Criminal Minds

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Criminal Minds
Criminal-Minds.svg
OriginaltitelCriminal Minds
GenreDeckarserie
Skapad avJeff Davis – manus & produktion
MedverkandeJoe Mantegna
Thomas Gibson
Shemar Moore
Matthew Gray Gubler
A. J. Cook
Paget Brewster
Kirsten Vangsness
MusikMarc Fantini
Steffan Fantini
Scott Gordon
Mark Mancina
Antal avsnitt255
Längd (per avsnitt)cirka 43 minuter
Antal säsonger13
LandUSA
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagCBS
Sändning
OriginalkanalCBS
Originalvisning2005-
Bildformat1080i (16:9 HDTV)
LjudformatDolby Digital 5.1
StatusI produktion
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Criminal Minds är en amerikansk TV-serie från 2005 som handlar om ett profileringsteam från FBI:s beteendeanalysenhet från Quantico i Virginia som arbetar för att spåra olika seriemördare som härjar i landet. Serien skiljer sig från många andra kriminalserier då den riktar in sig mer på brottslingen än själva brottet.

Serien är producerad av Touchstone Television, och sänds även i Sverige. Den 11 maj 2015 förnyades serien av CBS med säsong 11. Den 6 maj 2016 förnyades serien av CBS med säsong 12.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Huvudpersoner[redigera | redigera wikitext]

Emily Prentiss började i teamet under den andra säsongen efter att Elle Greenaway slutat. Hennes mor är ambassadör och god vän med Hotchner. Emily talar engelska, arabiska, spanska, franska och italienska flytande och kan dessutom en del ryska. I säsong 6 kommer det fram att Prentiss arbetat som under cover-agent för Interpol, och satt fast terroristen och seriemördaren Ian Doyle, som i säsong 6 rymmer från fängelset som han suttit fängslad under sju år och söker upp dem som satte fast honom för att hämnas. Paget Brewster (Prentiss) lämnar tillsammans med A.J. Cook (J.J.) serien under säsong 6, för att TV-kanalen skulle kunna finansiera en spinoff (Criminal Minds: Suspect Behavior) som inte blev någon större succé. Både Brewster och Cook återvände till säsong 7. Paget Brewster lämnade serien efter säsong 7.

David Rossi var med och startade BAU-enheten, men pensionerade sig ett antal år innan första säsongen äger rum. Han började då skriva böcker om seriemördare och deras beteende och blev en känd och respekterad författare. Han kom tillbaka i tredje säsongen av serien för att avsluta ett fall som plågat honom i 20 år (där tre barn såg sina föräldrar bli ihjälhuggna) vilket han också gör i det 14 avsnittet av säsong 3 ("Damaged").

Dr. Spencer Reid är ett geni som gick ut high school redan som 12-åring. Dr Reid läser 20 000 ord i minuten, har ett eidetiskt minne och ett IQ på 187, vilket är högre än vad Albert Einstein hade. Hans mamma är schizofren och genom seriens gång har det visat att Spencer oroar sig för att han har ärvt moderns sjukdom, någonting som ännu inte visat sig. Trots sin höga intelligens har han en del problem med de sociala delarna, och han har väldigt ofta långa utläggningar med fakta om saker som ingen egentligen undrade över.

Penelope Garcia är FBI:s tekniska analytiker som oftast hjälper teamet ifrån sitt kontor i Quantico. När hon var 18 år dog hennes föräldrar i en rattfylleriolycka och efter det fördjupade hon sig i kodning för att ha någonting annat att tänka på. Hon blev placerad på FBI:s hackerlista, och därifrån rekryterades hon till BAU-teamet. I seriens tredje säsong blir hon skjuten av en man som hon dejtade, men överlever. Garcia har ett roligt och skämtsamt förhållande med Derek Morgan. Hon har även sedan en tid tillbaka pojkvännen Kevin, en annan hacker som arbetar för FBI. Hon har stora problem med blod och obehagliga brottsplatsbilder.

Jennifer "JJ" Jareau var teamets kommunikationsansvariga, men har i säsong 7 utbildat sig till profilerare. Hon valde ut vilka fall som BAU-teamet skulle utreda. I andra säsongen, under ett fall i New Orleans, träffar hon utredaren Will LaMontagne och de gifter sig i följande säsong. I fjärde säsongen föder hon en son vid namn Henry. I femte säsongen kommer det fram att hennes syster begick självmord vid elva års ålder. I sjätte säsongen blir hon befordrad till att jobba i Pentagon och tvingas lämna BAU. Detta berodde på att skådespelerskan A.J. Cook fick sparken för att man skulle kunna finansiera en Criminal Minds spin-off 2011. Enligt TV.com har ett nytt kontrakt skrivits med A.J. Cook, och hon återvände till serien i säsong 7.

Tidigare rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Jason Gideon var en av de mest begåvade profilerarna i BAU-teamet. I första säsongen kommer det fram att han har en son vid namn Stephen. Efter att ha varit med om ett trauma led han av post-traumatiskt stressyndrom. I andra säsongens sista avsnitt blir hans flickvän Sarah mördad av seriemördaren Frank Breitkopf. Därefter lämnar Gideon teamet.

Innan han började på BAU-enheten, var han placerad på FBI:s fältkontor i Seattle, han jobbade då som åklagare. Hans försök att balansera jobbet med familjelivet är ett återkommande tema i serien. Efter att han och hans fru Haley skilt sig, blev de hotade av seriemördaren George "The Reaper" Foyet. Haley blir senare mördad, och Hotchner tar då tjänstledigt. Under sin lediga tid tar han igen förlorad tid med sin son Jack. Han återvänder senare till BAU-teamet för att fånga en mördare som rymt ifrån häktet.

Elle Greenaway var specialist på sexualbrott. I första säsongen blir hon skjuten av mördaren Randall Garner men överlever. Då får vi även veta att hennes far dog när hon var åtta år. I andra säsongen agerar hon som lockbete för att fånga en våldtäktsman, men hon får panik och våldtäktsmannen blir frigiven till slut. Det slutar med att Greenaway skjuter honom till döds. Därefter lämnar hon teamet.

Alex Blake började på BAU i säsong 8 till följd av att Prentiss lämnade teamet. I hennes första avsnitt har hon en dispyt med BAU chefen Erin Strauss och det visar sig att de har en historia sedan tidigare. Bakgrunden till detta är att under ett fall för många år sedan arresterades en misstänkt felaktigt vilket Strauss gav Blake skulden för och nu återvänder hon för att återupprätta sitt rykte. Redan vid 24 års ålder blev hon rekryterad av FBI och har sedan dess även jobbat som professor inom lingvistik i Georgetown. Jeanne Tripplehorn lämnade serien efter säsong 9.

Derek Morgan är specialist på tvångsmässiga brott. Han har svart bälte i judo och driver FBI:s självförsvarskurs. Vid tio års ålder såg han sin far skjutas ihjäl. Efter det togs han om hand av ledaren för ett lokalt fritidscenter, som utnyttjade honom sexuellt under en tid. I andra säsongen blir Morgan misstänkt för ett mord på en pojke men det visar sig vara felaktigt. Derek Morgan är den i teamet som oftast står för alla insparkade dörrar. Han är också den som, tillsammans med Reid, har störst problem med att förlåta Emily Prentiss, för att hon ljög om sin "död", efter att hon återvänder till teamet i säsong 7. Morgan lämnade serien under säsong 11.

DVD[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har Criminal Minds släppts av Walt Disney Studios Home Entertainment på DVD.

Säsong Episoder Releasedatum
Region 1 Sverige
Säsong 1 22 28 november 2006 2 maj 2007
Säsong 2 23 2 oktober 2007 5 mars 2008
Säsong 3 20 16 september 2008 15 april 2009
Säsong 4 26 8 september 2009 3 mars 2010
Säsong 5 23 7 oktober 2010 6 april 2011
Säsong 6 24 6 september 2011 30 november 2011
Säsong 7 24 4 september 2012 21 november 2012
Säsong 8 24 10 september 2013 27 november 2013
Säsong 9 24 26 augusti 2014 10 december 2014
Säsong 10 19 Under 2015 Under 2015

Spinoff[redigera | redigera wikitext]

TV-serien Criminal Minds: Suspect Behavior är en spinoff från Criminal Minds, om än betydligt mer kortlivad än ursprungsserien. Criminal Minds: Suspect Behavior producerades bara i en säsong med 13 avsnitt.

I säsong 10 av Criminal Minds, och i avsnittet Beyond Borders börjar en ny spin-off som en crossover - Criminal Minds: Beyond Borders. CBS beslutade efter pilotavsnittet att sätta denna serie i produktion för säsongen 2015/2016. Gary Sinise som hade huvudrollen i CSI:NY (Mac Taylor) spelar Jack Garrett i denna spinoff tillsammans med Tyler James Williams som spelar Russ "Monty" Montgomery och Daniel Henney som spelar Matthew Simmons. Serien följer några FBI agenter som hjälper amerikanska medborgare som hamnar i trubbel utomlands.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]