Doctor Strange

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Doktor Strange
Publikationsinformation
Originalnamn Doctor Strange
Förlag Marvel Comics
Första framträdande Strange Tales #110 (juli 1963
Skapad av Stan Lee
Steve Ditko
Karakteristiskt
Alter ego Stephen Vincent Strange
Anslutningar New Avengers
Illuminati
Defenders
The Order
Midnight Sons
Egenskaper Mästerlig magiker
Genial intellektnivå
Utbildad i medicinsk vetenskap
Ej att förväxla med Dr. Hugo Strange.

Doctor Strange är en superhjälte i Marveluniversum, skapad av Stan Lee och Steve Ditko. Han dök upp för första gången i Strange Tales #110 (juli 1963).

Fiktiv biografi[redigera | redigera wikitext]

Stephen Strange var en världsberyktad men egocentrerad neurokirurg tills en bilolycka skadade hans händer. Deprimerad och sökande i världen efter ett botemedel stöter Strange på en eremit kallad "Den forne" i Himalaya. Efter ett djärvt försök att konfrontera Den fornes förrädiske lärjunge, Baron Mordo, som senare blev en av Stranges ärkefiender, lär Strange sig att hantera den mystiska kraften.

Som Den fornes lärjunge möter Strange den övermänsklige Nightmare, liksom andra mystiska motståndare och till slut sin framtida ärkefiende: Dormammu, en krigsherre från en dimension kallad ”Mörkrets dimension”. Strange får hjälp av en namnlös flicka, som senare visar sig vara Clea, Dormammus brorsdotter. När Strange hjälper den försvagade Dormammu att driva ut de härjande monstren, Mindless Ones, och skicka tillbaka dem till sitt fångenskap tillåts han att gå utan strid.

Krafter och förmågor[redigera | redigera wikitext]

Doctor Strange använder magi för att åstadkomma ett flertal effekter, såsom telepati, energiutlösning, teleportering, astralprojektion, skapande av material, såsom mat och vatten eller skapande av skyddssköldar stora som planeter. När han gör en förtrollning beskrivs det ofta som att han framkallar namnet på ett mystiskt väsen, såsom en av Vishantierna (Hoggoth, Oshtur och Agamotto) eller gruppen Octessence. Dessa väsen utlånar vanligen sin kraft till en bestämd effekt, så som Cyttoraks Crimson Bands, som Strange kan använda för att fånga in fiender.

Strange fick lära sig svart magi av engångsmotståndaren Kaluu, och använde det för att förgöra monstret Shuma-Gorath. Användandet av denna magi var både beroendeframkallande och korrumperande, så Kaluu var tvungen att rena Strange från magin innan den kunde ta full effekt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]