Da Vinci-koden (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Da Vinci-koden
(The Da Vinci Code)
Genre Drama
Thriller
Regissör Ron Howard
Producent Dan Brown
John Calley
Brian Grazer
Ron Howard, m.fl.
Manus Akiva Goldsman
Baserad på Da Vinci-koden av Dan Brown[1]
Skådespelare Tom Hanks
Audrey Tautou
Ian McKellen
Alfred Molina
Jürgen Prochnow
Paul Bettany
Jean Reno
Jean-Pierre Marielle
Originalmusik Hans Zimmer
Fotograf Salvatore Totino
Produktionsbolag Columbia Pictures
Imagine Entertainment
Skylark Productions
Distribution Sony Pictures Entertainment
Columbia Pictures
Premiär 2006
Speltid 149 minuter
Land USA
Språk Engelska
Franska
Latin
Intäkter 758 200 000 $
Uppföljare Änglar och demoner (2009)
Inferno (2016)
IMDb SFDb

Da Vinci-koden (engelska The Da Vinci Code) är en amerikansk drama-thriller från 2006 i regi av Ron Howard med Tom Hanks och Audrey Tautou i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 19 maj 2006.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En natt blir Jacques Sauniére skjuten på konstmuseet Louvren i Paris, med sina sista krafter lämnar han kodade meddelanden efter sig. Jacques tillhörde ett hemligt sällskap, Prieuré de Sion som vaktar på en hemlighet som kan ändra allt inom religionen och historien. Hans kodade meddelanden är riktat åt hans enda barnbarn Sophie, han vill ge vidare hemligheten innan hans död. De sista medlemmarna som vet var skatten finns har blivit brutalt mördade. Jacques vädjar också till Sophie att finna symbolforskaren Robert Langdon. Men polisen tolkar meddelandet som att Robert är den skyldige, Sophie och Robert tvingas rymma undan polisen för att finna den länge försvunna skatten innan ett annat brödraskap som heter Opus Dei gör det. En kamp mellan liv och död.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Da Vinci-koden regisserades av Ron Howard. Filmens manus skrevs av Akiva Goldsman. Manuset baseras på Dan Browns roman Da Vinci-koden.

Sonys Columbia Pictures betalade 6 miljoner US-dollar för filmrättigheterna, och filmen spelades in i Storbritannien och Frankrike under sommaren 2005. Den svenska premiären var den 19 maj 2006. Även Dan Browns föregångare till Da Vinci-koden, Änglar och demoner, har filmatiseras av Ron Howard och med Tom Hanks i huvudrollen.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]