Colin Archer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Colin Archer vid 61 års ålder.
Veteranbåten «Biskop Hvoslef» Byggd 1932 Vid Colin Archers varv, i tjänst från 1933 till 1965.

Colin Archer, född 22 juli 1832 i Larvik, död där 8 februari 1921, var en norsk båtkonstruktör och båtbyggare, som bland annat konstruerat polarskeppet Fram samt flera kända seglande sjöräddningsbåtar, lotsbåtar och segelyachter.

Föräldrarna flyttade 1825 från Skottland till Larvik. Colin Archer växte upp tillsammans med fem syskon. Larvik var vid den tiden en dynamisk sjöfartsstad med skeppsvarv och skeppsredare samt fiskerinäring. Vid 18 års ålder emigrerade Colin Archer till Australien för att besöka sin äldre broder som flyttat tidigare, och blev där lantbrukare fram tills han återvände 1861, ett år före sin fars död. Åren 1865-66 började Colin Archer konstruera och bygga mindre båtar. Vid den tiden hade han ingen formell utbildning eller erfarenhet av båtbyggnad. År 1867 byggdes den första båten i egen regi. Det kom fler rationella metoder i slutet av 1800-talet vid byggandet av fartyg av trä, allt eftersom maskindrivna sågar och andra träbearbetningsmaskiner samt nyare teknisk utrustning började brukas.

Archer är mest känd för sina sjövärdiga seglande sjöräddningsbåtar som är ett begrepp. De tidigare sjöräddningsbåtar som fanns vid den här tiden var valfångstbåtar eller andra öppna båtar. Det var en risk att de som var på uppdrag att rädda nödställda förolyckades. Den första större sjöräddningsbåten sjösattes 1893 och var i tjänst i 40 år - den bar namnet Colin Archer efter konstruktören. Fram till 1940 blev ytterligare 51 sjöräddningsbåtar byggda av Archer på eget varv, eller på något annat skeppsvarv efter Colin Archers ritningar. Räddningsbåtarna byggdes i en längd från cirka 11 meter till drygt 15 meter. De första var endast utrustade med gaffelsegel med två master fram till i början av 1930, då det blev mer vanligt och tillförlitligt med en motor. Danmark och även Sverige köpte någon livräddningsbåt från Colin Archers varv som var stationerat på västkusten. Andra byggde också livräddningsbåtar efter Colin Archers koncept. Till exempel finansierade Rederi Transatlantic den motordrivna Wilhelm R. Lundgren II som levererades 1920 från Vikens varv i Viken till räddningsstationen på Rörö, där hon tjänstgjorde till 1957.[1]

Fortfarande byggs det båtar och yachter efter Colin Archers ritningar.[2]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Colin Archer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Räddningsstation Rörö
  2. ^ Jan "Janken" Åkerström (24 november 2014). ”Lunkentuss hör inte hemma på biblioteket”. Sundsvalls Tidning: s. 4. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]