Colin Archer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Colin Archer vid 61 års ålder.
Veteranbåten «Biskop Hvoslef» Byggd 1932 Vid Colin Archers varv, i tjänst från 1933 till 1965.
Colin archer rs1

Colin Archer, född 22 juli 1832 i Larvik, död den 8 februari 1921. Han var en norsk båtkonstruktör och båtbyggare, som bland annat konstruerat polarskeppet Fram samt flera kända seglande sjöräddningsbåtar, lotsbåtar och segelyachter.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Colin Archer.

Colin Archer föddes i Norge efter att hans skotska föräldrar emigrerat till Larvik på grund av depressionen som följde efter Napoleonkrigen. Colin hade elva syskon. Vid 10 års ålder började han skolan och visade begåvning i matematik. 1849 slutade han skolan och blev anställd på ett skeppsvarv där han jobbade i 18 månader som snickare, på kvällarna gick han på navigationskurser. 1850 skickade hans far honom till Australien för att jobba som fårfarmare med sina äldre bröder. Colin åkte till Kalifornien för att gräva efter guld fram till 1852 för att sedan fortsätta till Australien. Den 10 september 1861 återvände han hem till Larvik för sin faders sviktande hälsa. Nu ville han göra karriär som konstruktör för mindre båtar och läste på fritiden in kunskapen han saknade. Efter dessa år följer en mängd ritningar på båtar och fartyg. Han dog den 8 februari 1921, 89 år gammal.

Lotsbåtar[redigera | redigera wikitext]

Vid ca 1860 var lotsbåtar av halvdäckade snipor och kallades hvalerbaat. Lotsningen gick ut på att hjälpa större fartyg att navigera in i hamn genom att få över en lots (vägvisare) på fartyget och sedan ta betalt för tjänsten. Det gällde att vara den första som fick sin lots ombord. Hvaler båten gjorde lotsarnas liv till ett kallt och slitsamt liv. Även att båten blev nedisad och förlorade sin stabilitet gjorde detta att många drunknade eller frös ihjäl.

Colin Archer började då designa en båt som både var snabbare, sjövärdigare och bekvämare. Iden gillade inte lotsarna utan han fick själv bygga den första båten för att visa upp dess fördelar för att sen sälja båten med förlust. För detta knep spred sig hans båtar fort utöver de skandinaviska kusterna och fler beställningar strömmade in.

Hans design var en gaffelriggad kosterbåt och byggdes i flera olika storlekar från 33 till 39 fot.

Segelyachter[redigera | redigera wikitext]

I och med att nöjessegling växte fram ökade även krav på båtar för detta ändamål. Vissa båtar designade han för kappsegling.

Vissa båtar har blivit kändisar bland annat "Asgard" som smugglade soldater till Irland och uppgav inspiration till boken "the riddle of the sands".

2013 förolyckades Wyvern i Tallshipraces. Wyvern. Båten bärgades under en livesändning och är nu restaurerad och seglar igen.

Räddningsbåtar[redigera | redigera wikitext]

En av Colin Archers mest kända prestationer är hans räddningsbåtar.

Allt började med att läkaren Oscar Tybring var ute och gick i stormigt väder vid havet, då han såg en båt förolyckas av vädret. I sin förtvivlan att inte kunna göra något startade han en förening kallad N.s.s,r (Norsk selskab til de skibrudnes redning). Där han bjöd in intressenter till ett föredrag, bl.a. Colin Archer. Där kom de fram till att en sjöräddningsbåt skulle konstrueras för att följa fiskeflottan för att bistå i nöd. En konstruktionstävling utnämndes och ett förslag röstades fram. Vinnarens båt var inte helt tillfredsställande, så man bad Colin Archer konstruera en båt grundad på hans sjövärdiga lotsbåtar.

1893 sjösattes den första båten och döptes efter sin konstruktör. Colin Archer Rs1 blev först erkänd 1894 då skutan räddade 36 människor från att förolyckas i Havningberg Vardö.

Amundsen-Fram.jpg

Efter detta följdes beställningar på fler räddningsbåtar som blev stationerade runt den norska kusten. Vissa båtar gick även till Ryssland.

Fram[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikel: Fram (skepp)

Efterlevnad[redigera | redigera wikitext]

Än byggs båtar det båtar av Colin Archers ritningar. Många är tolkade av nya arkitekter och designade på dagens krav på nöjesbåtar. t.ex. bermudasrigg, fenköl, styrhytt. Kända serietillverkade båtar är t.ex. Westsail som grundar sin ritning på Atkin dragon, Eric, Ingrid. Som i sin tur är grundade i Archers Lotsbåtar.

John.G.Hanna inspirerades också av Colin Archer och ritade sin Tahiti ketch.

Båtarna har även byggts i ferrocement där krav på vikt inte spelar så stor roll.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]