Cry For a Shadow

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Cry for a Shadow, instrumentallåt skriven av John Lennon och George Harrison och inspelad av The Beatles under deras Hamburg-tid 1961. Låten är intressant av flera skäl. Dels är det den första Beatles-komposition som gavs ut på skiva, dels är det den enda komposition som har Lennon & Harrison som upphovsmän. Låten, och The Beatles inspelning, ska ses mot bakgrund av att gruppen vid denna tid i skivstudion i Hamburg agerade kompband åt sångaren Tony Sheridan och hur de i denna roll måste ha inspirerats av dåtidens mest framgångsrika kompband, då såväl låtens titel som uppbyggnad för tankarna till Cliff Richards kompband The Shadows. Beatles hade ett kluvet förhållande till The Shadows och låten kan också ses som en parodi på detta bands stil.

Cry For A Shadow spelades in av The Beatles i Friedrich Ebert Halle, Hamburg, Tyskland 22-23 juni 1961 med George Harrison på sologitarr, Paul McCartney på bas, John Lennon på kompgitarr och Pete Best på trummor. Inspelningsproducent var Bert Kaempfert.

Låten gavs ut första gången på EP:n "Mister-Twist" (Polydor 21914) som gavs ut i Frankrike i april 1962. Därmed var det den första egna beatleskomposition som kom ut på skiva - nästan ett halvår före Lennon-McCartneys Love Me Do i oktober 1962. The Beatles angavs dock varken på konvolut eller skivetikett - enbart sångaren Tony Sheridan, som dock inte medverkade på detta nummer.

I Tyskland och i Storbritannien kom låten ut på skiva först i juli 1963. I Sverige mars 1964.

Cry For A Shadow fanns med på Beatles-albumet Anthology 1 från 1995 och brukar vara med på de CD-skivor med material från gruppens Tysklandsperiod (som kompband åt sångaren Tony Sheridan), som finns utgivna i en rad olika varianter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Hans Olof Gottfridsson: The Beatles - From Cavern to Star Club: The Illustrated Chronicle, Discography and Price Guide 1957-1962 (1997)