Christian Danielsson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Christian Nils Adolf Danielsson, född 1956 på Lidingö i Stockholms län, är en svensk civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och diplomat. Han var Sveriges EU-ambassadör 2008-2010 och är sedan 2013 generaldirektör vid Europeiska kommissionens generaldirektorat för grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar.

Danielsson anställdes på Utrikesdepartementet 1981 och har tjänstgjort bland annat i Luanda och vid svenska OECD-delegationen i Paris. Han arbetade 1992-1995 på svenska EG-delegationen (Europeiska gemenskaperna/Europeiska gemenskapen) i Bryssel samtidigt som Sverige förhandlade om EU-medlemskap. Efter den svenska EU-anslutningen tjänstgjorde han i Europeiska kommissionenkommissionär Anita Gradins kabinett 1995–1999. Därefter utsågs han till minister vid Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen i Bryssel med uppgift att förbereda det svenska ordförandeskapet i EU 2001. Under det svenska ordförandeskapet hade Danielsson en nyckelroll i utvidgningsförhandlingarna varefter han 2002 utsågs till biträdande kabinettschef till dåvarande EU-kommissionären för utvidgningsfrågor, tysken Günter Verheugen. Han var därefter enhetschef på Europeiska kommissionen med ansvar för Turkiets medlemskapsförhandlingar.

Danielsson var 2008-2010 Sveriges ständiga representant vid Europeiska unionen och innehade ambassadörs titel. Tjänsten innebar att han representerade Sverige i coreper II. Därefter återgick Danielsson till att tjänstgöra i Europeiska kommissionen med en befattning som biträdande generalsekreterare vid Europeiska kommissionens generalsekretariat. Danielsson ansvarade för relationerna med Europeiska unionens råd och Europaparlamentet och innehade posten från 2011 till 2013 då han utnämndes till generaldirektör och högsta chefstjänsteman på Generaldirektoratet för grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar.

Danielsson är gift med Sveriges ambassadör i Paris, Veronika Wand-Danielsson.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Dagbladet 2008-05-16
Företrädare:
Sven-Olof Petersson
Sveriges EU-ambassadör
2008-2010
Efterträdare:
Dag Hartelius