Karpar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Cyprinus)
Karpar
Karp Cyprinus carpio
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningKarpartade fiskar
Cypriniformes
FamiljKarpfiskar
Cyprinidae
SläkteKarpar
Cyprinus
Vetenskapligt namn
§ Cyprinus
AuktorLinné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Karpar (Cyprinus) är ett släkte inom karpfiskar. Till karpar räknas bland annat karp och gräskarp. De flesta arterna förekommer i Asien, ofta med starkt begränsad utbredning, till exempel en enda sjö.

Arter[redigera | redigera wikitext]

Koikarp[redigera | redigera wikitext]

Koikarpen är en vanlig dammfisk. Det är en av många domesticerade former av karp, Cyprinus carpio. Koikarpen finns i många olika färger, men är ofta vit och röd med fläckar längs ryggen. Den är i stort sett allätare men har en förkärlek till vegetabilier, och håller undan bra så att dammen inte växer igen av vattenväxter och alger. Den högsta officiella uppmätta längden på en vuxen koi är 120 centimeter. Ibland ser man missvisande uppgifter om att koikarp skulle vara anfader till karpfisken guldfisk, Carassius auratus.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • FishBase.org – Fullständig listning över alla giltiga arter i släktet Cyprinus, inklusive underarter. FishBase är ett konsortium skapat av bland andra Förenta Nationernas "Food and Agriculture Organization", FAO, och har stöd av Europakommissionen. Svensk företrädare i konsortiet är Naturhistoriska Riksmuseet.
  • Cyprinus carpio carpio – FishBase. Ed. Ranier Froese and Daniel Pauly. 10 2005 version. N.p.: FishBase, 2005.