Colin Campbell (affärsman)

Från Wikipedia
För andra personer med samma namn, se Colin Campbell.
Colin Campbell
Född1 november 1686 ​eller ​1 juli 1686[1]
Edinburgh
Död9 maj 1757[2][1]
Göteborg, Sverige
Medborgare iSverige och Kungariket Storbritannien
SysselsättningAffärsman, diplomat
MakaElizabeth Clarges[3]
Utmärkelser
Riddare av Nordstjärneorden (1753)
Redigera Wikidata

Colin Campbell, född 1 november 1686 i Edinburgh, död 9 maj 1757 i Göteborg, var en svensk-skotsk affärsman samt kommendör av Nordstjärneorden.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Campbell var son till en advokat. Om hans tidiga levnadshistoria vet man emellertid inte mycket. Han vistades ett flertal år i Ostindien och reste genom hela landet som köpman. Han hade satsat pengar i det ostindiska kompani som bildats i Ostende 1720 av Karl VI av Österrike. När det upplöstes 1731 sökte han förverkliga sina planer på annat håll. Tillsammans med Niclas Sahlgren utarbetade han sålunda en plan för ett ostindiskt handelskompani. Campbell företrädde vid kompaniets bildande de utländska aktietecknarna. Utlänningarnas officielle representant blev emellertid Henrik König i Stockholm.

Campbell naturaliserades som svensk adelsman; han var bosatt i Stockholm och inträdde i Königs firma, som kom att ha namnet König, Tham, Campbell & Co. Campbell var en av kompaniets direktörer en drivande i utrustandet av Fridericus Rex Sveciæ. Han följde själv med på den första resan som superkargör och kungens ministre plénipotentaire hos kejsaren av Kina. Fartyget kapades emellertid av holländarna. På hemresan från Batavia dog många matroser. Icke desto mindre var expeditionens ekonomiska resultat ytterst bra. Därför utnämndes han till kommerseråd.

Campbell var ledande även under den nya oktrojen från 1746. År 1732 hade han lämnat Stockholm och bosatt sig i Göteborg och ägde egendomen Sävenäs. I staden intog han en aktad ställning och blev känd som donator, bland annat till stadens barnhus.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Darryl Roger Lundy, The Peerage, Isadore Roseman.[källa från Wikidata]
  2. ^ Colin Campbell, Svenskt biografiskt lexikon, läs online.[källa från Wikidata]
  3. ^ läst: 7 augusti 2020.[källa från Wikidata]