Pete Best

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pete Best
Pete Best drumming.jpg
Pete Best uppträder i Maryland 2006
FödelsenamnRandolph Peter Best
Född24 november 1941 (76 år)
Madras, Indien
BakgrundStorbritannien Liverpool, Storbritannien
GenrerRock, pop
RollMusiker, sångare, låtskrivare
InstrumentTrummor
År som aktiv1959-1968, 1988-
Relaterade artisterThe Beatles, Lee Curtis & the All Stars, Pete Best & the All-Stars, the Pete Best Four, the Pete Best Combo, the Pete Best Band
WebbplatsOfficiell webbplats
Pete Best

Pete Best, född 24 november 1941 i Madras, Indien, är en engelsk musiker, mest känd som trumslagare i The Beatles mellan 1960 och 1962. The Beatles hade flera gånger spelat på klubben Casbah som drevs av Mona Best, vars son Pete alltså erbjöds platsen som trummis.

Best fick sparken från The Beatles 1962 i samband med att bandet fick skivkontrakt. Managern Brian Epstein gav tårögd beskedet att de övriga beatlesmedlemmarna inte ville ha med honom i gruppen. Varför fick Best aldrig reda på. Än idag vill han få reda på anledningen, och önskar att Paul McCartney tar kontakt med honom och talar om detta.

Vid tidpunkten för avskedet hävdade de övriga Beatlesmedlemmarna att de skiljts åt i samförstånd, och senare - när Best gått ut med att så inte var fallet - att Best fått sluta för att han inte kunde spela trummor. På senare år har dock Paul McCartney hävdat att Bests avsked inte hade något med hans trumspel att göra. Efter Beatlestiden medgav John Lennon att han och hans kamrater varit fega som låtit sin manager Epstein sparka Best, istället för att själva komma till Best och se honom i ögonen.

Best bildade sen ett eget band, The Pete Best Four, som fick en mindre hit med låten I'm Gonna Knock on Your Door.

Best tror att orsaken till att de övriga Beatlesmedlemmarna ville ha bort honom var att de var avundsjuka - Pete var nämligen väldigt populär bland tjejerna. Vad som också sagts i efterhand angående Petes avgång från The Beatles är att de andra medlemmarna tyckte att han inte hade samma humor, att han inte deltog i de sociala aktiviteterna utanför spelningarna, och att han inte ville byta frisyr till golvmoppsfrisyren som de övriga i gruppen. Det senare förnekas dock av Best, som hävdar att han aldrig blev tillfrågad om detta.

Best ersattes med Ringo Starr. The Beatles hade tidigare träffat Ringo Starr då han spelade i Rory Storm and The Hurricanes, ett annat band från Liverpool.

Först på senare år har Pete Best tagit upp musiken igen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]