Doctor Strange

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Doktor Strange
Publikationsinformation
Originalnamn Doctor Strange
Förlag Marvel Comics
Första framträdande Strange Tales #110 (juli 1963
Skapad av Stan Lee
Steve Ditko
Karakteristiskt
Alter ego Stephen Vincent Strange
Anslutningar New Avengers
Illuminati
Defenders
The Order
Midnight Sons
Egenskaper Mästerlig magiker
Genial intellektnivå
Utbildad i medicinsk vetenskap
Ej att förväxla med Dr. Hugo Strange.

Doctor Strange är en superhjälte i Marvel Comics, skapad av Stan Lee och Steve Ditko. Han dök upp för första gången i Strange Tales #110 (juli 1963).

Fiktiv biografi[redigera | redigera wikitext]

Stephen Strange var till en början en världsberyktad, men självisk, neurokirurg, tills en bilolycka skadade hans händer och hindrade honom från att sysselsätta sig med kirurgi. Deprimerad och i sökande i världen efter ett bot mot sitt tillstånd hittar Strange en eremit som kallas "Den forne" i Himalaya. Efter ett djärvt försök att korsa Den fornes förrädiska lärjunge, Baron Mordo (som senare blev en av Stranges mest återkommande motståndare), lär Strange sig att hantera den mystiska kraften.

Precis som Den fornes lärjunge, stöter Strange på den övermänskliga Nightmare, och ett flertal andra mystiska motståndare innan mötet med sin framtida ärkefiende: Dormammu, en krigsherre från en annan dimension som kallas "Mörkrets dimension". Strange får hjälp av en namnlös flicka, som senare kallas Clea och avslöjas som Dormammus brorsdotter. När Strange hjälper den försvagade Dormammu att driva ut de härjande monstren, Mindless Ones, och skicka tillbaka dem till sitt fångenskap tillåts han att gå utan strid.

Krafter och förmågor[redigera | redigera wikitext]

Doctor Strange kan använda magi för att åstadkomma ett flertal effekter, så som telepati, energiutlösning, teleportering, astralprojektion, skapande av material, så som mat och vatten eller skapande av skyddssköldar stora som planeter. När han gör en förtrollning beskrivs det ofta som att han framkallar namnet till ett mystiskt väsen, så som en av Vishantierna (Hoggoth, Oshtur och Agamotto) eller gruppen Octessence. Dessa väsen utlånar vanligen sin kraft till en bestämd effekt, så som Cyttoraks Crimson Bands, som Strange kan använda för att fånga in fiender.

Strange fick också lära sig användandet inom svart magi av engångsmotståndaren Kaluu, och använde det för att förgöra monstret Shuma-Gorath. Användandet av denna magi var, hursomhelst, både beroendeframkallande och korruptiv, så Kaluu var tvungen att rena Strange från magin innan den kunde ta full effekt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]