En midsommarnattsdröm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se En midsommarnattsdröm (olika betydelser).
En midsommarnattsdröm ur "First Folio"
Oberon och Titania grälar av Joseph Noel Paton

En midsommarnattsdröm är en pjäs av William Shakespeare, skriven någon gång mellan 1594 och 1596. Som många andra pjäser av Shakespeare behandlas ämnena kärlek (besvarad kärlek), avundsjuka och sorg. I pjäsen förekommer den mystiska figuren Puck, liksom älvkungen och älvdrottningen Oberon och Titania samt en grupp hantverkare som försöker sätta upp en pjäs.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Akt 1[redigera | redigera wikitext]

Scen 1: Medan Teseus, hertigen av Aten, och Hippolyta, amasonernas drottning, planerar sitt bröllop, kommer Egeus med sin dotter Hermia för att förmå henne att acceptera Demetrius som sin man istället för Lysander som hon håller kär, eller att hon enligt lagen må dödas, eller, såsom Tesues föreslår, må evigt tillbe gudinnan Diana som nunna. Hermia och Lysander planerar att fly, en flykt som Helena, Hermias väninna, tänker avslöja för sin älskade Demetrius för att vinna poäng hos honom.

Ej vill jag Hermias flykt för honom dölja,
Han skall i skogen hennes stigar följa.
För detta ärende, som nu jag går,
ett dyrköpt tack jag till belöning får.

— Helena, ur akt 1, scen 1

Scen 2: I en bondstuga bestämmer sig sex arbetare för vilka roller de ska ha i det skådespel de ska framföra, och bestämmer sig för att senare träffas och öva vid hertingens ek.

Akt 2[redigera | redigera wikitext]

Scen 1: Älvkungen Oberon, som ska hålla hov i skogen utanför Aten, är svartsjuk på sin hustru, älvdrottningen Titania för att hon har en fager page, sonen till kungen av Indien, så de har inte mötts sedan förra midsommar. Oberon ber Puck plocka en ört som träffats av Kupidos brandpil, så att han kan droppa dess saft på Titanias ögonlock för att hon ska bli kär i den förste som hon ser. Även Demetrius och Helena kommer till skogen, han för att mörda Lysander, och hon för att försöka vinna Demetrius.

Scen 2: I en annan del av skogen dansar älvorna ringdans så att Titania kan somna. Oberon kommer sedan dit och smörjer hennes ögonlock med blomsaften. Lysander och Hermia som flytt, lägger sig också och somnar i skogen, något på avstånd. Helena upptäcker Lysander, och han berättar att det är henne han har kär. När Hermia vaknar är hon ensam.

Akt 3[redigera | redigera wikitext]

Scen 1: Titania vaknar av rösten från Botten, en av de sex arbetarna som repeterar i skogen, han som spelar Pyramus och som Puck utklätt med åsnehuvud, och när hon ser honom blir hon förälskad. Titania ber fyra älvor föra honom hem till henne.

Scen 2: Puck har fått order från Oberon att även låtit den atenske mannen, det vill säga Demetrius, få blomsaft på ögonen. Men eftersom även Lysander har sådana kläder så förväxlar Puck de båda. När så Helena väcker Lysander blir han förälskad i henne. Puck får bakläxa och ger också Demetrius blomsaft, vilket slutar med att också han förälskar sig i Helena. De båda männen utmanar varandra till duell.

Akt 4[redigera | redigera wikitext]

Scen 1: Under kraften från blomsaften ger Titania sin page till Oberon, och Puck tar sedan av åsnehuvudet från Botten och skickar honom tillbaka till Aten, sedan löses Titania från förtrollningen. När Teseus, Egeus och Hippolyta är ute och jagar i skogen, träffar han Demetrius som nu är kär i Helena och Lysander som nu kan få sin Hermia. Teseus ber dem infinna sig i templet så att paren kan förenas, vilket de går med på trots att kärleksparen bestämmer sig för att tro att nattens händelser måste ha varit en dröm. Botten vaknar och undrar ifall han inte kan får Kvitten att skriva en visa om "Bottens dröm".

Scen 2: I Kvittens rum i Aten sitter de andra skådespelarna och oroas över uteblivna intäkter ifall inte Botten dyker upp. Så kommer äntligen Botten och de kan förbereda sig till föreställning.

Akt 5[redigera | redigera wikitext]

Scen 1: I ett rum i Teseus palats uppför skådespelarna sin pjäs, Pyramus och Tisbe.

Scen 2: Puck, Oberon och Titania välsignar kärleksparens bo.

Lär er visan utantill,
Slå på varje ord en drill;
Hand i hand, med älvors ro
Vi välsigna deras bo.

— Titania, ur akt 5, scen 2

Uppsättningar[redigera | redigera wikitext]

En midsommarnattsdröm hör till Shakespeares allra flitigast spelade pjäser. Den har gjorts i flera epokgörande uppsättningar. 1943 regisserades den av Ludwig Tieck (1773-1853) på Schauspielhaus i Berlin med musik av Felix Mendelssohn (1809-1847). Tieck återuppfann ett elisabetanskt proscenium och fick på så vis föreställningen att flyta smidigare. På 1840-talet satte Samuel Phelps (1804-1878)upp pjäsen i London. Han använde diorama för att återskapa de olika miljöerna i skogen och lät delar av spelet försiggå bakom transparenta slöjor som åstadkom en drömlik verkan. År 1900 gjorde Herbert Beerbom Tree (1853-1917) en supernaturalistisk uppsättning på Her Majesy's Theatre i London. På scenen förekom levande kaniner och den täcktes av levande gräs med blommor som kunde plockas. Harley Granville-Barker (1877-1946) gjorde 1915 en för sin tid nydanande uppsättning i London där slöjor i olika kulörter fick symbolisera skogens träd.1967 satte Ariane Mnouchkine upp midsommarnattsdrömen på Théâtre du Soleil i Paris och klädde den i indisk dräkt och 1970 satte Peter Brook upp den på Royal Shakespeare Company med inslag av både commedia dell'arte och cirkus. Mnouchkines uppsättning var konsekvent och stilren medan Brooks var en eklektisk stilblandning.

Uppsättningar i Sverige sedan år 1900[redigera | redigera wikitext]

Filmatiseringar (urval)[redigera | redigera wikitext]

Pjäsen har filmatiserats oerhört många gånger.

Tonsättningar[redigera | redigera wikitext]

Bland andra Felix Mendelssohn och Carl Orff har skrivit teatermusik till pjäsen. Benjamin Britten har gjort opera av pjäsen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, A Midsummer Night's Dream, 20 juni 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]