Den otroliga vandringen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den otroliga vandringen
(Homeward Bound: The Incredible Journey)
Genre komedi, drama, äventyr
Regissör Duwayne Dunham
Producent Jeffrey Chernov, Franklin R. Levy
Manus Caroline Thompson, Linda Woolverton
Baserad på The Incredible Journey av Sheila Burnford[1][2]
Skådespelare Benj Thall, Veronica Lauren, Kevin Chevalia, Robert Hays, Kim Greist, m.fl.
Originalmusik Bruce Broughton
Produktionsbolag Walt Disney Pictures
Premiär 1993
Speltid 81 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb SFDb

Den otroliga vandringen är en amerikansk långfilm från 1993 av Walt Disney Pictures, baserad på romanen med samma namn av Sheila Burnford. En tidigare film med denna titel spelades in redan 1963 och en uppföljare (Den otroliga vandringen 2 - På rymmen i San Francisco) kom 1996. Filmen regisserades av Duwayne Dunham.

Handling[redigera | redigera wikitext]

De tre husdjuren Shadow, Sassy och Chance bor tillsammans med familjen Seaver-Burnford i ett hus någonstans i västra USA. Golden-Retrievern Shadow tillhör äldste sonen Peter, Birmakatten Sassy tillhör mellanbarnet och enda dottern Hope och den Amerikanska bulldoggen Chance tillhör yngste sonen Jamie. Chance hade innan han hamnat hos familjen drivit runt på gatorna och hamnat hos hundfångaren och hundgården, där han sedan köpts av familjen. Han har efter det inte haft någon vidare tro på människor och en riktig familj är inget han riktigt tror på heller. Hela berättelsen berättas delvis ur Chances synvinkel och med Chance som berättare.

Filmen inleds med ett bröllop mellan barnens mamma Laura Burnford och Bob Seaver. Några dagar efter bröllopet ska de resa iväg och djuren ska lämnas hos Lauras barndomskompis Kate på landet. Djuren som kan kommunicera med varandra och kan uppfatta känslor och vissa ord hos människorna förstår inte varför de helt plötsligt lämnas på gården hos en okänd människa medan familjen åker iväg. Shadow som har en stark relation till Peter tar det värst, han ligger och funderar och tänker, Sassy blir även hon fundersam. Chance däremot har inget emot att hamna bland en massa djur på gården och saknar inte det gamla livet med Jamie.

När Kate måste ta sina hästar till nytt bete ett par dagar så lämnas djuren själva och Kates granne ska se efter dom då och då.

När Kate sedan ger sig av och grannen inte kommer på ett tag så ser Shadow sin chans att fly och leta upp Peter han rymmer från gården, Sassy hänger på och efter viss övertalning även Chance. Shadow är fast besluten att deras hem inte kan vara så långt borta, bara över kullen. Men när de väl har kommit över kullen så tornar ett landskap, så mäktigt som det bara kan vara, upp sig framför dom. De har hamnat i Amerikas vildmark, de måste hem och att vända tillbaka är inget alternativ. De ger sig av in i vildmarken för att hitta sin familj.

Det blir en resa förbi vilda forsar med vattenfall, pumor, björnar och allt som kan tänkas komma i vägen. Allting för att hitta hem.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Karaktär Originalskådespelare Svensk Dubbning 1993
Shadow Don Ameche Stig Grybe
Sassy Sally Field Gunilla Åkesson
Chance Michael J. Fox Martin Timell
Peter Burnford Benj Thall
Hope Burnford Veronica Lauren Ida Nolemo
Jamie Seaver Kevin Chevalia Johan Halldén
Bob Seaver Robert Hays
Laura Burnford-Seaver Kim Greist Myrra Malmberg
Kate Liza Öhman

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]