Låt den rätte komma in (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Låt den rätte komma in
Regissör Tomas Alfredson
Producent John Nordling
Carl Molinder
Manus John Ajvide Lindqvist
Baserad på Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist[1]
Skådespelare Kåre Hedebrant
Lina Leandersson
Per Ragnar
Originalmusik Johan Söderqvist
Fotograf Hoyte Van Hoytema
Produktionsbolag EFTI AB
Distribution Sandrew Metronome
Premiär 2008
Speltid 114 min
Land  Sverige
Språk Svenska
Intäkter 13 000 000 SEK
IMDb SFDb

Låt den rätte komma in är en svensk dramafilm från 2008 i regi av Tomas Alfredson efter manus av John Ajvide Lindqvist. Filmen bygger på romanen med samma namn av Lindqvist. Filmen har hittills sålts till 54 länder och tilldelades 2009 fem guldbaggar. Boken har även fått en amerikansk filmatisering med titeln Let Me In.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Oskar är 12 år och mobbad. Det är vinter i Stockholmsförorten Blackeberg. Året är 1982. En kväll utanför lägenheten, där Oskar bor med sin mamma, träffar han Eli. Hon är vanvårdad och mager men ändå så vacker. Men det är något fel med henne, något som inte stämmer. Och hon kommer bara ut på natten. Det visar sig snart att Eli är en vampyr.

Skillnader mellan bok och film[redigera | redigera wikitext]

Tomas Alfredson var obekant med vampyr- och skräckgenren och valde därför att tona ner och även stryka vissa inslag i romanen. I filmen visas att Eli saknar kön och det var från början tänkt att en minnessekvens som förklarade detta skulle visas. Denna scen togs bort för att den var för hemsk. Berättelsen är jämfört med romanens komplexa intriger en renodlad, förenklad version av historien. I boken råkar Eli av misstag skapa tre nya vampyrer. I filmen är endast ett av dessa fall kvar. Flera rollfigurer, som till exempel Tommy och Staffan, togs bort och några bifigurer har fått mindre utrymme att utvecklas. Till dessa hör Lacke och Virginia. Ett väldigt stort ingrepp är att rollfiguren Håkan, som hörde till huvudpersonerna i romanen, har förminskats rejält. Till skillnad från i den litterära förlagan framkommer varken hans personlighet eller bakgrund, och hans namn framkommer endast i eftertexten. Det är även struket ur handlingen att han är en pedofil. Detta är för att Tomas Alfredson ansåg att filmen inte skulle kunna hantera temat pedofili utan att bli rörig och mista sin fokus på kärlekshistorien mellan de två huvudpersonerna Oskar och Eli, det som var romanens starkaste spår i Alfredsons ögon vilket han avslöjar i en intervju med Film i Skolan. Han menar även att pedofili är ett väldigt svårt tema som det krävs mycket ansvar för att kunna skildra bra på film. Dessutom flyttades handlingen från sent 1981 till tidigt 1982.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Filmens budget var 28 miljoner svenska kronor, varav sju miljoner finansierades genom bidrag från Svenska filminstitutet.[2]

I en intervju i Dagens Nyheter säger Alfredson att han till en början inte kunde få ihop i sitt huvud att han skulle göra en ”rakt-upp-och-ned-skräckis” eftersom han själv inte är en skräckentusiast. Men han kom slutligen fram till att skräck handlar om våra fantasier och att det han faktiskt kunde göra för att greppa ämnet var att undersöka vad man blir rädd för. Men något som verkade vara lättare att från början få ihop var det socialrealistiska och det fantastiska. Han menar att det framförallt var här han kunde komma med något, medan vampyrkunskapen var Ajvide Lindqvists bidrag.[3]

Distribution[redigera | redigera wikitext]

Låt den rätte komma in visades för första gången på Göteborgs filmfestival den 26 januari 2008[4] då Alfredson vann festivalens Nordiska filmpris.[5] Sedan dess har filmen visats på flera andra filmfestivaler, bland annat Tribeca Film Festival i New York 24 april 2008, där den vann Founders Award for Best Narrative Feature,[6][7] Edingburgh internationella filmfestival den 25 juni 2008[8] där den vann Rotten Tomatoes Critical Consensus Award,[9] och Neuchâtel International Fantastic Film Festival (NIFFF) i Schweiz den 3 juli 2008 där den vann Méliès d'Argent.[10] Den visades på biografer för första gången den 24 oktober 2008 i Sverige,[11] Norge[12] och i vissa amerikanska biografer[13].

Matt Reeves, mannen bakom monsterfilmen Cloverfield, gjorde 2010 en engelskspråkig inspelning av Låt den rätte komma in[14] titulerad Let Me In.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Låt den rätte komma in hade Sverigepremiär den 24 oktober 2008. Ursprungligen planerades premiären till april 2008. Filmen har visats vid 23 filmfestivaler, bland annat Göteborgs filmfestival. I oktober 2008 hade Låt den rätte komma in vunnit 18 priser.[15] Sverigepremiären sköts upp till hösten, då filmbolaget ansåg att filmen var så bra att den kunde stå sig mot den tuffa konkurrensen på hösten.[16] Filmen är dels inspelad i Luleå, en plats med garanterad tillgång på snö, kyla och mörker, dels i Blackeberg.[17]

Filmen hade under samma helg även en begränsad premiär (4 biografer) i USA med den engelska titeln Let the Right One In. Filmsajten Rotten Tomatoes har samlat in 30 recensioner som unisont hyllar både fotot och berättelsen. Recensionerna kommer från andra filmsajter som Horror.com men även från tidningar som New York Times, Newsweek och Hollywood Reporter. Tio av de trettio recensenterna gav filmen högsta möjliga betyg, och endast en av de övriga var negativt inställd. Filmen började efter premiärhelgen visas på fler biografer i USA.

Jeanette Gentele skriver i Svenska Dagbladet att Tomas Alfredson kan konsten att berätta i bilder istället för i ord om ett kyligt samhälle men också om kärlek, uppbrott och befrielse.[18] Även Maaret Koskinen, som recenserade filmen för Dagens Nyheter, underströk bildernas betydelse. Hon menar att bildkvaliteten i sig signalerar ett berättarperspektiv. Hon exemplifierar med de röda och vita färgerna. Det kan vara ett förtorkat nypon som tränger fram ur en snötäckt buske eller ett abrupt klipp från vita björkar till en flaska Vino Tinto.[19]

Eva Redvall, som intervjuade Alfredson för Sydsvenskan, använder ord som ”blodslafsande” men ansåg att filmen inte anpassar sig till vampyrgenren - en genre som vanligtvis brukar omgärdas av regler och myter och som hålls vid liv av entusiaster.[20] På senare år är det en filmgenre som främst har återfötts i USA. Gentele skriver i Svenska Dagbladet att det som lockar framförallt är de blodiga specialeffekterna. Sverige har dock inte varit sena att följa trenden. Frostbiten som tenderar till splatter kom 2006 och 2008 är det inte bara Låt den rätte komma in som utforskar temat, utan även Vampyrer som rör två vampyrsystrars isolering i storstaden.

Redvall hävdade att Låt den rätte komma in är avsexualiserad och ömsint och menar att Tomas Alfredson själv ser den som en kärlekshistoria.[21] Åsikten delas av flera recensenter. Sydsvenskans Annika Gustafsson skrev att filmen är en märklig, vacker, bloddrypande och mänsklig kärlekssaga.[22] Och det verkar vara där recensenternas beröm hamnar, kring vinterbilderna, den känsliga kärlekshistorien och skildringen av utanförskap.

Ett undantag är Göteborgs-Postens Emma Engström som tvärtemot verkar ha hoppats på att få frossa i vampyrmytologi, men som inte fått sina förväntningar uppfyllda. Som hon skriver lyser de vassa hörntänderna med sin frånvaro och hon uppmanar till att inte förvänta sig skräck, utan snarare ett skräckblandat drama med tematik av det slag övriga recensenter lyfter fram.[23]

Koskinen frågar sig hur man ska finna någon enhetlighet eller omedelbart igenkännbart personligt uttryck i Låt den rätte komma in? Hon tvekar inför att kalla det för en auteurfilm med tanke på Alfredsons nära samarbete med manusförfattaren John Ajvide Lindqvist.[24]

Sydsvenskans Gustafsson skriver att utöver handlingen återkallas stämningar och tonfall från det svenska förortssamhället i början på 1980-talet. Hon tror inte att de som har älskat boken kommer att bli besvikna. Hon menar att precis som många kritiker ansåg boken vara en kommentar till 2000-talets mer brutala samhälle går det också att se filmen på det viset.[25] Men alla håller inte med. Göteborgs-Postens Engström har fler uppmaningar på lager. Hon tycker inte att man ska läsa boken innan man ser filmen, och om man redan har gjort det så tycker hon att det är på sin plats att ha ett öppet sinne. Även Svenska Dagbladets Gentele skriver att filmen på flera punkter står fri från boken.

Svenska Dagbladets radiokrönikör Erik Löfvendahl kommenterar ett inslag i Sveriges Radio P4 med Tomas Alfredson. Här säger Alfredson att han inte betraktar Låt den rätte komma in som en vampyrfilm i första hand, utan snarare som en barndomsskildring, en berättelse om barnets förmåga att överleva. Med andra ord verkar vampyrtemat fungera mer som medel och inte som mål.[26]

Tomas Alfredson ska ha sagt att Låt den rätte komma in blir hans sista film på ett tag eftersom han har tröttnat på den svenska film- och tevevärlden. Han menar att den blivit dränerad på kraft, mod och allvar. Men samtidigt står det klart att han ska filmatisera ytterligare en roman av John Ajvide Lindqvist - "Människohamn", som släpptes i slutet av maj 2008.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Filmen vann pris för bästa film 2008 under Robert de Niros Tribeca Film Festival i New York i USA.[6][7] I spanska Sitges vann den också 2008 års gyllene Méliès (Méliès d'Or), utdelad av European Fantastic Film Festival's Federation.[27] Filmen belönades även med fyra priser vid FantAsia-festivalen i Montréal, Kanada. På Guldbaggegalan 2009 tilldelades den fem guldbaggar i kategorierna:

 • Bästa regi
 • Bästa manus
 • Bästa foto
 • Bästa produktionsdesign
 • Bästa ljud

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Let the Right One In (film), 26 oktober, 2008.
 1. ^ Svensk Filmdatabas, film-ID i SFDb: 63205
 2. ^ Svenska filminstitutet
 3. ^ [Skawonius, Betty, "Vill vandra vidare", Dagens Nyheter 2008-10-19.]
 4. ^ Göteborg International Film Festival: Låt den rätte komma in
 5. ^ Award ceremony at Göteborg International Film Festival’s closing party
 6. ^ [a b] Tribeca Film Festival: Award Winners 2008
 7. ^ [a b] Tribeca Film Festival: Let the Right One In
 8. ^ Edinburgh Film Festival: Let the Right One In
 9. ^ Rotten Tomatoes: Rotten Tomatoes Critical Consensus Award 2008 Presented
 10. ^ Neuchâtel International Fantastic Film Festival 2008
 11. ^ MovieZine.se: Läs inte boken för den bästa upplevelsen
 12. ^ Filmweb.no: La den rette komme inn
 13. ^ The Hollywood Reporter: 'Cloverfield' helmer traces Swedish tale
 14. ^ Svensk vampyrfilm får amerikansk version
 15. ^ [Redvall, Eva "Vampyrroman gav blodad tand", Sydsvenskan 2008-10-22.]
 16. ^ [Västerbro, Magnus "Låt det rätta komma ut", Magasinet Filter nr 4/2008]
 17. ^ [Sjöstrand, Johan "Vampyrboken har satt Blackeberg på kartan", Svenska Dagbladet 2008-10-24.]
 18. ^ [Gentele, Jeanette, "Låt den rätte komma in - Bitvis hårresande otäckt", Svenska Dagbladet 2008-10-23.]
 19. ^ [Koskinen, Maaret, "Låt den rätte komma in", Dagens Nyheter 2008-10-24.]
 20. ^ [Redvall, Sydsvenskan 2008-10-22]
 21. ^ [Ibid.]
 22. ^ [Gustafsson, Annika, "Låt den rätte komma in", Sydsvenskan 2008-10-23.]
 23. ^ [Engström, Emma, "Låt den rätte komma in", Göteborgs-Posten 2008-10-23.]
 24. ^ [Koskinen, Dagens Nyheter 2008-10-24.]
 25. ^ [Gustafsson, Sydsvenskan 2008-10-23.]
 26. ^ [Erik Löfvendahl, "Vampyren har blivit mänsklig", Svenska Dagbladet 2008-10-23.]
 27. ^ European Fantastic Film Festivals Federation: Méliès d'Or winners in 2008

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]