival[96] Best Feature Film Bästa långfilm Tomas Alfredson Vann
Toronto Film Critics Association Awards[97] Best Foreign Language Film Bästa utlandsspråkliga film Vann
Tribeca Film Festival[39] Best Narrative Feature Bästa narrativ Tomas Alfredson Vann
Washington DC Area Film Critics Association Awards[98] Best Foreign Language Film Bästa utlandsspråkliga film Vann
Woodstock Film Festival[99] Best Narrative Feature Bästa narrativ Tomas Alfredson Vann

Amerikansk nyversion[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Let Me In

Efter biopremiären av Låt den rätte komma in ägde rum tecknade Matt Reeves, regissören bakom monsterfilmen Cloverfield, ett avtal om att skriva och regissera en engelskspråkig version för Overture Films och Hammer Films.[100][44] Hammer Films förvärvade rättigheterna på Tribeca Film Festival 2008, och Overture films planerade att släppa filmen år 2010.[101] Alfredson uttryckte sitt missnöje om idén om en nyinspelning, och sade att "nyinspelningar bör göras av filmer som inte är mycket bra, som ger dig chansen att fastställa vad som har gått fel" och uttryckte sin oro för att slutresultatet skulle bli alltför "strömlinjeformat".[18][102][103] Alfredson var tidigare ombedd att regissera nyinspelningen, men han tackade nej och sade att "Jag är för gammal för att göra samma film två gånger och jag har andra historier som jag vill berätta."[104][en 20] Lindqvist sade däremot att han hade hört att Reeves "kommer att göra en ny film baserad på boken, och inte göra om den svenska filmen" och att "det ska vara något helt annat, men det kommer att bli riktigt intressant att se."[11][en 21] Hammer Films producent Simon Oakes hänvisade till projektet som en nyinspelning av filmen och senare inte som en nyinspelning, utan endast som "Reeves' version".[105][en 22] Let Me In hade biopremiär i slutet av 2010 där Chloë Grace Moretz och Kodi Smit-McPhee spelar som Abby respektive Owen, vilka är Elis respektive Oskars motparter, och fick mycket positiva recensioner trots att filmen inte presterade bra kommersiellt.[106][107]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Let the Right One In (film), 19 maj 2016.

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Olsson, Tobias (26 november 2008). ”Utan Ipred slutar vi göra film”. Utan Ipred slutar vi göra film. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2101895.svd. Läst 24 maj 2016. 
 2. ^ ”LET THE RIGHT ONE IN grosses”. LET THE RIGHT ONE IN grosses. Boxofficemojo.com. 30 april 2009. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=lettherightonein.htm. Läst 27 maj 2016. 
 3. ^ ”Låt den rätte komma in”. Svensk filmdatabas. 24 oktober 2008. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=63205&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 28 september 2016. 
 4. ^ Ivarsson, Torbjörn (8 juli 2007). ”Allt fler böcker blir film”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/allt-fler-bocker-blir-film/. Läst 24 maj 2016. 
 5. ^ [a b] Melin, Inger (7 november 2008). ”Tomas Alfredson om nya filmen: "Skildringen är oerhört kärv"”. Borås Tidning. Arkiverad från originalet den 27 september 2011. https://web.archive.org/web/20110927183609/http://www.bt.se/noje/tomas-alfredson-om-nya-filmen-br-skildringen-ar-oerhort-karv%28958320%29.gm. Läst 24 maj 2016. 
 6. ^ [a b c] Douglas, Edward (19 oktober 2008). ”Exclusive: Tomas Alfredson Lets the Right One In”. Exclusive: Tomas Alfredson Lets the Right One In. www.shocktillyoudrop.com. Arkiverad från originalet den 4 oktober 2012. https://web.archive.org/web/20121004170233/http://www.shocktillyoudrop.com/news/topnews.php?id=8113. Läst 24 maj 2016. 
 7. ^ [a b] King, Susan (19 oktober 2008). ”Taking a deep look at horror”. Taking a deep look at horror. Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/2008/oct/19/entertainment/ca-indieeye19. Läst 23 maj 2016. 
 8. ^ ”Låt den rätte komma in – Bolag”. Låt den rätte komma in – Bolag. Svenska Filminstitutet. Arkiverad från originalet den 14 juni 2011. https://archive.is/20110614075626/http://www.sfi.se/sv/svensk-film/Filmdatabasen/?itemid=63205&type=MOVIE&iv=Company. Läst 24 maj 2016. 
 9. ^ Sahlén, Anna. ”Han slår in en blodig kil i folkhemmet”. Minabibliotek.se. Arkiverad från originalet den 29 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160629143416/http://www.minabibliotek.se/131491/han-slar-in-en-blodig-kil-i-folkhemmet. Läst 26 maj 2016. 
 10. ^ Cockrell, Eddie (18 mars 2009). ”Let The Right One In”. Let The Right One In. Sydney Morning Herald. http://www.smh.com.au/news/entertainment/film/film-reviews/let-the-right-one-in/2009/03/18/1237054900543.html. Läst 26 maj 2016. 
 11. ^ [a b c d] ”The Northlander Sits Down With The Writer Of LET THE RIGHT ONE IN!”. Ain't It Cool News. 23 oktober 2008. http://www.aintitcool.com/node/38839. Läst 24 maj 2016. 
 12. ^ [a b] Badt, Karin (3 december 2008). ”Let the Right One In: New Vampire Film with a "Beat"”. Let the Right One In: New Vampire Film with a "Beat". The Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/karin-badt/emlet-the-right-one-inem_b_147966.html. Läst 23 maj 2016. 
 13. ^ [a b c d e f g] Lagerström, Louise (2008). ”Tomas — Den rätte”. Tomas — Den rätte. Svenska Filminstitutet. 5. http://www.filminstitutet.se/contentassets/8bcba852e1a9413b85bc71e18a4dece0/latdenratte_intervju.pdf. Läst 23 maj 2016. 
 14. ^ [a b] Bradshaw, Peter (10 april 2009). ”Film Review: Let the Right One In”. Film Review: Let the Right One In. The Guardian. http://www.guardian.co.uk/film/2009/apr/10/let-the-right-one-in-vampires-film-review. Läst 26 maj 2016. 
 15. ^ [a b c d e f g h] Låt den rätte komma in DVD-kommentarer med Tomas Alfredson och John Ajvide Lindqvist, [2009], Sandrew Metronome.
 16. ^ Daniel, Rob. ”Let The Right One In Movie Review”. Let The Right One In Movie Review. Sky Movies. http://movies.sky.com/review/let-the-right-one-in. Läst 26 maj 2016. 
 17. ^ Yue, Genevieve. ”The Pale Light of Morning”. The Pale Light of Morning. Reverse Shot. http://www.reverseshot.com/article/let_right_one. Läst 26 maj 2016. 
 18. ^ [a b c] ”Moriarty Sits Down With Tomas Alfredson, Director Of LET THE RIGHT ONE IN!”. Ain't It Cool News. 26 oktober 2008. http://www.aintitcool.com/node/38870. Läst 24 maj 2016. 
 19. ^ [a b] Lindqvist, John Ajvide (26 september 2008). ”Där vill jag vara. Bland tentaklerna.”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/kultur/article3401613.ab. Läst 26 maj 2016. 
 20. ^ [a b c d] Blake. ”NIFFF 2008 – Let the Right One In Interview”. NIFFF 2008 – Let the Right One In Interview. Twitch. Arkiverad från originalet den 19 oktober 2008. https://web.archive.org/web/20081019195004/http://twitchfilm.net/site/view/nifff-2008-let-the-right-one-in-interview/. Läst 23 maj 2016.  Arkiverad 19 oktober 2008 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 19 oktober 2008. https://web.archive.org/web/20081019195004/http://twitchfilm.net/site/view/nifff-2008-let-the-right-one-in-interview/. Läst 22 maj 2016. 
 21. ^ [a b] Jan-Olov Andersson (21 december 2008). ”Jag var nära att explodera”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article4044828.ab. Läst 23 maj 2016. 
 22. ^ [a b] Bochenski, Matt (9 april 2009). ”Bruce”. Bruce. Sleepers Mattress HQ. Arkiverad från originalet den 13 april 2016. https://web.archive.org/web/20160413200747/http://sleepersmattresshq.com/. Läst 23 maj 2016. 
 23. ^ Lundholm, Johanna (8 juli 2009). ”Lina Leandersson toppar listorna efter rollen i "Låt den rätte komma in"”. Lina Leandersson toppar listorna efter rollen i "Låt den rätte komma in". Dala-Demokraten. http://www.dalademokraten.se/dalarna/falun/lina-leandersson-toppar-listorna-efter-rollen-i-lat-den-ratte-komma-in. Läst 22 maj 2016.  ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 17 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160617003302/http://www.dalademokraten.se/dalarna/falun/lina-leandersson-toppar-listorna-efter-rollen-i-lat-den-ratte-komma-in. Läst 22 maj 2016. 
 24. ^ Sjöstrand, Johan (24 oktober 2008). ”Vampyrboken har satt Blackeberg på kartan”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/vampyrboken-har-satt-blackeberg-pa-kartan. Läst 25 maj 2016. 
 25. ^ ”Frost Bite: Director Tomas Alfredson on "Let the Right One In"”. Frost Bite: Director Tomas Alfredson on "Let the Right One In". Film Threat. 22 oktober 2008. http://www.filmthreat.com/interviews/1215/. Läst 24 maj 2016. 
 26. ^ [a b] Hemphill, Jim. ”An Unusual Romance”. An Unusual Romance. American Cinematographer. http://www.ascmag.com/ac_magazine/December2008/LettheRightOneIn/page1.php. Läst 24 maj 2016. 
 27. ^ [a b c] ”Låt det rätta komma ut”. Låt det rätta komma ut. Magasinet Filter. 17 september 2008. Arkiverad från originalet den 24 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160624190821/http://mail.magasinetfilter.se/magasin/2008/4/lat-det-ratta-komma-ut. Läst 24 maj 2016.  Arkiverad 24 juni 2016 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 24 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160624190821/http://mail.magasinetfilter.se/magasin/2008/4/lat-det-ratta-komma-ut. Läst 23 maj 2016. 
 28. ^ Hillis, Aaron (29 oktober 2008). ”Interview: Tomas Alfredson on "Let the Right One In"”. Interview: Tomas Alfredson on "Let the Right One In". Independent Film Channel. Arkiverad från originalet den 28 december 2008. https://web.archive.org/web/20081228220312/http://www.ifc.com/film/film-news/2008/10/tomas-alfredson-on-let-the-rig.php. Läst 24 maj 2016. 
 29. ^ ”Guldbaggar för otäckt ljud i "Låt den rätte komma in"”. Guldbaggar för otäckt ljud i "Låt den rätte komma in". Svenska Filminstitutet. 12 januari 2009. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/guldbaggen/Nyheter-om-Guldbaggen-/Guldbaggar-for-otackt-ljud-i-Lat-den-ratte-komma-in/. Läst 24 maj 2016. 
 30. ^ [a b c] ”Guldbaggelistan (2008)”. Guldbaggelistan (2008). Svenska Filminstitutet. 7 januari 2016. Arkiverad från originalet den 1 maj 2016. https://web.archive.org/web/20160501211133/http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/guldbaggelistan/. Läst 24 maj 2016. 
 31. ^ [a b] ”MMS08022”. MMS08022. Moviescore Media. http://moviescoremedia.com/let-the-right-one-in-johan-soderqvist-2/. Läst 23 maj 2016. 
 32. ^ [a b] ”ScoreKeeper's Top 10 Best Scores Of 2008 List!!”. ScoreKeeper's Top 10 Best Scores Of 2008 List!!. Ain't it Cool News. 5 januari 2009. http://www.aintitcool.com/node/39662. Läst 23 maj 2016. 
 33. ^ Schweiger, Daniel (20 november 2008). ”What iF Picks: 'LET THE RIGHT ONE IN' IS ONE OF THE TOP SOUNDTRACKS TO OWN FOR NOVEMBER, 2008”. What iF Picks: 'LET THE RIGHT ONE IN' IS ONE OF THE TOP SOUNDTRACKS TO OWN FOR NOVEMBER, 2008. If Magazine. Arkiverad från originalet den 8 mars 2009. https://web.archive.org/web/20090308073716/http://www.ifmagazine.com/feature.asp?article=3112. Läst 23 maj 2016.  Arkiverad 8 mars 2009 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 8 mars 2009. https://web.archive.org/web/20090308073716/http://www.ifmagazine.com/feature.asp?article=3112. Läst 22 maj 2016. 
 34. ^ Tiselius, Henric (23 oktober 2008). ”Vi var flera som ville filma Ajvides bok”. Vi var flera som ville filma Ajvides bok. Stockholm City. Arkiverad från originalet den 31 mars 2009. https://web.archive.org/web/20090331150945/http://stockholm.city.se/noje/2008/10/23/_Vi_var_flera_som_ville_filma_Ajvides_bok_/. Läst 23 maj 2016.  Arkiverad 31 mars 2009 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 31 mars 2009. https://web.archive.org/web/20090331150945/http://stockholm.city.se/noje/2008/10/23/_Vi_var_flera_som_ville_filma_Ajvides_bok_/. Läst 22 maj 2016. 
 35. ^ Hylse, Christian (7 oktober 2008). ”Hemlighetsfull Gessle har jobbat i det tysta”. Blekinge Läns Tidning. Arkiverad från originalet den 27 februari 2015. https://archive.is/20150227232838/http://web.archive.org/web/20090307150325/http%3A//blt.se/noje_o_kultur/hemlighetsfull-gessle-har-jobbat-i-det-tysta%28896595%29.gm. Läst 23 maj 2016. 
 36. ^ [a b c] ”Låt den rätte komma in (Musikstycken)”. Svenska Filminstitutet. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=63205&type=MOVIE&iv=Music. Läst 29 maj 2016. 
 37. ^ ”Svensk Filmdatabas”. Svensk Filmdatabas. Svenska Filminstitutet. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=63205&type=MOVIE&iv=PdfGen. Läst 26 maj 2016. 
 38. ^ [a b c] ”Award ceremony at Göteborg International Film Festival’s closing party”. Award ceremony at Göteborg International Film Festival’s closing party. Filmfestival.org. Arkiverad från originalet den 9 mars 2009. https://web.archive.org/web/20090309064204/http://www.filmfestival.org/filmfestival/info/en/press/nyheter?itemId=163444. Läst 26 maj 2016.  Arkiverad 9 mars 2009 hämtat från the Wayback Machine.
 39. ^ [a b c] ”Press Release: 2008 Tribeca Film Festival Awards”. Tribeca Film Festival. Arkiverad från originalet den 4 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160804025102/https://tribecafilm.com/stories/512c0f501c7d76d9a900069a-press-release-2008-tribec. Läst 26 maj 2016. 
 40. ^ Paul Greenwood (17 juni 2008). ”Edinburgh International Film Festival 2008”. Future Movies. https://www.futuremovies.co.uk/filmmaking/edinburgh-international-film-festival-2008/paul-greenwood. Läst 26 maj 2016. 
 41. ^ [a b] ”Neuchâtel International Fantastic Film Festival Archives: Awards 2008”. Neuchâtel International Fantastic Film Festival Archives: Awards 2008. Nifff.ch. Arkiverad från originalet den 20 september 2016. https://web.archive.org/web/20160920101333/http://www.nifff.ch/site/en/the-festival/archives%26year%3D2008. Läst 27 maj 2016.  Arkiverad 20 september 2016 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 20 september 2016. https://web.archive.org/web/20160920101333/http://www.nifff.ch/site/en/the-festival/archives%26year%3D2008. Läst 28 maj 2019. 
 42. ^ MovieZine.se: Läs inte boken för den bästa upplevelsen Arkiverad 15 oktober 2008 hämtat från the Wayback Machine.
 43. ^ ”LA DEN RETTE KOMME INN”. Filmweb.no. http://www.filmweb.no/film/article909960.ece. Läst 26 maj 2016. 
 44. ^ [a b] The Hollywood Reporter: 'Cloverfield' helmer traces Swedish tale Arkiverad 28 september 2008 hämtat från the Wayback Machine.
 45. ^ Pham, Annika (24 oktober 2008). Right One let into in Swedish, Norwegian and US cinemas”. Right One let into in Swedish, Norwegian and US cinemas. Cineuropa. http://cineuropa.org/newsdetail.aspx?lang=en&documentID=87398. Läst 26 maj 2016. 
 46. ^ ”Låt den rätte komma in till hösten”. Låt den rätte komma in till hösten. Bio.nu. 21 februari 2008. http://www.bio.nu/2008/lat-den-ratte-komma-in-till-hosten. Läst 26 maj 2016. 
 47. ^ [a b] Ebert, Roger (11 december 2008). ”Let the Right One In”. Let the Right One In. Chicago Sun-Times. http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081111/REVIEWS/811129995. Läst 25 maj 2016.  ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 30 september 2012. https://web.archive.org/web/20120930223414/http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20081111%2FREVIEWS%2F811129995. Läst 6 april 2022. 
 48. ^ [a b] Ebert, Roger (13 augusti 2009). ”Thirst”. Thirst. Chicago Sun-Times. http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090812/REVIEWS/908129983. Läst 25 maj 2016.  Arkiverad 2 oktober 2012 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 2 oktober 2012. https://web.archive.org/web/20121002081904/http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20090812%2FREVIEWS%2F908129983. Läst 28 oktober 2022. 
 49. ^ ”Let the Right One In”. Rotten Tomatoes. Flixster. http://www.rottentomatoes.com/m/let_the_right_one_in/. Läst 28 augusti 2018. 
 50. ^ ”Låt Den Rätte Komma In”. Kritiker.se. http://kritiker.se/film/lat-den-ratte-komma-in/. Läst 25 maj 2016. 
 51. ^ ”Let the Right One In” (på engelska). Metacritic. http://www.metacritic.com/movie/let-the-right-one-in. Läst 25 maj 2016. 
 52. ^ [a b] Gentele, Jeanette (23 oktober 2008). ”Låt den rätte komma in - Bitvis hårresande otäckt”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/lat-den-ratte-komma-in-bitvis-harresande-otackt. Läst 25 maj 2016. 
 53. ^ Koskinen, Maaret (24 oktober 2008). ”Låt den rätte komma in”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/pa-stan/film/filmrecension-lat-den-ratte-komma-in/. Läst 25 maj 2016. 
 54. ^ Gustafsson, Annika (23 oktober 2008). ”Låt den rätte komma in”. Sydsvenskan. http://www.sydsvenskan.se/2008-10-23/lat-den-ratte-komma-in. Läst 25 maj 2016. 
 55. ^ Eklund, Bernt (21 oktober 2008). ”Låt den rätte komma in”. Expressen. http://www.expressen.se/noje/recensioner/film/lat-den-ratte-komma-in/. Läst 25 maj 2016. 
 56. ^ Löfvendahl, Erik (23 oktober 2008). ”Vampyren har blivit mänsklig”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/vampyren-har-blivit-mansklig. Läst 25 maj 2016. 
 57. ^ Gleiberman, Owen (22 oktober 2008). ”Movie Review :: Let the Right One In”. Movie Review :: Let the Right One In. Entertainment Weekly. http://www.ew.com/ew/article/0,,20235010,00.html. Läst 25 maj 2016.  Arkiverad 25 april 2009 hämtat från the Wayback Machine.
 58. ^ ”00's Retrospect: Bloody Disgusting's Top 20 Films of the Decade...Part 4”. 00's Retrospect: Bloody Disgusting's Top 20 Films of the Decade...Part 4. Bloody Disgusting. http://www.bloody-disgusting.com/news/18447. Läst 25 maj 2016. 
 59. ^ ”The 100 Best Films Of World Cinema – 15. Let the Right One In”. Empire. http://www.empireonline.com/features/100-greatest-world-cinema-films/default.asp?film=15. Läst 25 maj 2016. 
 60. ^ CC. ”The 100 best horror films: the list”. Time Out. http://www.timeout.com/london/film/the-100-best-horror-films-the-list?pageNumber=8. Läst 25 maj 2016.  Arkiverad 25 februari 2015 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 25 februari 2015. https://web.archive.org/web/20150225062638/http://www.timeout.com/london/film/the-100-best-horror-films-the-list?pageNumber=8. Läst 25 maj 2016. 
 61. ^ ”Fright: Let The Wrong Subtitles In To LET THE RIGHT ONE IN?!”. Fright: Let The Wrong Subtitles In To LET THE RIGHT ONE IN?!. Iconsoffright.com. 30 mars 2009. http://iconsoffright.com/news/2009/03/let_the_wrong_subtitles_in_to.html. Läst 25 maj 2016. 
 62. ^ Walters, Chris (25 mars 2009). ”US Distributor Of 'Let The Right One In' Says They'll Fix Subtitles, But No Exchanges”. US Distributor Of 'Let The Right One In' Says They'll Fix Subtitles, But No Exchanges. Consumerist. Arkiverad från originalet den 4 juni 2009. https://web.archive.org/web/20090604053807/http://consumerist.com/5183800/us-distributor-of-let-the-right-one-in-says-theyll-fix-subtitles-but-no-exchanges. Läst 25 maj 2016.  Arkiverad 4 juni 2009 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 4 juni 2009. https://web.archive.org/web/20090604053807/http://consumerist.com/5183800/us-distributor-of-let-the-right-one-in-says-theyll-fix-subtitles-but-no-exchanges. Läst 25 maj 2016. 
 63. ^ Triches, Robert (8 april 2009). ”Det är helt sinnessjukt”. Det är helt sinnessjukt. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article4851576.ab. Läst 25 maj 2016. 
 64. ^ ”Let the Right One In”. Tribeca Film Festival. Arkiverad från originalet den 4 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160804010436/https://tribecafilm.com/filmguide/archive/512cff171c7d76e04600232a-let-the-right-one-in. Läst 26 maj 2016. 
 65. ^ ”Feature Film Méliès d'Or Winners”. Feature Film Méliès d'Or Winners. www.melies.org. Arkiverad från originalet den 29 november 2014. https://web.archive.org/web/20141129093609/http://www.melies.org/mlis-competition/feature-film-mlis-dor-winners. Läst 27 maj 2016.  Arkiverad 23 augusti 2019 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 29 november 2014. https://web.archive.org/web/20141129093609/http://www.melies.org/mlis-competition/feature-film-mlis-dor-winners. Läst 27 maj 2016. 
 66. ^ [a b] ”Rotten Tomatoes: Rotten Tomatoes Critical Consensus Award 2008 Presented”. Rotten Tomatoes: Rotten Tomatoes Critical Consensus Award 2008 Presented. Uk.rottentomatoes.com. 27 juni 2008. http://editorial.rottentomatoes.com/article/rotten-tomatoes-critical-consensus-award-2008-presented/. Läst 27 maj 2016. 
 67. ^ [a b c] Zillén, Fredrik (16 september 2009). ”Därför var "Låt den rätte" inte valbar”. Filmnyheterna. Svenska Filminstitutet. Arkiverad från originalet den 20 januari 2014. https://archive.is/20140120012517/http://web.archive.org/web/20111008225403/www.filmnyheterna.se/en/Arkiverade-nyheter/Nyheter/2009/Darforvar-Lat-den-ratte-inte-valbar/. Läst 25 maj 2016.  Arkiverad 8 oktober 2011 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 8 oktober 2011. https://web.archive.org/web/20111008225403/http://www.filmnyheterna.se/en/Arkiverade-nyheter/Nyheter/2009/Darforvar-Lat-den-ratte-inte-valbar/. Läst 28 april 2017. 
 68. ^ Holmberg, Anna (23 september 2008). ”Förhandsvisning inställd”. Förhandsvisning inställd. Norrländska Socialdemokraten. http://www.nsd.se/noje/artikel.aspx?ArticleId=3997300. Läst 26 maj 2016. 
 69. ^ ”Imagine: 27th Amsterdam Fantastic Film Festival”. Imagine: 27th Amsterdam Fantastic Film Festival. Imaginefilmfestival.nl. http://www.imaginefilmfestival.nl/index.php?pageid=awards&catid=awards. Läst 27 maj 2016. 
 70. ^ ”Fantastic Fest 2008 Awards Announced”. The Reviewer. 23 september 2008. Arkiverad från originalet den 27 maj 2016. https://archive.is/20160527014214/http://the-reviewer.net/2008/09/23/fantastic-fest-2008-awards-announced/. Läst 27 maj 2016. 
 71. ^ ”2008 Awards”. 2008 Awards. Austin Film Critics Association. http://austinfilmcritics.org/awards/2008-awards/. Läst 27 maj 2016. 
 72. ^ ”Past Award Winners”. Past Award Winners. Boston Society of Film Critics. Arkiverad från originalet den 2012-02-04. https://web.archive.org/web/20120204120731/http://www.bostonfilmcritics.org/content/past-award-winners. Läst 27 maj 2016.  Arkiverad 8 juni 2018 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 8 oktober 2014. https://web.archive.org/web/20141008041238/http://www.bostonfilmcritics.org/content/past-award-winners. Läst 27 maj 2016. 
 73. ^ ”Film Awards Winners in 2010”. British Academy of Film and Television Arts. http://www.bafta.org/film/awards/film-awards-winners-in-2010. Läst 27 maj 2016. 
 74. ^ ”2009 Winners Announced 12th British Independent Film Awards”. 2009 Winners Announced 12th British Independent Film Awards. British Independent Film Awards. 6 december 2009. Arkiverad från originalet den 17 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160617200744/https://www.bifa.film/press/releases/2009-winners-announced-12th-british-independent-film-awards. Läst 27 maj 2016.  Arkiverad 17 juni 2016 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 17 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160617200744/https://www.bifa.film/press/releases/2009-winners-announced-12th-british-independent-film-awards. Läst 27 maj 2016. 
 75. ^ ”Broadcast Film Critics Association Awards: Awards for 2009”. Broadcast Film Critics Association Awards: Awards for 2009. Internet Movie Database. http://www.imdb.com/event/ev0000133/2009. Läst 27 maj 2016. 
 76. ^ ”The Calgary International Film Festival announces 2008 award winners”. The Calgary International Film Festival announces 2008 award winners. Calgary International Film Festival. 7 oktober 2008. Arkiverad från originalet den 5 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160605000053/http://newswire.scena.org/2008/10/ciff-2008-award-winners.html. Läst 27 maj 2016.  Arkiverad 5 juni 2016 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 5 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160605000053/http://newswire.scena.org/2008/10/ciff-2008-award-winners.html. Läst 27 maj 2016. 
 77. ^ ”2008 Chicago Film Critics Awards”. 2008 Chicago Film Critics Awards. Chicago Film Critics Association. Arkiverad från originalet den 17 december 2012. https://web.archive.org/web/20121217051402/http://www.chicagofilmcritics.org/awards/79-2008-chicago-film-critics-awards. Läst 27 maj 2016.  Arkiverad 17 december 2012 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 17 december 2012. https://web.archive.org/web/20121217051402/http://www.chicagofilmcritics.org/awards/79-2008-chicago-film-critics-awards. Läst 27 maj 2016. 
 78. ^ ”Jameson Empire Awards 2010 - Best Horror: Let The Right One In”. Jameson Empire Awards 2010 - Best Horror: Let The Right One In. Youtube. 29 mars 2010. https://www.youtube.com/watch?v=m5tWqXXi-7I. Läst 27 maj 2016. 
 79. ^ ”EUROPEAN INDEPENDENT FILM CRITICS AWARDS (April 2008 – November 2009)”. European Independent Film Critics Awards. 12 februari 2010. http://europeanindependentawards.blogspot.it/2012/12/2009-awards.html. Läst 27 maj 2016. 
 80. ^ ”Feature film competition”. Feature film competition. Fantasia Festival. 22 juli 2008. http://www.fantasiafestival.com/2008/en/news/release.php?id=103. Läst 27 maj 2016.  Arkiverad 13 februari 2012 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 13 februari 2012. https://web.archive.org/web/20120213165217/http://www.fantasiafestival.com/2008/en/news/release.php?id=103. Läst 22 maj 2016. 
 81. ^ Arthur, Deborah (18 december 2008). ”Florida Film Critics Awards 2008”. Florida Film Critics Awards 2008. Alternative Film Guide. Arkiverad från originalet den 24 februari 2009. https://web.archive.org/web/20090224000824/http://www.altfg.com/blog/awards/florida-film-critics-awards-2008/. Läst 27 maj 2016. 
 82. ^ ”"Slumdog Millionaire", Goya a la mejor película europea” (på spanska). "Slumdog Millionaire", Goya a la mejor película europea. Lavozlibre. 15 februari 2010. http://www.lavozlibre.com/noticias/ampliar/42855/slumdog-millionaire-goya-a-la-mejor-pelicula-europea. Läst 27 maj 2016.  ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 23 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160623162038/http://www.lavozlibre.com/noticias/ampliar/42855/slumdog-millionaire-goya-a-la-mejor-pelicula-europea. Läst 27 maj 2016. 
 83. ^ ”1st Edition”. International Online Film Critics. https://sites.google.com/site/internationalonlinefilmcritics/editions/1st-edition. Läst 27 maj 2016. 
 84. ^ ”Irish Film and Television Academy | IFTA”. Irish Film and Television Academy | IFTA. Ifta.ie. 26 februari 2009. http://www.ifta.ie/iftawinners2010/index.htm. Läst 27 maj 2016. 
 85. ^ ”KCFCC Award Winners 2000–”. KCFCC Award Winners 2000–. Kansas City Film Critics Circle. Arkiverad från originalet den 27 augusti 2017. https://web.archive.org/web/20170827002434/https://kcfcc.org/kcfcc-award-winners-2000-09/. Läst 27 maj 2016. 
 86. ^ Masters, Tim (19 februari 2010). ”Fish Tank hooks four prizes from Critics' Circle”. BBC News. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/8522250.stm. Läst 27 maj 2016. 
 87. ^ Strandbeck, Mikael (9 april 2008). ”NatFilm Festivalen siger go` nat” (på danska). NatFilm Festivalen siger go` nat. Dagbladet Arbejderen. Arkiverad från originalet den 25 maj 2008. https://web.archive.org/web/20080525231339/http://www.arbejderen.dk/index.aspx?F_ID=47658&TS_ID=3&S_ID=41. Läst 23 maj 2016.  Arkiverad 25 maj 2008 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 25 maj 2008. https://web.archive.org/web/20080525231339/http://arbejderen.dk/artikel/2008-04-09/natfilm-festivalen-siger-go-nat. Läst 27 maj 2016. 
 88. ^ ”The 2008 Online Film Critics Society Awards”. The 2008 Online Film Critics Society Awards. Brianorndorf. 19 januari 2009. Arkiverad från originalet den 4 mars 2009. https://web.archive.org/web/20090304022251/http://ofcs.rottentomatoes.com/pages/awards/2008awards. Läst 23 maj 2016.  ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 4 mars 2009. https://web.archive.org/web/20090304022251/http://www.brianorndorf.com/2009/01/the-2008-online-film-critics-society-awards.html. Läst 27 maj 2016. 
 89. ^ ”Setting out for a record number of awards”. Setting out for a record number of awards. Fujifilm. 19 januari 2009. http://www.fujifilm.com/products/motion_picture/information/0130_01.html. Läst 27 maj 2016. 
 90. ^ ”San Diego Film Critics Society Awards: Awards for 2008”. San Diego Film Critics Society Awards: Awards for 2008. Internet Movie Database. http://www.imdb.com/event/ev0000580/2008. Läst 27 maj 2016. 
 91. ^ ”2008 San Francisco film critics circle awards”. 2008 San Francisco film critics circle awards. San Francisco Film Critics Circle. 15 december 2008. Arkiverad från originalet den 23 mars 2019. https://web.archive.org/web/20190323131317/http://sffcc.org/2008/12/2008-san-francisco-film-critics-circle-awards/. Läst 27 maj 2016.  Arkiverad 23 mars 2019 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 23 mars 2019. https://web.archive.org/web/20190323131317/http://sffcc.org/2008/12/2008-san-francisco-film-critics-circle-awards/. Läst 27 maj 2016. 
 92. ^ Cohen, David S. (24 juni 2009). ”'Dark Knight' wins big at Saturns”. 'Dark Knight' wins big at Saturns. Variety. http://www.variety.com/article/VR1118005342.html?categoryid=13&cs=1. Läst 27 maj 2016. 
 93. ^ ”The 35th Annual Saturn Award Winners!”. The 35th Annual Saturn Award Winners!. Shocktillyoudrop. 25 juni 2009. http://www.shocktillyoudrop.com/news/10907-the-35th-annual-saturn-award-winners/. Läst 27 maj 2016. 
 94. ^ ”MÉLIÈS D'OR WINNER IN 2008”. MÉLIÈS D'OR WINNER IN 2008. European Fantastic Film Festivals Federation. Arkiverad från originalet den 8 maj 2009. https://web.archive.org/web/20090508061713/http://www.melies.org/dorwinners.asp?year=2008. Läst 27 maj 2016.  Arkiverad 14 februari 2012 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 14 februari 2012. https://web.archive.org/web/20120214111713/http://www.melies.org/dorwinners.asp?year=2008. Läst 26 oktober 2008. 
 95. ^ Arthur, Deborah (25 december 2008). ”Southeastern Film Critics Awards 2008”. Southeastern Film Critics Awards 2008. Alternative Film Guide. Arkiverad från originalet den 25 mars 2012. https://web.archive.org/web/20120325025926/http://www.altfg.com/blog/awards/southeastern-film-critics-awards-2008/. Läst 27 maj 2016. 
 96. ^ ”Archives”. Archives. Toronto After Dark Film Festival. Arkiverad från originalet den 20 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160820170528/http://torontoafterdark.com/2015/archives/. Läst 27 maj 2016.  Arkiverad 20 augusti 2016 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 20 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160820170528/http://torontoafterdark.com/2015/archives/. Läst 27 maj 2016. 
 97. ^ ”Past Award Winners”. Past Award Winners. Toronto Film Critics Association. http://torontofilmcritics.com/past-award-winners/. Läst 27 maj 2016. 
 98. ^ ”2008 WAFCA Awards”. 2008 WAFCA Awards. Washington D.C. Area Film Critics Association. http://www.dcfilmcritics.com/awards/2008.htm. Läst 27 maj 2016. 
 99. ^ ”2008 Awards info”. 2008 Awards info. Woodstock Film Festival. http://www.woodstockfilmfestival.com/awards2008.htm. Läst 27 maj 2016. 
 100. ^ Torbjörn Ivarsson (25 september 2008). ”Svensk vampyrfilm får amerikansk version”. Dagens nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/svensk-vampyr-far-amerikansk-regissor. Läst 24 maj 2016. 
 101. ^ Fleming, Michael (24 september 2008). ”Matt Reeves bites into 'Right One'”. Matt Reeves bites into 'Right One'. Variety. http://www.variety.com/article/VR1117992833.html?categoryid=13&cs=1. Läst 24 maj 2016. 
 102. ^ Triches, Robert (9 mars 2009). ”Tråkigt med nyinspelning”. Tråkigt med nyinspelning. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article4597816.ab. Läst 24 maj 2016. 
 103. ^ ”Alfredson: "Låt inte Den rätte förstöras"”. Moviezine. 29 september 2008. https://www.moviezine.se/nyheter/160. Läst 24 maj 2016. 
 104. ^ ”Tomas Alfredson: New Wave Vampires Interviews – Total Sci-Fi”. Tomas Alfredson: New Wave Vampires Interviews – Total Sci-Fi. Totalscifionline.com. 9 april 2009. http://www.let-the-right-one-in.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=2142. Läst 27 maj 2016. 
 105. ^ ”Hammer Films CEO Simon Oakes Interview”. collider.com. 2010. http://www.collider.com/2010/08/04/simon-oakes-interview-let-me-in-hammer-films-ceo-comic-con-the-woman-in-black/. Läst 24 maj 2016.  Arkiverad 5 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 5 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100805164256/http://www.collider.com/2010/08/04/simon-oakes-interview-let-me-in-hammer-films-ceo-comic-con-the-woman-in-black/. Läst 24 maj 2016. 
 106. ^ Rechtshaffen, Michael (11 september 2010). ”Let Me In -- Film Review”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/review/let-me-film-review-27662. Läst 24 maj 2016. ”Key to the remake's ultimate success is the casting of the troubled young leads. Smit-McPhee and Moretz possess the soulful depth and pre-adolescent vulnerability necessary to keep it compellingly real.” 
 107. ^ ”The Biggest Box-Office Bombs of 2010”. The Biggest Box-Office Bombs of 2010. Pajiba. http://www.pajiba.com/seriously_random_lists/the-biggest-boxoffice-bombs-of-2010.php. Läst 24 maj 2016. 

Engelska originalcitat[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ "It's very hard and very down-to-earth, unsentimental (...) I had some period when I grew up when I had hard times in school (...) So it really shook me."
 2. ^ "[...] haemophilia of rejection."
 3. ^ "Both Kåre and Lina who plays the leading parts are extremely intelligent, have exceptional integrity and are both kinds of strange old people. (...) It took us a year to find them, and I think they’re unprecedentedly fantastic."
 4. ^ "[...] casting is 70 percent of the job; it's not about picking the right people to make the roles. It is about creating chords, how a B and A minor interact together, and are played together."
 5. ^ "[...] extremely intelligent [...] unprecedentedly fantastic."
 6. ^ "[...] spray light."
 7. ^ "If you could capture dull electrical light in a can and spray it like hairspray across Eli’s apartment, it would have the same result as what we created."
 8. ^ "[...] scrupulously weaving together strains of bone-chillingly cold horror with the encompassing warmth of newly acquired love."
 9. ^ "[...] the most beautifully emotional score yet to grace the undead. It’s a feeling of tender melancholy that delivers its scares in a subtle, chamber orchestra way."
 10. ^ "[...] two lonely and desperate kids capable of performing dark deeds without apparent emotion [...] powerful [...] draining [...]"
 11. ^ "The best modern vampire movie."
 12. ^ "[...] Swedish head-scratcher [...] a few creepy images but very little holding them together."
 13. ^ "Top 20 Horror Films of the Decade."
 14. ^ "It’s rare enough for a horror film to be good; even rarer are those that function as genuine works of art. Let the Right One In is one of those films – an austerely beautiful creation that reveals itself slowly, like the best works of art do. The simplicity of the story allows Swedish director Tomas Alfredson to focus on these two pre-teen characters with a penetrating insight that not only makes it a great vampire film but a great coming-of-age film as well. At its core, the film is, simply, a human story, a pensive meditation on the transcendent possibilities of human connection. Most of all, it’s a film that sticks with you, and whose stature will continue to grow in the decades to come."
 15. ^ "The 100 Best Films Of World Cinema."
 16. ^ "[...] in these days where every second movie seems to feature vampires, it takes a very special twist on the legend to surprise us – but this one knocked us out and then bit us in the jugular [...] strange central friendship [...] so frightening, and so magnetic"
 17. ^ "[...] succeeds to transform a vampire movie to a truly original, touching, amusing and heart-warming story about friendship and marginalisation."
 18. ^ "Founders Award for Best Narrative Feature."
 19. ^ "Best European Fantastic Feature Film."
 20. ^ "I am too old to make the same film twice and I have other stories that I want to tell."
 21. ^ "[...] will make a new film based on the book, and not remake the Swedish film [...] it'll be something completely different, but it's going to be really interesting to see."
 22. ^ "Reeves' version."

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]