Doctor Strange

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Doktor Strange
Publicering
Originalnamn Doctor Strange
Förlag Marvel Comics
Debut Strange Tales #110 (juli 1963
Skapad av Stan Lee
Jack Kirby
Person
Alter ego Stephen Vincent Strange
Koppling New Avengers
Illuminati
Defenders
The Order
Midnight Sons
Egenskaper Mästerlig magiker
Genial intellektnivå
Utbildad i medicinsk vetenskap
Ej att förväxla med Dr. Hugo Strange.

Doctor Strange är en superhjälte i Marveluniversum, skapad av Stan Lee och Jack Kirby. Doctor Strange introducerades för första gången i Strange Tales #110 (juli 1963).

Fiktiv biografi[redigera | redigera wikitext]

Stephen Strange var en världsberyktad men egoistisk neurokirurg tills han skadade sina händer i en bilolycka. Deprimerad och sökande i världen efter ett botemedel stötte Strange på en eremit, kallad "Den forne" i Himalaya. Efter ett djärvt försök att konfrontera Den fornes förrädiske lärjunge, Baron Mordo, som senare blev en av Stranges ärkefiender, lärde sig Strange att hantera den mystiska kraften.

Som Den fornes lärjunge mötte Strange den övermänsklige Nightmare, liksom andra mystiska motståndare och även till slut sin framtida ärkefiende: Dormammu, en krigsherre från en dimension kallad ”Mörkrets dimension”. Strange fick hjälp av en namnlös flicka, som senare visade sig vara Clea, Dormammus brorsdotter. När Strange hjälpte den försvagade Dormammu att driva ut de härjande monstren, Mindless Ones, och skicka tillbaka dem till sitt fångenskap, tilläts han att gå utan strid.

Krafter och förmågor[redigera | redigera wikitext]

Doctor Strange använder magi för att åstadkomma ett flertal effekter, såsom telepati, energiutlösning, teleportering, astralprojektion, skapande av material, såsom mat och vatten eller skapande av skyddssköldar stora som planeter. När han gör en förtrollning beskrivs det ofta som att han framkallar namnet på ett mystiskt väsen, såsom en av Vishantierna (Hoggoth, Oshtur och Agamotto) eller gruppen Octessence. Dessa väsen utlånar vanligen sin kraft till en bestämd effekt, så som Cyttoraks Crimson Bands, som Strange kan använda för att fånga in fiender.

Strange fick lära sig svart magi av engångsmotståndaren Kaluu, och använde det för att förgöra monstret Shuma-Gorath. Användandet av denna magi var både beroendeframkallande och korrumperande, så Kaluu var tvungen att rena Strange från magin innan den kunde ta full effekt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]