David Warner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
David Warner

David Warner, född 29 juli 1941 i Manchester, är en brittisk skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hans föräldrar var inte gifta och han uppfostrades till största delen av sin pappa och styvmor. Han studerade skådespeleri vid Royal Academy of Dramatic Art i London och gjorde sin professionella scendebut som Snout i Shakespeares En midsommarnattsdrömRoyal Court Theatre 1962. 1963 gick han med i Royal Shakespeare Company i Stratford-upon-Avon. Samma år gjorde han sin filmdebut i Tom Jones! och 1965 spelade han Henry VI i en BBC-serie.

En av hans tidiga uppmärksammade huvudroller på film var i Morgan: A Suitable Case for Treatment (1966). Han har alltsedan dess kommit att bli förknippad med udda rollfigurer. En av hans kända roller från 1970-talet är som fotografen i The Omen (1976). Han har ofta spelat skurkaktiga roller.

Andra kända filmer han medverkat i är Straw Dogs (1971), Time Bandits (1981), Tron (1982), En julsaga (1984), Star Trek V: Den yttersta gränsen (1989) och Titanic (1997). På senare år har han bland annat spelat Lord Mountbatten i en TV-film om Barbara Cartland, samt Povel Wallander, far till Kurt Wallander i avsnittet Sidetracked av den engelska Wallander-serien.

1981 tilldelades han en Emmy för sin roll i miniserien Masada. Han har också verkat som röstskådespelare i radioteater och datorspel.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, David Warner (actor), 8 juli 2009.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]