Psykiatri

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Magnetresonanstomografi (magnetkamera) av en människas hjärna.

Psykiatri är det område inom medicinen som handlar om psykiska störningar, psykisk ohälsa och personlighetsavvikelser i olika former. Psykiatrin omfattar diagnos, behandling och metoder för att förebygga psykiska störningar.[1] Psykiatrin som disciplin utgår från psykopatologi och kan betraktas som en avknoppning från neurologin, det medicinska område som handlar om nervsystemet.[2]

Den moderna psykiatrin strävar efter en syn på psykisk störning och psykisk ohälsa som en blandning av medicinskt-biologiska, psykologiska och sociala fenomen.[källa behövs] Den dominerande och ofta eftersträvade behandlingsformen är således en kombination av medicinering, psykoterapi samt socialpsykiatriska aktiviteter och stödinsatser.

Psykiatrins historiska utveckling[redigera | redigera wikitext]

Psykiatrins äldre utveckling, innan den blev ett egentligt medicinskt område, hänger ihop med dåtidens syn på psykisk störning, som tidigare har kallats mental sjukdom eller sinnessjukdom.[3] Det var länge vanligt att betrakta personer som led av psykisk ohälsa som "besatta", det vill säga att onda andar var orsaken till deras tillstånd.

En förbättrad behandling av personer med psykisk störning börjar förekomma i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet, ungefär vid tiden för Franska revolutionen 1789. En av pionjärerna för detta var den franske läkaren Philippe Pinel (1745-1826).[1] Begreppet psykiatri infördes av den tyske läkaren Johann Christian Reil (1759-1813). Den första professuren i psykiatri inrättades år 1811 i Leipzig. Ett mentalsjukhus som byggdes i Dresden 1811 blev mönsterbildande för alla de mentalsjukhus som uppfördes senare under 1800-talet i USA och Europa.

Psykiatrin har använt metoder som idag anses kontroversiella, såsom isbad, insulinchocker, sömnkurer, elchocker (ECT) samt lobotomi. Elchocker används fortfarande men det är okänt i vilken utsträckning.[4] Ett första genombrott skedde på 1950-talet med Hibernalet, som gjorde stormavdelningarna överflödiga. Ett andra genombrott kan den nya generationen antidepressiva mediciner anses vara, som har räddat ett mycket stort antal liv och som introducerades i slutet av 1980-talet. Bipolära sjukdomstillstånd (manodepressivitet) behandlas vanligen med litium och behandlingen av schizofreni är föremål för intensiv forskning. De stora mentalsjukhusen har övergetts för en mer decentraliserad vård.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter och referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Natur & Kulturs Psykologilexikon, uppslagsordet psyikatri
  2. ^ Börje Cronholm; Psykiatri som vetenskap, Nordic Journal of Psychiatry, Vol 34, Issue 3 & 4 (1980) , sidor 201 - 224
  3. ^ [1] i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1917)
  4. ^ Frisk, Martina (11 september 2013). ”Fler ska bli skyldiga rapportera elchocker”. Riksdag & Departement. Arkiverad från originalet den 17 september 2013. https://archive.is/P8ef9.