Thor: Ragnarök

Från Wikipedia
Thor: Ragnarök
(Thor: Ragnarok)
Thor: Ragnarök
Thor: Ragnarök
GenreAction
Fantasy
Komedi
Science fiction
Äventyr
RegissörTaika Waititi
ProducentKevin Feige
ManusCraig Kyle
Christopher Yost
Eric Pearson
Baserad påThor av
Stan Lee
Larry Lieber
Jack Kirby
SkådespelareChris Hemsworth
Tom Hiddleston
Cate Blanchett
Idris Elba
Jeff Goldblum
Tessa Thompson
Karl Urban
Mark Ruffalo
Anthony Hopkins
OriginalmusikMark Mothersbaugh
FotografJavier Aguirresarobe
KlippningJoel Negron
Zene Baker
ProduktionsbolagMarvel Studios
DistributionWalt Disney Studios Motion Pictures
Premiär
Speltid130 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$180 miljoner
Intäkter$853 977 126
FöregångareSpider-Man: Homecoming
UppföljareBlack Panther
IMDb SFDb Elonet

Thor: Ragnarök är en amerikansk superhjältefilm från 2017, baserad på Marvel Comics seriefigur Thor, producerad av Marvel Studios och distribuerad av Walt Disney Studios Motion Pictures. Det är en uppföljare till Thor (2011) och Thor: En mörk värld (2013), och är den sjuttonde filmen från Marvel Cinematic Universe (MCU). Filmen är regisserad av Taika Waititi och skriven av Eric Pearson, Craig Kyle och Christopher Yost, och rollerna spelas av bland andra Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Idris Elba, Jeff Goldblum, Tessa Thompson, Karl Urban, Mark Ruffalo och Anthony Hopkins.

Thor: Ragnarök hade världspremiär på El Capitan Theatre i Los Angeles den 10 oktober 2017. Filmen hade biopremiär i Sverige den 27 oktober 2017 och i USA den 3 november 2017.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Under sitt sökande efter information om evighetsstenarna får Thor (Chris Hemsworth) kännedom om Ragnarök, Asgårds undergång. Efter en konfrontation med sin bror Loke (Tom Hiddleston) och deras far Odens (Anthony Hopkins) bortgång möter de sin syster Hel (Cate Blanchett), som planerar att ta över Asgårds tron. När de försöker hindra henne, vilket kostar dem Thors hammare Mjölner, råkar Thor och Loke av en olyckshändelse hamna på planeten Sakaar, som styrs av Grandmaster (Jeff Goldblum). Där blir Thor tvungen att delta i en gladiatorduell mot sin vän Bruce Banner (Hulken) (Mark Ruffalo) för att återfå sin frihet. Under tiden försöker Hel att ta över tronen av Asgård med sin övermäktiga styrka – vilket gör hennes motståndare kraftlösa – och Heimdall (Idris Elba) försöker att beskydda sitt folk. Thor måste till varje pris ta sig tillbaka till Asgård för att stoppa Hel och slår sig därför ihop med Loke, Bruce Banner, och en avlägsen krigare från Asgård, Valkyria (Tessa Thompson).

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Thor: Ragnarök möttes av positiva recensioner av kritiker, särskilt för regin, skådespeleriet, actionscenerna, soundtracket och humorn. På Rotten Tomatoes har filmen ett medelbetyg på 92%, baserade på 347 recensioner, och ett genomsnittsbetyg på 7,5 av 10. På Metacritic har filmen genomsnittsbetyget 74 av 100, baserade på 51 recensioner.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Thor: Ragnarok, 22 oktober 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]