Doctor Strange

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Doctor Strange är en superhjälte i Marvel Comics, skapad av Stan Lee och Steve Ditko. Han dök upp för första gången i Strange Tales #110 (juli 1963).

Bakgrund och egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Stephen Strange var till en början en världsberyktad, men självisk, neurokirurg, tills en bilolycka skadade hans händer och hindrade honom från att sysselsätta sig med kirurgi. Deprimerad och i sökande i världen efter ett bot mot sitt tillstånd hittar Strange en eremit som kallas "Den forne" i Himalaya. Efter ett djärvt försök att korsa Den fornes förrädiska lärjunge, Baron Mordo (som senare blev en av Stranges mest återkommande motståndare), lär Strange sig att hantera den mystiska kraften.

Precis som Den fornes lärjunge, stöter Strange på den övermänskliga Nightmare, och ett flertal andra mystiska motståndare innan mötet med sin eventulla ärkefiende: Dormammu, en krigsherre från en annan dimension som kallas "Mörkrets dimension". Strange får hjälp av en namnlös flicka, som senare kallas Clea och eventuellt avslöjas som Dormammus brorsdotter. När Strange hjälper den försvagade Dormammu att driva ut de härjande monstren, Mindless Ones, och skicka tillbaka dem till sitt fångenskap tillåts han att gå utan strid.

Doctor Strange är en mästerlig magiker och höll titeln som "Sorcerer Supreme" i Marvels universum under många år. Bedömningen inom Marvels universum har alltid beskrivit Strange som "more powerful by far than any of your fellow humanoids".

Doctor Strange kan använda magi för att åstadkomma ett flertal effekter, så som telepati, energiutlösning, teleportering, astralprojektion, skapande av material, så som mat och vatten eller skapande av skyddssköldar stora som planeter. När han gör en förtrollning beskrivs det ofta som att han framkallar namnet till ett mystiskt väsen, så som en av Vishantierna (Hoggoth, Oshtur och Agamotto) eller gruppen Octessence. Dessa väsen utlånar vanligen sin kraft till en bestämd effekt, så som Cyttoraks Crimson Bands, som Strange kan använda för att fånga in fiender.

Strange fick också lära sig användandet inom svart magi av engångsmotståndaren Kaluu, och använde det för att förgöra monstret Shuma-Gorath. Användandet av denna magi var, hursomhelst, både beroendeframkallande och korruptiv, så Kaluu var tvungen att rena Strange från magin innan den kunde ta full effekt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]