Guldfisk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Guldfisk
Comet
Comet
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Överklass Benfiskar
Osteichthyes
Klass Strålfeniga fiskar
Actinopterygii
Ordning Karpartade fiskar
Cypriniformes
Familj Karpfiskar
Cyprinidae
Släkte Rudor
Carassius
Art Guldfisk
C. auratus
Vetenskapligt namn
§ Carassius auratus
Auktor Linné, 1758
Goldfish.jpg
Hitta fler artiklar om djur med
Akvariefisk
Utbredning Östra Asien, förvildad på andra platser
Längd Upp till 10 cm
Vattentyp sötvatten
Vattentemperatur 0 - 41
Svårighetsgrad 2/5

Guldfisk (Carassius auratus) framodlades av kineserna för minst 1000 år sedan ur den kinesiska rudan, varvid man vinnlade sig om att få fram så många silver- eller guldfärgade individer som möjligt. Eftersom detta egentligen inte bara är en "färg", utan en förutsättning för en viss ljusreflektion i fjällen, som inte följer de vanliga enkla nedärvningsreglerna, så är detta arbete ännu ej över.

I varje kull guldfiskar finns "sämre" färgade exemplar, och håller man guldfiskar en tid i en sjö, så blir de undan för undan mer och mer grått viltfärgade, i synnerhet som måsar och andra rovdjur först tar fiskar som inte har en ändamålsenlig kamouflagefärg.

Ur guldfisken odlades senare nya varianter fram, som slöjstjärten. Slöjstjärtarnas avel har tagit sig form i exempelvis äggfisken, teleskopögat, japanska varianter såsom ranchu, oranda, ryukin och många flera. Detta har fått till följd att de kan ha svårt för att simma, och att de inte skulle klara sig många minuter i naturen. Slöjstjärten är dock genetiskt och systematiskt fortfarande att betrakta som guldfisk och även deras avkomma antar snabbt den normala guldfiskformen om de odlas utan selektion.

Den "vanliga" sortens guldfisk hålls oftast i dammar, kan övervintra eller tas in till stora akvarier vintertid. De kan bli mycket stora och finns också i olika varianter, som "comet" med lång praktfull stjärtfena och "blå shubunkin", en spräcklig fisk i brunt, grått och svart.