Christian Ottosson

Från Wikipedia

Simon Christian Andreas Ottosson, född 22 februari 1977 i Vrigstad, Jönköpings län[1], är en svensk politiker som representerar Centerpartiet. Han är utbildad statsvetare och är sedan 2010 kommunalråd i Huddinge kommun och ordförande i Huddinges brottsförebyggande råd.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Christian Ottosson är uppväxt i Vrigstad mitt och flyttade senare till Huskvarna i Jönköpings kommun. Universitetsstudierna genomförde han vid Uppsala universitet i huvudsak inom Politices Magister-programmet och 2007 tog han en magisterexamen med statskunskap som huvudämne.

2002-2003 genomförde Ottosson en kandidatuppsats i Guatemala genom att bland annat intervjua ett femtiotal lokala politiker och beskriva deras demokratisyn. 2003 genomförde han även en liknande studie i Peru. Under åren 2004-2006 arbetade Ottosson heltid för FN:s utvecklingsprogram UNDP i Guatemala med implementeringen av de nya deltagardemokratiska lagar, som från 1990-talet infördes i många latinamerikanska länder.

Politisk karriär[redigera | redigera wikitext]

Ottosson har varit förtroendevald i Uppsala kommun och vice förbundsordförande i Centerpartiets Högskoleförbund. 2007 blev Christian Ottosson ombudsman för Centerpartiet i Stockholms län och bodde då i Tumba.

Inför kommunvalet 2010 tog Ottosson över som gruppledare för Centerpartiet i Huddinge kommun. Centerpartiet tog i valet två nya mandat i kommunfullmäktige i Huddinge. Efter valet tog Centerpartiet plats i den politiska majoriteten och Christian Ottosson fick rollen som kommunalråd med ansvar för brottsförebyggande, tillgänglighet och integration.

Efter valet 2014 är han ansvarig för miljö och brottsförebyggande frågor. Från och med 2015 tog Ottosson över som ny ordförande i den ombildade nämnden Natur- och byggnadsnämnden, samt representerade Centerpartiet i den nya polismyndigheten genom att bli ledamot i regionpolisråd Stockholm-Gotland. Senare under 2015 valdes han även till ordförande i Huddinges miljöberedning, ett nytt organ för att följa miljö- och klimatfrågor.

Efter valet 2018 är Ottosson fortsatt ansvarigt kommunalråd för miljö- och klimatfrågor, samt numera även för kommunens stads- och utemiljöer. Han är också ordförande för den nya Klimat- och stadsmiljönämnden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990, CD-ROM, Version 1.00, Riksarkivet (2011).