Danderyds sjukhus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Danderyds sjukhus
Danderyds sjukhus, flagga
Danderyds sjukhus, flagga
PlatsDanderyds kommun
Grundat2 januari 1922
SjukhustypAkutsjukhus
Antal anställdaca 3 600
Vårdplatserca 530
OmrådeDel av Stockholms län
ÄgareDanderyds Sjukhus AB
Årlig budgetca 3,2 miljarder kronor
Webbplatswww.ds.se
Sjukhuset från öst, 2014.
Sjukhuset från syd med ambulanshelikopter.

Danderyds sjukhus är ett av Stockholms läns akutsjukhus, beläget i Danderyds kommun. Det ägs av Danderyds Sjukhus AB, som i sin tur är helägt av Region Stockholm. Inom sjukhusområdet finns även verksamhet (psykiatri och geriatrik), som drivs av en annan del av Region Stockholm, Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO).

I närområdet till Danderyds sjukhus bor omkring 500 000 invånare. Antalet anställda är över 3 600. Sjukhuset har cirka 530 vårdplatser och omsätter närmare 3,2 miljarder kronor per år.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sjukhuset invigdes som Stockholms läns centrallasarett i Mörby, eller vanligen Mörby lasarett, den 2 januari 1922. Sjukhuset hade 118 vårdplatser och 75 anställda. Redan från början hade sjukhuset en egen ambulansbil och på 1930-talet inrättades en flygambulansverksamhet i samarbete med flygkåren i Hägernäs.

Sjukhuset var vid starten redan alldeles för litet och en ständigt pågående utbyggnad var nödvändig. År 1930 invigdes en ny medicinsk paviljong och en röntgenavdelning. År 1937 infördes förebyggande mödra- och barnavård i Sverige. 1943 inrättades en BB-avdelning på sjukhuset. En omfattande om och utbyggnad skedde under 1950- och 1960-talen då huvuddelen av de nuvarande byggnaderna uppfördes. För att manifestera att det egentligen rörde sig om ett helt nytt sjukhus fick det också ett nytt namn, Danderyds sjukhus. Invigningen skedde 1964 och sjukhuset hade då 900 vårdplatser. Sjukhuset ritades av Carl Evin Sandberg och Folke Löfström[1]

Den 1 april 2000 ändrades driftsformen för sjukhuset, när Danderyds sjukhus blev ett landstingsägt (numera regionägt) aktiebolag. Numera är huvuddelen av akutsjukhusen i Stockholms län regionägda bolag.

Om sjukhuset[redigera | redigera wikitext]

Det finns två förlossningsverksamheter vid Danderyds sjukhus. Dels sjukhusets egen förlossningsmottagning, dels BB Stockholm, som är ett bolag som ägs gemensamt av Praktikertjänst AB och Danderyds Sjukhus AB.

Danderyds sjukhus fungerar som utbildningssjukhus, i nära samarbete med Karolinska institutet.

Tunnelbanestationen[redigera | redigera wikitext]

När Stockholms tunnelbana skulle byggas ut i Norrort lyckades sjukhusledningen övertyga trafikplanerarna om det lämpliga med en station i direkt anslutning till sjukhuset. Därmed blev sjukhuset det första och hittills (2014) enda i tunnelbanenätet med en egen tunnelbanestation under sitt eget namn, Danderyds sjukhus, vilken öppnades 1978.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kulturförvaltningen Stockholms läns landsting

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Sköld, Peter (1997). 75 år av kvalitet och omtanke: Danderyds sjukhus 1922-1997. Danderyd: Danderyds sjukhus. Libris länk. ISBN 91-630-5094-3 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]