Den hornkrönte

Från Wikipedia

Den hornkrönte eller Den hornkrönte kungen (The Horned King) är en fiktiv figur från serien Krönikan om landet Prydain, och i filmen Taran och den magiska kitteln.

I bokserien syns han bara i första boken, De trennes bok. Han är Arawns segrare Annuvins krigledare. Den hornkrönte är beskriven som en stark man som bär rustning (utom hans armar, som är bara och färgade karmosin), en röd mantel och en behornad dödskallemask. Hornen är förmodligen där han får sitt namn.

Alternativ version[redigera | redigera wikitext]

Disneyversionen[redigera | redigera wikitext]

Den tecknade Disneyfilmen Taran och den magiska kitteln kombinerar scenerna från de första två böckerna, och använder Den hornkrönte i Arawns plats som filmens främsta fiende. Hans utseende i filmen skiljer sig en hel del från originalböckerna, hornen påminns, men han bär en sliten kåpa med röd kapuschong. Istället för en normal människa, framställs han som en odöd, motbjudande skelettvarelse vars ögon lyser röda då han blir förargad, och kan jämföras mer med en trollkarl. Hans röst gjordes av John Hurt. Hans iscensättning är djävulskt sammansatt, bestående av ett brett spektrum av hantlangare som utför hans arbetsuppgifter, men kan däremot våldsamt ta saker i sina egna händer, försöka att döda Taran själv i filmens klimax rent av råstyrka.

I filmen söker Den hornkrönte efter titelobjektet, för att sedan kunna använda dess krafter för att återuppliva en armé av odödliga soldater, vilka han upprepande hänvisar som "De kittelfödda" (The Cauldron Born), och erövra världen. Genom att distribuera sin tjänare Creeper, de drakliknande Gwythainterna och mänskliga soldater, söker Kungen efter grisen Hen Wen för att lyckas med sitt mål. Han åstadkommer så småningom sitt mål, men blir förhindrad när Gurgi offrar sitt liv genom att kasta sig ner i kitteln. Han försöker sedan att döda Taran genom att slänga honom mot kitteln, vars magi nu är utom kontroll, men misslyckas och slukas och förgörs därefter själv av kittelns svarta magi.

Dubbningar[redigera | redigera wikitext]