Stan Lee

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stanley Martin Lieber
Stan Lee vid Phoenix Comicon 2014.
PseudonymStan Lee
Född28 december 1922
New York, New York, USA
Död12 november 2018 (95 år)
DödsplatsLos Angeles, Kalifornien, USA
NationalitetAmerikan
Verksamhet
Kända verkSpider-Man
Fantastic Four
X-Men
Avengers
Hulk
Iron Man
Thor
Daredevil
Doktor Strange
GenreSuperhjältar
Övrigt
Barn2

Stan Lee, eg. Stanley Martin Lieber, född 28 december 1922 i New York, död 12 november 2018 i Los Angeles[1], var en amerikansk författare och förläggare, som tillsammans med flera tecknare och medkreatörer, framförallt Jack Kirby och Steve Ditko, introducerade komplexa figurer och välutvecklade fiktiva universum till superhjälteserierna. Han var med och skapade serietidningsföretaget Marvel.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Under senare hälften av 1950-talet återupplivade serietidningföretaget DC Comics superhjälteserierna och nådde stora framgångar med sin serie Justice League. För att göra nåt åt detta bad Marvels förläggare, Martin Goodman, Lee att skapa en ny superhjältegrupp. Lees fru bad honom att experimentera med berättelser han gillade och han följde hennes råd och hans karriär fick en helt ny vändning.

Lee gav sina superhjältar brister, vilket var en skillnad från de ideal som tidigare producerats för unga läsare. Hans hjältar hade dåligt humör, drabbades av depressioner, var utseendefixerade eller hade andra brister. De grälade, oroade sig för hyran och pojk- och flickvänner och var till och med sjuka ibland. Lee ogillade sidekicks och det är därför få av Marvelhjältarna har sådana.[2]

Lee och Jack Kirby skapade Fantastic Four som blev mycket populär och Lee producerade tillsammans med Marvels tecknare en rad nya titlar. Lee skapade Hulken, Iron Man, Thor och X-Men med Kirby; Daredevil med Bill Everett samt Doktor Strange och Marvels mest populära figur Spider-Man med Steve Ditko.

Cameos[redigera | redigera wikitext]

Stan Lee var också känd för att göra cameos i de filmer som baserades på hans serietidningar.

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Annat[redigera | redigera wikitext]

  • Spider-Man: The Animated Series (1998): Som sig själv i en parallell dimension i avsnittet "Spider Wars, Chapter II: Farewell, Spider-Man".
  • Lego Marvel Super Heroes (2013): Som en medborgare som konstant hamnar i nöd. Han kan låsas upp som en spelbar karaktär efter att han räddats 50 gånger.
  • Stan Lee's Lucky Man (2016): Som sig själv, signerandes någon form av publikation.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://www.hollywoodreporter.com/news/stan-lee-marvel-comics-legend-721450
  2. ^ ”Stan Lee”. IMDb. http://www.imdb.com/name/nm0498278/bio. Läst 18 juni 2015. 
  3. ^ "Stan Lee reveals his cameo."
  4. ^ Stan Lee's Further Superhero Adventures