Guldfisk

Från Wikipedia
Guldfisk
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Vanlig guldfisk, fisken i förgrunden är helfärgad röd, den i bakgrunden rödvit.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningKarpartade fiskar
Cypriniformes
FamiljKarpfiskar
Cyprinidae
SläkteRudor
Carassius
ArtGuldfisk
C. auratus
Vetenskapligt namn
§ Carassius auratus
AuktorLinné, 1758
Synonymer
Carassius auratus auratus[2] (dock kan C. a. auratus förekomma som alternativ representation).
Guldfisk av en variant som kallas Comet, med förlängda fenor.
Guldfisk av en variant som kallas Comet, med förlängda fenor.
Hitta fler artiklar om djur med
Akvariefisk
UtbredningÖstra Asien, förvildad på andra platser
LängdUpp till 10 cm (max 41 cm)[2]
Vattentypsötvatten
Vattentemperatur0–30°C, idealt 22–24°C[3]
Svårighetsgrad2/5

Guldfisk (Carassius auratus)[4] är en söt- till brackvattensfisk[2] som tillhör familjen karpfiskar. Guldfisk är en populär prydnadsfisk och hålls ofta i trädgårdsdammar och som akvariefisk.[1] Den har sitt ursprung i Östasien, där karpfiskar under lång tid förekommit i fiskodling. Guldfisk domesticerades först i Kina för över 1 000 år sedan[1] och började genom selektiv avel på guldfärgade individer (guldkarp) odlas som prydnadsfisk. En mängd odlingsvarianter med varierande form och färg har sedan dess avlats fram och idag finns över 300 odlingsvarianter.[5]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Guldfisken härstammar ursprungligen från Östasien. Den betraktas som invasiv art i många delar av världen där den introducerats som prydnadsfisk och senare oavsiktligt sluppit ut eller avsiktligt släppts ut i naturen.[1][6]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den odlingsvariant som brukar kallas för "vanlig guldfisk" skiljer sig till färgen från vildlevande guldfisk som är gråaktig, men har samma kroppsform, det vill säga saknar överdrivna anatomiska drag. Färgen på "vanlig guldfisk" kan vara röd, gul, svart eller vit och i dessa nyanser kan den vara helfärgad, fläckig eller spräcklig, som röd-vit, gul-vit eller röd-svart-vit. Avelsformer som avlas utifrån anatomiska särdrag inkluderar varianter med förlängda fenor, slöjfenor, dubbla stjärtfenor, utstående ögon, bubbelögon, utmärkande huvudform eller fjällform, äggformad kropp och dylikt. Avelsformer med extrema anatomiska särdrag är oftast inte lika robusta som den vanliga guldfisken och de mest extrema avelsformerna kan ha svårt att simma och klarar sig inte i naturen.[7]

Avel och avelsformer[redigera | redigera wikitext]

Eftersom den typiska guldfärgen hos odlad guldfisk egentligen inte bara är en "färg", utan en förutsättning för en viss ljusreflektion i fjällen, som inte följer de vanliga enkla nedärvningsreglerna, så är avelsarbetet för att förfina denna kvalitet en pågående process.

I varje kull guldfiskar finns "sämre" färgade exemplar, och håller man guldfiskar en tid i en damm, så blir de undan för undan mer och mer grå som vildfärgade guldfiskar, i synnerhet som fåglar och andra rovdjur först brukar ta de fiskar som inte har en ändamålsenlig kamouflagefärg.

Den vanliga sortens odlad guldfisk hålls oftast i dammar och kan övervintra i dessa, bara de inte bottenfryser. De kan också tas in på vintern och övervintra i stora akvarier eller större vattenbehållare. Känsliga avelsformer brukar hållas i akvarium.

Ur den vanliga guldfisken odlades senare nya varianter fram, som slöjstjärten. Slöjstjärtarnas avel har tagit sig form i exempelvis äggfisken, teleskopögat, japanska varianter såsom ranchu, oranda, ryukin och många flera. Slöjstjärt är genetiskt och systematiskt fortfarande att betrakta som guldfisk och även deras avkomma antar snabbt den normala guldfiskformen om de odlas utan selektion.

Comet är en guldfiskvariant med lång praktfull stjärtfena.

Shubunkin är en guldfiskvariant med spräcklig färgteckning i olika färger.

Guldfisk, så kallad Shubunkin.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Huckstorf, V. & Freyhof, J. 2013 Carassius auratus . Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018.1. Läst 9 augusti 2019.
  2. ^ [a b c] ”Carassius auratus”. FishBase. 7 april 2016. http://www.fishbase.se/summary/Carassius-auratus.html. Läst 8 maj 2016. 
  3. ^ ”What water temperature do goldfish need?” (på engelska). Practical Fishkeeping. Oktober 2009. https://www.practicalfishkeeping.co.uk/features/what-water-temperature-do-goldfish-need/. Läst 8 augusti 2020. 
  4. ^ Svensk taxonomisk databas. Guldfisk, TaxonId: 6004146
  5. ^ Roots, Clive (2007). Domestication. sid. 20–21 
  6. ^ ”Carassius auratus”. Global Invasive Species Database. 7 april 2016. http://www.iucngisd.org/gisd/species.php?sc=368. Läst 8 maj 2016. 
  7. ^ Smartt, Joseph (2008). Goldfish Varieties and Genetics: Handbook for Breeders 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]