Det susar i säven

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Det susar i säven
Wind in the Willows pg 326.png
FörfattareKenneth Grahame
OriginaltitelThe Wind in the Willows
OriginalspråkEngelska
ÖversättareSigne Hallström
LandStorbritannien Storbritannien
GenreBarnbok
Förlag för förstautgåvanMethuen
Utgivningsår1908
Först utgiven på
svenska
1932

Det susar i säven (engelsk originaltitel: The Wind in the Willows) är en barnbok utgiven 1908, skriven av Kenneth Grahame med illustrationer av bland andra Ernest H. Shepard (1931) och Arthur Rackham (1940). Boken handlar om den poetiske Mullvaden, den modige Vattenråttan, den skrytsamme och själviske Paddan, den barske Grävlingen och de elaka vesslorna, som ockuperar Paddeborg. I skildringen av fartdåren Paddan syns Grahames samhällssatir.

Den svenska översättningen av Signe Hallström utkom 1932.

Adaptioner[redigera | redigera wikitext]

Boken har överförts till en stop motion-animerad film och TV-serie, en film med skådespelare (1996),[1] en franskproducerad tecknad serie (1996–2003),[2] givit upphov till datorspel samt genererat mängder av leksaker. Walt Disney filmatiserade boken som ett inslag i antologifilmen The Adventures of Ichabod and Mr Toad.

Boken i populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

  • Pink Floyds första album The Piper at the Gates of Dawn (1967) döptes efter kapitlet "Flöjtblåsaren vid morgonrodnadens portar" i boken, som handlar om ett förunderligt möte i gryningen med naturanden Pan.
  • Den svenska artisten Olle Ljungström refererar till boken i sin låt "Kastrull" (som finns på hans album Sju) med textraden: "Det susar i säven / allt har sparats i näven."

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Mr. Toad's Wild Ride (1996)". IMDb. Läst 7 januari 2016. (engelska)
  2. ^ "Plessix, Michel". bedetheque.com. Läst 7 januari 2016. (franska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]