The Equalizer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Equalizer
GenreAction
Thriller
RegissörAntoine Fuqua
ProducentTodd Black
Jason Blumenthal
Denzel Washington
Alex Siskin
Steve Tisch
Mace Neufeld
Tony Eldridge
Baserad påThe Equalizer
av Michael Sloan
Richard Lindheim
SkådespelareDenzel Washington
Marton Csokas
Chloë Grace Moretz
David Harbour
Haley Bennett
Bill Pullman
Melissa Leo
OriginalmusikHarry Gregson-Williams
FotografMauro Fiore
KlippningJohn Refoua
Premiär2014
LandUSA
SpråkEngelska
Budget$55 miljoner
Intäkter$191.6 miljoner
UppföljareThe Equalizer 2
IMDb Elonet

The Equalizer är en amerikansk thrillerfilm från 2014 som är regisserad av Antoine Fuqua. Filmen är baserad på TV-serien med samma namn från 1985 som sändes i svensk TV med titeln McCall.

Filmen fick blandade recensioner från kritiker, som berömde den visuella stilen, skådespelarna, soundtracket och actionsekvenser men kritiserade dess våld och handling. Uppföljaren The Equalizer 2, släpptes den 20 juli 2018 med Washington, Wenk och Fuqua.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En pensionerad underrättelseofficer, Robert McCall (Denzel Washington), förvandlas till en rättsskipare för de hjälplösa. När han bestämmer sig för att hjälpa den unga prostituerade kvinnan Teri (Chloë Moretz), får han uppmärksamhet från den ryska maffian, och i synnerhet från den brutale Teddy (Marton Csokas).

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

I juni 2010 tillkännagavs att Russell Crowe var ute efter att ta The Equalizer till storskärmen regisserad av Paul Haggis, med Crowe ansluten för att spela Robert McCall.[1]

I december 2011 rapporterades det att Denzel Washington skulle spela i titelrollen för filmversionen, som skulle finansieras av Sony Pictures Entertainment och Escape Artists.[1] Regissören Antoine Fuqua kom ombord för att regissera den 21 mars 2013.[2] Chloë Grace Moretz tillkännagavs som motspelare den 10 maj 2013; Anna Kendrick, Kelly Macdonald och Nina Dobrev övervägdes också i rollen som Alina/Teri.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]