Det andra könet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Det andra könet
Omslaget för första utgåvan 1949.
Omslaget för första utgåvan 1949.
Författare Simone de Beauvoir
Originaltitel Le Deuxième Sexe
Originalspråk Franska
Översättare Inger Bjurström och Anna Pyk (1973)
Åsa Moberg, Adam Inczédy-Gombos & Eva Gothlin (2002)
Land Frankrike Frankrike
Ämne Feminism
Genre Filosofi
Förlag Gallimard
Utgivningsår 1949
Utgiven på
svenska
1973

Det andra könet (originaltitel: Le Deuxième Sexe) är en facklitterär bok från 1949 av Simone de Beauvoir. Boken räknas ofta som en av feminismens riktigt stora klassiker.

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Det andra könet handlar om kvinnans olika roller, hennes utveckling, kvinnoförtrycket, och vad det innebär att vara kvinna. Ur ett historiskt perspektiv förklarar de Beauvoir hur kvinnans roll som "den Andre" skapats och återskapats genom tiderna och konstaterar att "man föds inte till kvinna, man blir det".

Simone de Beauvoir hävdar att miljön för flickor och pojkar hjälper till att forma våra könsroller. Flickornas fysiologi och könsorgan omgärdas av tabun, medan pojkar uppfostras att vara stolta över sin maskulinitet. Vidare under uppväxten uppmuntras flickan till passivitet, vilket leder till att hon inte vågar lita på sin egen styrka, inte vågar företa sig saker och minst av allt, revoltera. I polemik uppmuntras pojkar till att leka, ibland våldsamma lekar, då de hela tiden hävdar sin suveränitet gentemot andra.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Svenska utgåvor[redigera | redigera wikitext]

År 2002 utgavs en ny och för första gången oavkortad översättning av Det andra könet av Åsa Moberg och Adam Inczédy-Gombos i samarbete med granskaren Eva Gothlin. (ISBN 91-1-300306-2)