Csongrád

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om staden i Ungern. För provinsen med samma namn, se Csongrád (provins).
Csongrád
Stad
Flag of Csongrád.svg
Flagga
HUN Csongrád Címer.svg
Symbol
Land Ungern Ungern
Provins Csongrád
Koordinater 46°42′41″N 20°08′25″Ö / 46.71139°N 20.14028°Ö / 46.71139; 20.14028
Area 173,89 km²
Befolkning 18 937 (2001)
Befolkningstäthet 109 /km²
Postnummer 6640
Riktnummer 63
Webbplats: http://www.csongrad.hu/

Csongrád (rumänska: Ciongrad; serbiska: Црноград, Crnograd, eller Чонград, Čongrad) är en stad i provinsen Csongrád i Ungern. År 2001 hade staden totalt 18 937 invånare och en area på 173,89 km². Borgmästare är Tamás Bedő.

Staden ligger vid mynningen av floden Hármas-Körös längs med Tisza, 130 kilometer från Budapest och cirka 20 minuter från motorvägen M5.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den antika staden Csongrád ligger på den södra sidan av Alföld och den norra delen av Csongrádprovinsen där floderna Tisza och Körös möter varandra.

Csongrád existerade innan ungrarna började bosätta sig i staden och Stefan I anlade en provins här och tog namnet från slottet Csongrád.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan i Csongrád

Stadens centrum (Kossuth) har blivit format sedan 1700-talet. Här finns bland annat Batsányi Jánosskolan, Nagyboldogasszonykyrkan och stadshuset. I staden går det mesta i nybarock stil, och både kyrkan och stadshuset är byggda efter detta. I Szentháromságparken finns det en helt del statyer att titta på och det är även från denna platsen huvudvägen löper ut i väst.

Det finns flera affärer längs med huvudvägen bland annat ett sjukhus, hotellet Erzsébet och bostadshus. I floden Tisza i den södra delen finns även en ö, Aranysziget.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Det finns sex grundskolor i Csongrád, och alla skolor erbjuder utbildning i såväl engelska som i tyska. Staden är inriktad på media och har flera skolor som är inriktade på detta. Skolorna Batsányi János och Specialskolan har totalt 748 studenter.

Det finns flera språk att välja att läsa på i Csongrád, de största är engelska, tyska, franska, latin, italienska och klassisk grekiska. Staden erbjuder även utbildning inom turism, industri och service.

Kända personer[redigera | redigera wikitext]