Avengers: Infinity War

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Avengers: Infinity War
Avengers: Infinity War
Avengers: Infinity War
GenreAction, Fantasy,
Sci-Fi, Äventyr
RegissörAnthony Russo
Joe Russo
ProducentKevin Feige
ManusChristopher Markus
Stephen McFeely
Baserad påAvengers av
Stan Lee
Jack Kirby
SkådespelareRobert Downey, Jr.
Chris Hemsworth
Mark Ruffalo
Chris Evans
Scarlett Johansson
Don Cheadle
Benedict Cumberbatch
Tom Holland
Chadwick Boseman
Zoë Saldaña
Karen Gillan
Tom Hiddleston
Paul Bettany
Elizabeth Olsen
Anthony Mackie
Sebastian Stan
Idris Elba
Danai Gurira
Peter Dinklage
Benedict Wong
Pom Klementieff
Dave Bautista
Vin Diesel
Bradley Cooper
Gwyneth Paltrow
Benicio del Toro
Josh Brolin
Chris Pratt
OriginalmusikAlan Silvestri
FotografTrent Opaloch
KlippningJeffrey Ford
Matthew Schmidt
ProduktionsbolagMarvel Studios
DistributionWalt Disney Studios Motion Pictures
Premiär
Speltid149 minuter[1]
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$316−400 miljoner[2][3][4]
Intäkter$2,048 miljarder[5]
FöregångareBlack Panther
UppföljareAnt-Man and the Wasp
IMDb SFDb Elonet

Avengers: Infinity War är en amerikansk superhjältefilm från 2018, baserad på superhjältegruppen Avengers från Marvel Comics, producerad av Marvel Studios och distribuerad av Walt Disney Studios Motion Pictures. Det är en uppföljare till The Avengers (2012) och Avengers: Age of Ultron (2015), och är den nittonde filmen inom Marvel Cinematic Universe (MCU). Filmen är regisserad av Bröderna Russo och skriven av Christopher Markus och Stephen McFeely. Filmens roller spelas av Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Don Cheadle, Tom Holland, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Danai Gurira, Letitia Wright, Dave Bautista, Zoe Saldana, Josh Brolin och Chris Pratt. I filmen försöker Avengers och Guardians of the Galaxy hindra Thanos från att få tag på de allsmäktiga evighetsstenarna.

Filmen tillkännagavs i oktober 2014 under titeln Avengers: Infinity War - Part 1. Bröderna Russo fick regirollen i april 2015 och i maj hade Markus och McFeely rekryterades för att skriva manuset till filmen, som inspirerades av serietidningen The Infinity Gauntlet från 1991 av Jim Starlin och serietidningen Infinity från 2013 av Jonathan Hickmans. 2016 förkortades filmens titel till Avengers: Infinity War. Inspelningen började i januari 2017 på Pinewood Atlanta Studios i Fayette County, Georgia, med en stor rollista som mestadels består av skådespelare som repriserar sina roller från tidigare MCU-filmer. Produktionen varade fram till juli 2017 och inspelades samtidigt med en direkt uppföljare, Avengers: Endgame. Kompletteringsinspelningar ägde rum i Skottland, England, centrala Atlanta och New York. Med en uppskattad budget på mellan 316 och 400 miljoner amerikanska dollar, anses Avengers: Infinity War vara en av de dyraste filmerna som någonsin gjorts.

Avengers: Infinity War hade världspremiär på Dolby Theatre i Los Angeles den 23 april 2018, och släpptes på både IMAX och 3D i Sverige den 25 april 2018 och i USA den 27 april 2018. Filmen fick beröm för dess skådespeleri (speciellt Brolins) och handlingens emotionella vikt, liksom dess visuella effekter och actionscener. Den blev den fjärde filmen och den första superhjältefilmen som tjänade in över 2 miljarder dollar från över hela världen, slog flera biljettrekord och blev den mest inkomstbringande filmen från 2018, samt den fjärde mest inkomstbringande filmen genom tiderna och i USA och Kanada. Uppföljaren Avengers: Endgame släpptes den 26 april 2019.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen inleds med att Thanos, som tidigare har förvärvat Maktstenen från planeten Xandar, och hans medhjälpare Ebony Maw, Cull Obsidian, Proxima Midnight och Corvus Glaive, bordar ett rymdskepp som transporterar de överlevande invånarna från Asgård.[a] Thanos tar Rymdstenen från Tesserakten, övermannar Thor och Hulk, och dödar Loke. Heimdall skickar Hulk till Jorden med hjälp av Bifrost, innan han blir dödad av Thanos. Thanos teleporterar bort sig med sina medhjälpare och utplånar rymdskeppet.

Hulken kraschlandar i Sanctum Sanctorum i New York, och förvandlas tillbaka till Bruce Banner. Han varnar Dr. Strange och Wong om Thanos plan att döda hälften av Universums invånare. Strange rekryterar då Tony Stark. Maw och Obsidian anländer till New York för att ta Tidsstenen från Strange; Peter Parker blir uppmärksammad på detta och försöker hjälpa Strange och Stark. Maw tillfångatar Strange, men misslyckas med att ta Tidsstenen från honom på grund av en förtrollning. Stark ock Parker följer efter Maws rymdskepp, Banner kontaktar Steve Rogers, och Wong stannar kvar för att beskydda Sanctum Sanctorum.

I Edinburgh hamnar Wanda Maximoff och Vision i ett bakhåll av Midnight och Glaive, vilka försöker stjäla Sinnesstenen som sitter fast i Visions panna. Rogers, Natasha Romanoff och Sam Wilson räddar dem, och tar sedan skydd i Avengers-anläggningen med James Rhodes och Banner. Vision erbjuder att offra sig själv genom att Maximoff förstör Sinnesstenen, för att förhindra Thanos från att ta den. Rogers föreslår att de åker till Wakanda, vilket han tror har medlen till att avlägsna stenen utan att förstöra Vision.

Guardians of the galaxy snappar upp en nödsignal från Asgård-skeppet och räddar Thor, som berättar för dem att Thanos försöker leta efter Verklighetsstenen, som finns på Knowhere och som ägs av Samlaren. Rocket och Groot följer med Thor till Nidavellir, där de och dvärgkungen Eitri skapar en stridsyxa som kan döda Thanos. På Knowhere får Peter Quill, Gamora, Drax och Mantis veta att Thanos redan besitter Verklighetsstenen. Thanos kidnappar Gamora, sin adoptivdotter, och torterar hennes syster Nebula tills Gamora berättar att Själsstenen finns på planeten Vormir. Thanos och Gamora reser till Vormir, där Red Skull, väktaren av stenen, berättar att den endast kan förvärvas genom att offra en person man älskar. Thanos kastar motvilligt ner Gamora mot hennes död, vilket gör att han får stenen.

Nebula lyckas fly, och ber Guardians att möta upp henne på Titan, Thanos förintade hemvärld. Parker och Stark dödar Maw och befriar Strange. De möter Quill, Mantis och Drax på Titan, där de planerar att ta bort Thanos stridshandske, efter att Strange använt Tidsstenen för att titta på flera miljoner möjliga framtider, och ser en av dem där Thanos förlorar. Thanos anländer och berättar om sitt mål att begränsa universums befolkning genom att utrota hälften för att förhindra överbefolkning. Gruppen övermannar honom och försöker dra loss hans stridshandske, tills Nebula berättar att Thanos har dödat Gamora. Quill blir rasande och slår Thanos, vilket gör att Thanos lyckas övermanna dem. Thanos skadar Stark allvarligt, men skonar honom när Strange ger Thanos Tidsstenen.

I Wakanda återförenar sig Steve Rogers med Bucky Barnes innan Thanos armé invaderar riket. Avengers tillsammans med T'Challa och Wakandas armé försvarar riket medan Shuri försöker extrahera Sinnesstenen från Vision. Banner, som inte kan förvandla sig till Hulk, går med i striden med Starks Hulkbuster-dräkt. Thor, Rocket och Groot anländer för att förstärka Avengers; Midnight, Obsidian och Glaive dödas och deras armé retirerar. Thanos anländer, och Maximoff försöker förstöra Sinnesstenen medan Avengers försöker hålla Thanos borta. Thanos övermannar dem och sliter ut Sinnesstenen från Visions huvud, vilket dödar honom.

Thor skadar Thanos allvarligt med sin yxa, men Thanos lyckas aktivera den nu fullständiga stridshandsken genom att knäppa sina fingrar, och teleporterar sedan iväg. Hälften av universums befolkning förvandlas till aska; bland dessa är Barnes, T'Challa, Groot, Maximoff, Wilson, Mantis, Drax, Quill, Strange och Parker, samt även Maria Hill och Nick Fury; Fury lyckas först skicka en nödsignal innan han försvinner.[b] Stark och Nebula blir kvar på Titan medan Banner, M'Baku, Okoye, Rhodes, Rocket, Rogers, Romanoff och Thor blir kvar i Wakanda. Under tiden återhämtar sig Thanos på en annan planet, och bevittnar en solnedgång.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Kevin Feige, Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Chadwick Boseman och Mark Ruffalo vid San Diego Comic-Con 2017.

I oktober 2014 meddelade Marvel att uppföljaren till Age of Ultron skulle bli till två delar, Avengers: Infinity War – Part 1 och Part 2. Första delen skulle ha premiär den 4 maj 2018 och den andra skulle ha premiär den 3 maj 2019.[7][8] I april 2015 meddelade Marvel att Bröderna Russo kommer att regissera båda delarna av Infinity War i en och samma filmproduktion, som skulle inledas i 2016.[9][10] Under samma månad sade producenten Kevin Feige att Infinity War-filmerna skulle vara två olika filmer "för att de [har] sådana delade element, det kände sig lämpligt... att [texta filmerna] på det viset. Men jag skulle inte kalla det en story som var delad på hälften. Jag skulle säga att det kommer att bli två olika filmer."[11][en 1] I maj 2015 anställdes Christopher Markus och Stephen McFeely till att skriva manusen till båda delarna av filmen,[12] där de tog inspiration från serietidningen The Infinity Gauntlet skriven av Jim Starlin 1991 och serietidningen "Infinity" skriven av Jonathan Hickmans 2013.[13] Anthony Russo tillade att filmen inspirerades av olika kuppfilmer från 1990-talet, där Thanos skulle "genomföra en smash-and-grab [för att förvärva evighetsstenarna], och alla försöker hänga med i hela filmen".[14][en 2] I maj 2016 avslöjade bröderna Russo att de skulle döpa om de två filmerna för att ta bort missuppfattningen att de var en enda stor film uppdelad i två delar, där Joe vidare konstaterade: "Avsikten är att vi kommer att ändra [titlarna], vi har bara inte kommit på dem [dem] än."[15][en 3] Under juli 2016 avslöjade Marvel att filmens titel skulle förkortas till Avengers: Infinity War.[16]

Den första inspelningen började den 23 januari 2017,[17] under arbetsnamnet Mary Lou,[18] vid Pinewood Atlanta Studios i Fayette County, Georgia,[19] där Trent Opaloch var filmfotograf.[20] Infinity War och dess uppföljare spelades in med IMAX/Arri 2D-kameror, och var därmed den första Hollywood-filmen som spelades in helt och hållet med IMAX-digitalkameror.[21] I början av februari bekräftade Marvel att i filmen skulle Robert Downey Jr. spela som Tony Stark / Iron Man, Chris Pratt skulle spela som Peter Quill / Star-Lord och Tom Holland skulle spela som Peter Parker / Spider-Man.[22] Kompletteringsinspelningar ägde rum i Skottland som började i februari 2017. Inspelningen utspelades i Edinburgh, Glasgow och de Skotska högländerna,[23] och studioarbete ägde rum vid Wardpark Studios i Cumbernauld.[24][25] Inspelningen började också vid katedralen i Durham, England i början av maj 2017.[26] I slutet av juni 2017 gjordes inspelningar i centrala Atlanta,[27] samt i Atlanta Central Park i början av juli,[28] innan de flyttades till Queens, New York i mitten av månaden.[29] Inspelningen avslutades den 14 juli 2017. För filmens sista scen, där Thanos dyker upp från en hydda, samarbetade filmskaparna med Indochina Productions, en studio i Thailand, för att skaffa fotografier av risterrasserna i BanaueIfugao, Filippinerna.[30]

Senare i juli 2017 konstaterade Joe Russo att det fanns ett par ofullbordade scener för Infinity War som skulle inspelas "under de närmaste månaderna".[31][en 4] I början av mars 2018 flyttade Disney filmens utgivningsdatum i USA till 27 april 2018 så att filmen kunde släppas under samma helg som några av dess internationella marknader.[32][33] Filmens visuella effekter skapades av Industrial Light & Magic,[34] Framestore,[35] Method Studios,[36] Weta Digital, Double Negative, Cinesite, Digital Domain, Rise, Lola VFX och Perception.[37] Med en uppskattad budget på mellan 316 och 400 miljoner amerikanska dollar,[2][3][4] anses Infinity War vara en av de dyraste filmerna som någonsin gjorts.[38]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Recensioner[redigera | redigera wikitext]

Josh Brolin hyllades av många recensenter för sin roll som Thanos.

Avengers: Infinity War fick mestadels positiva recensioner av recensenter. På Rotten Tomatoes har filmen ett medelbetyg på 85 %, baserat på 430 recensioner, och ett genomsnittsbetyg på 7,6 av 10. Webbplatsens kritiska konsensus lyder följande: "Avengers: Infinity War jonglerar skickligt med en svindlande mängd MCU-hjältar i kampen mot deras största hot hittills, och resultatet är en spännande och känslomässigt resonant blockbuster som (mestadels) realiserar sina gigantiska ambitioner."[39][en 5]Metacritic har filmen genomsnittsbetyget 68 av 100, baserat på 53 recensioner.[40]

Todd McCarthy från The Hollywood Reporter hyllade manusförfattarnas och regissörernas förmåga att balansera den stora rollistan och sade: "... författarna Christopher Markus och Stephen McFeely och regissörerna Anthony och Joe Russo, under tillsyn av Marvel Films maestro Kevin Feige, bekräftar trafikstoppet mellan olika egon och gör det till komedi".[41][en 6] Owen Gleiberman från Variety instämde och konstaterade att: "Infinity War är en fräckt underhållande jamboree, strukturerad för att visa upp varje hjälte eller hjältinna och ge dem tillräckligt mycket att göra, och att uppdatera deras mytologier utan att det hela känns som en hemläxa."[42][en 7] Roger Wilson från Sveriges Radio P1:s Kulturnytt kallade filmen för en "ytterst delikat superhjältepyttipanna",[43] och Elias Björkman från Svenska Dagbladet kallade filmen för "Ett hisnande och förvånansvärt underhållande actionåbäke. Märkligt nog har bröderna Russo lyckats skapa en tajt samlingsfilm som förenar de allra bästa delarna av de allra bästa Marvelfilmerna."[44] Peter Travers från Rolling Stone sa att filmen är "för mycket av det goda" och skrev: "Bröderna Russo har tydligen aldrig lärt sig konceptet att mindre är mer. De har använt premissen av en Avengers-återförening för att sätta igång en fyrverkeriexplosion av action och skratt som inte kommer att sluta."[45][en 8] Richard Roeper från Chicago Sun-Times kallade filmen för Marvels "största och mest ambitiösa film hittills", men drog slutsatsen att "det är absolut inte det bästa. Men det finns massvis av action, humor och hjärta — och några riktigt effektiva dramatiska ögonblick."[en 9] Roeper hyllade filmens rollista och Josh Brolin i synnerhet, som han kallade för "filmens mest intressanta rollprestation".[46][en 10] Gleiberman kallade Brolins motion capture-prestation "väldigt effektiv" och sade: "Brolin ingjuter Thanos med sin snedögda manipulativa glöd, så att ondskan i den här filmen aldrig känns mindre personlig."[42][en 11] Poya Salari från Moviezine skrev: "Bakom motion-capture-dräkten bygger Brolin fram empati till en känslosam madman, som gör att man fastnar för honom trots att man inte är ombord på hans team."[47] McCarthy skrev: "Brolins lugna och övertygade behandling av karaktären ger detta segrande odjur en oväntad resonant och känslomässig dimension, vilket gör honom mycket mer än en tjock streckgubbe av en superskurk."[en 12] McCarthy berömde också filmens actionsekvenser och sade att "Infinity War är fylld till brädden med tiotals spektakulära stridsscener, även om frågan om vem som ska vinna varje strid har den extravaganta godtyckliga kvalitén av kan-Mighty-Mouse-slå-ner-Stålmannen."[41][en 13] Wilson ansåg att "några effektstinna fajter hade mått bra av att kortas ner lite, men som helhet blir det här riktigt bra. Framför allt eftersom man den här gången vågar släppa in ovanligt mycket svärta och sorg i filmen."[43] Gleiberman kallade actionscenernas omfattning för "förvånande",[42][en 14] och Travers skrev: "Avengers: Infinity War lämnar tittarna uppe i luften, och känna sig både exalterade och lurade, och bli hungrade för en avslutning som aldrig kommer... inte än i alla fall."[45][en 15] Josh Spiegel, också från The Hollywood Reporter, sade att filmen tar "en anmärkning från slutet av Rymdimperiet slår tillbaka i sin superstora final, detta motsvarar när Han Solo blir nedfryst i karboniten, på steroider."[48][en 16]

A.O. Scott från The New York Times kritiserade filmens beroende av andra filmer i Marvel Cinematic Universe och sade: "Om man betraktar den som en enda film på nästan 2 timmar och 40 minuter, då är Avengers: Infinity War ganska obegriplig", men erkände att den "aldrig var tänkt att ses eller bedömas helt isolerat".[49][en 17] Richard Brody från The New Yorker höll med om detta och konstaterade att "filmens obetydlighet beror inte på den oändliga, om än tunna, smidbarheten i användningen av CGI-gimmickar, utan istället till spridningen av dess drama genom de många biografiska installationerna inom Marvel Cinematic Universe."[50][en 18] Stephanie Zacharek från Time sade: "[Det] är egentligen inte en början, utan mer av ett mittenparti eller slut med ett nytt garnfäste. Du måste ha sett och införlivat var och en av de tidigare 18 Marvel Cinematic Universe-filmerna för att förstå det helt."[51][en 19] Justin Chang från The Los Angeles Times kallade filmen för en "uppiggande, framdrivande, ibland uppryckande och nästan modig fortsättning av en saga som äntligen, och till dess förnuft, verkar komma till sitt slut",[en 20] men kallade dess ultimata försök till katarsis för "misslyckat",[en 21] och sade: "Det verkar som att inte ens hotet om universell förintelse, kommer att förhindra dess löpande band från att tuffa framåt med sin signaturpolerade, mekaniserade effektivitet."[52][en 22] Scott kritiserade också actionscenerna, och kallade dem för "tråkiga och förutsägbara" och skrev: "Det högljudda och uppblåsta stridsspektaklet var säkert de dyraste delarna av filmen, men pengarna förefaller mindre som ett fantasifullt verktyg än som en ersättare för äkta fantasi."[49][en 23] Likaledes sade Zacharek: "Det finns inget tempo i Avengers: Infinity War. Det är bara sensation och ingen puls. Allting är hela tiden stort."[51][en 24] Jens Peterson från Aftonbladet avslutade sin recension med att säga: "Marvel vågar ta oväntade vägar, och nya filmen är aldrig tråkig. Men för lång och med för många figurer. Genren passar bättre för underhållning än undergång."[53]

Publikreaktioner[redigera | redigera wikitext]

Den amerikanske YouTube-personligheten Tony "Nem" Mitchell såg filmen 103 gånger på bio, vilket blev ett världsrekord. När Mitchells 44:e biobesök uppmärksammades på sociala medier avslöjade han att IMAX nådde ut för att ge honom 50 gratisbiljetter för att fortsätta sina biobesök, och bröderna Russo bjöd honom till uppföljarens biopremiär.[54][55][56] Mitchell sa att detta var hans sätt att "stödja Marvel och bröderna Russo".[54][en 25] Den 17-årige Kieran Harvey från Staffordshire såg filmen också på bio 100 gånger. Harvey konstaterade att han "inte hade några planer på att se den här så många gånger, det bara blev så" och tillade att Infinity War "kändes så annorlunda än något annat jag tidigare sett, och jag bara älskar det så mycket så jag har gått för att se den så mycket jag kan!"[57][en 26]

Filmens slut gav upphov till flera olika Internetfenomen,[58] speciellt ett som är relaterat till Spider-Man som säger att han inte mår bra medan han förvandlas till aska, som applicerades på andra aspekter av populärkulturen.[59] Webbplatsen DidThanosKill.Me skapades för fans så att man kunde se om man skulle ha blivit skonad av Thanos eller inte.[60] Slutet gav även upphov till skapandet av en subreddit på webbplatsen Reddit, /r/thanosdidnothingwrong. En användare inom subredditen föreslog att hälften av de vid den tiden cirka 20 000 prenumeranterna skulle förbjudas från subredditen, i syfte att efterlikna händelserna i filmen. När communityn var överens om åtgärden kontaktade moderatorerna Reddits administratörer för att se om den stora bannlysningen skulle vara möjligt. Administratörerna enades om den slumpmässiga bannlysningen av hälften av prenumeranterna, och detta skulle ske den 9 juli 2018.[61] Tillkännagivandet om den kommande bannlysningen gjorde så att subredditens prenumeranter ökades till över 700 000,[62] inklusive båda bröderna Russo som prenumeranter.[63] Innan bannlysningen lade Brolin upp en video där han säger "Nu kör vi, Reddit-användare" och avslutar videon med att knäppa sina fingrar.[64][en 27] Över 60 000 personer tittade på en videoströmningTwitch av den inträffade bannlysningen, vilket varade under ett par timmar.[62] Bannlysningen mot över 300 000 konton, som inkluderade Anthony Russo, var den största i Reddits historia.[62][65] De bannlysta samlades sedan i den nya subredditen, /r/inthesoulstone.[61][62] En Reddit-användare som deltog kände att bannlysningen "förkroppsligar Internets anda" där människor "förenas i stora massor kring någonting relativt meningslöst men på något sätt väldigt fantastiskt och roligt."[65][en 28] Andrew Tigani från Screen Rant talade om bannlysningen och hur /r/thanosdidnothingwrong "bara uttrycker till hur pass effektfull filmen redan har blivit till populärkulturen. Det är också ett testamente till hur värdefullt fan-interaktioner kan vara via sociala medier."[64][en 29]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

År Utmärkelse Kategori Översättning Mottagare Resultat Referens(er)
2018 Golden Trailer Awards Best Action Bästa action "Millions" (Mocean) Nominerad [66]
Best Teaser Bästa teaser "Balance" (Mocean) Nominerad
Best Original Score Bästa musik "Millions" (Mocean) Nominerad
MTV Movie & TV Awards Best Movie Bästa film Avengers: Infinity War Nominerad [67]
Best Villain Bästa skurk Josh Brolin Nominerad
Best Fight Bästa strid Scarlett Johansson, Danai Gurira, Elizabeth Olsen vs. Carrie Coon Nominerad
Teen Choice Awards Choice Action Movie Choice actionfilm Avengers: Infinity War Vann [68]
Choice Action Movie Actor Choice actionfilmskådespelare Chris Evans Nominerad
Robert Downey Jr. Vann
Tom Holland Nominerad
Choice Action Movie Actress Choice actionfilmskådespelerska Elizabeth Olsen Nominerad
Scarlett Johansson Vann
Zoe Saldana Nominerad
Choice Movie Villian Choice filmskurk Josh Brolin Nominerad
Choice Liplock Choice kyss Chris Pratt och Zoe Saldana Nominerad
Choice Hissy Fit Choice arga utbrott Mark Ruffalo Nominerad

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Avengers: Infinity War, 10 september 2018.

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Asgårds förintelse skildras i filmen Thor: Ragnarök från 2017.
 2. ^ Detta identifieras utanför filmen som ett meddelande till Carol Danvers / Captain Marvel.[6]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Avengers: Infinity War (2018)” (på engelska). British Board of Film Classification. Arkiverad från originalet den 19 april 2018. https://www.webcitation.org/6ymeYoIyK?url=http://bbfc.co.uk/releases/avengers-infinity-war-2018. Läst 12 augusti 2018. 
 2. ^ [a b] D'Alessandro, Anthony (8 maj 2018). ”'Avengers: Infinity War' Marches Toward $600M Profit; How The Russo Brothers Mapped Out The Marvel Hit” (på engelska). Deadline Hollywood. Arkiverad från originalet den 10 maj 2018. https://www.webcitation.org/6zJqBWzE3?url=http://deadline.com/2018/05/avengers-infinity-war-box-office-profit-russo-brothers-success-1202382804/. Läst 12 augusti 2018. 
 3. ^ [a b] Sylt, Christian (27 april 2018). ”Disney Reveals Financial Muscle Of 'Avengers: Infinity War'” (på engelska). Forbes. Arkiverad från originalet den 3 maj 2018. https://www.webcitation.org/6z95lRrbK?url=https://www.forbes.com/sites/csylt/2018/04/27/disney-reveals-avengers-infinity-wars-financial-muscle/#19e85c0e4e48. Läst 12 augusti 2018. 
 4. ^ [a b] Rubin, Rebecca (30 april 2018). ”'Avengers: Infinity War' Officially Lands Biggest Box Office Opening of All Time” (på engelska). Variety. Arkiverad från originalet den 14 maj 2018. https://www.webcitation.org/6zQ2ITn0a?url=http://variety.com/2018/film/box-office/avengers-infinity-war-biggest-box-office-opening-ever-1202791751/. Läst 12 augusti 2018. 
 5. ^ Avengers: Infinity War (2018)” (på engelska). Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=marvel0518.htm. Läst 16 maj 2019. 
 6. ^ Hornshaw, Phil; Owen, Phil; Lincoln, Ross A. (26 april 2018). ”How Will 'Captain Marvel' Play into That Wild 'Avengers: Infinity War' Ending?” (på engelska). TheWrap.com. Arkiverad från originalet den 27 april 2018. https://web.archive.org/web/20180427030538/https://www.thewrap.com/will-captain-marvel-play-wild-avengers-infinity-war-ending/. Läst 16 maj 2019. 
 7. ^ Siegel, Lucas (28 oktober 2014). ”Marvel Announces Black Panther, Captain Marvel, Inhumans, Avengers: Infinity War Films, Cap & Thor 3 Subtitles” (på engelska). Newsarama. Arkiverad från originalet den 28 oktober 2014. https://www.webcitation.org/6TfU8mLIr?url=http://www.newsarama.com/22573-marvel-announces-black-panther-captain-marvel-inhumans-avengers-infinity-war-films-cap-thor-3-subtitles.html. Läst 17 augusti 2018. 
 8. ^ Strom, Marc (28 oktober 2014). ”Marvel's The Avengers Head into an Infinity War” (på engelska). Marvel.com. Arkiverad från originalet den 29 oktober 2014. https://www.webcitation.org/6TforkqPl?url=http://marvel.com/news/movies/23546/marvels_the_avengers_head_into_an_infinity_war. Läst 17 augusti 2018. 
 9. ^ Kit, Borys; Siegemund-Broka, Austin (23 mars 2015). ”Russo Brothers to Direct 'Avengers: Infinity War' Parts 1 and 2” (på engelska). The Hollywood Reporter. Arkiverad från originalet den 23 mars 2015. https://www.webcitation.org/6XFh6l7ys?url=http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/russo-brothers-direct-avengers-infinity-783685. Läst 17 augusti 2018. 
 10. ^ Strom, Marc (7 april 2015). ”Joe & Anthony Russo to Direct 2-Part Marvel's 'Avengers: Infinity War' Event” (på engelska). Marvel.com. Arkiverad från originalet den 7 april 2015. https://www.webcitation.org/6XcFsLKrg?url=http://marvel.com/news/movies/24399/joe_anthony_russo_to_direct_2-part_marvels_avengers_infinity_war_event. Läst 17 augusti 2018. 
 11. ^ Zalben, Alex; Horowitz, Josh (12 april 2015). ”Marvel's Movie Future: Here's Everything You Need To Know Through… Phase 4?” (på engelska). MTV. Arkiverad från originalet den 13 april 2015. https://www.webcitation.org/6XkNKo8yd?url=http://www.mtv.com/news/2130574/kevin-feige-marvel-movie-future/. Läst 17 augusti 2018. 
 12. ^ Strom, Mark (7 maj 2015). ”Christopher Markus & Stephen McFeely to Write Marvel's 2-Part 'Avengers: Infinity War' Event” (på engelska). Marvel.com. Arkiverad från originalet den 8 maj 2015. https://www.webcitation.org/6YMOLHv92?url=http://marvel.com/news/movies/24589/christopher_markus_stephen_mcfeely_to_write_marvels_2-part_avengers_infinity_war_event. Läst 17 augusti 2018. 
 13. ^ Outlaw, Kofi (16 mars 2018). ”Russo Brothers Reveal Marvel Comic Influences on 'Avengers: Infinity War'” (på engelska). Comicbook.com. Arkiverad från originalet den 15 april 2018. https://www.webcitation.org/6ygfppdVB?url=http://comicbook.com/marvel/2018/03/16/avengers-infinity-war-marvel-comics-connections/. Läst 17 augusti 2018. 
 14. ^ Breznican, Anthony (8 mars 2018). ”Behind the scenes of Avengers: Infinity War as new heroes unite – and others will end – page 2” (på engelska). Entertainment Weekly. Arkiverad från originalet den 8 mars 2018. https://www.webcitation.org/6xlqMGwFb?url=http://ew.com/movies/2018/03/08/avengers-infinity-war-behind-the-scenes/2/. Läst 8 mars 2018. 
 15. ^ Ryan, Mike (4 maj 2016). ”Russo Brothers Confirm: 'Avengers: Infinity War 1 And 2' Will Be Retitled” (på engelska). Uproxx. Arkiverad från originalet den 4 maj 2016. https://www.webcitation.org/6hGB4kPmk?url=http://uproxx.com/movies/russo-brothers-confirm-avengers-infinity-war-title-change/. Läst 17 augusti 2018. 
 16. ^ Donnelly, Matt (29 juli 2016). ”Marvel Surprise: 'Avengers: Infinity War' Won't Be Split Into 2 Movies” (på engelska). TheWrap. Arkiverad från originalet den 1 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160801014428/http://www.thewrap.com/marvel-surprise-avengers-infinity-war-wont-be-split-into-2-movies/. Läst 17 augusti 2018. 
 17. ^ Schmidt, Joseph (22 januari 2017). ”Avengers: Infinity War And Sequel Set To Begin Filming Monday” (på engelska). Comicbook.com. Arkiverad från originalet den 23 januari 2017. https://www.webcitation.org/6nip7C0SZ?url=http://comicbook.com/marvel/2017/01/22/avengers-infinity-war-sequel-begin-filming/. Läst 22 januari 2017. 
 18. ^ Lovett, Jamie (26 oktober 2016). ”Avengers: Infinity War Working Title Revealed” (på engelska). ComicBook.com. Arkiverad från originalet den 28 oktober 2016. https://www.webcitation.org/6laVnATl6?url=http://comicbook.com/marvel/2016/10/26/avengers-infinity-war-working-title-revealed/. Läst 17 augusti 2018. 
 19. ^ Lesnick, Silas (11 oktober 2016). ”Doctor Strange IMAX Preview Teases a Marvel Cinematic Multiverse” (på engelska). ComingSoon.net. Arkiverad från originalet den 11 oktober 2016. https://www.webcitation.org/6lB6O0ul3?url=http://www.comingsoon.net/movies/news/775063-doctor-strange-imax-preview. Läst 17 augusti 2018. 
 20. ^ Cabin, Chris (14 januari 2016). ”'Captain America: Civil War' Directors on Landing Spider-Man, 'Infinity War' Shooting Schedule” (på engelska). Collider. Arkiverad från originalet den 14 januari 2016. https://www.webcitation.org/6eXBPJg81?url=http://collider.com/captain-america-civil-war-avengers-3-infinity-war-updates-russo-brothers/. Läst 17 augusti 2018. 
 21. ^ Vlessing, Etan (7 maj 2015). ”Marvel's 'Avengers: Infinity War' to be Shot Entirely With Imax/Arri 2D Camera” (på engelska). The Hollywood Reporter. Arkiverad från originalet den 7 maj 2015. https://www.webcitation.org/6YLdYez1T?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/marvels-avengers-infinity-war-be-794031. Läst 17 augusti 2018. 
 22. ^ Couch, Aaron (10 februari 2017). ”'Avengers: Infinity War' Featurette Shows Off First Footage From Set” (på engelska). The Hollywood Reporter. Arkiverad från originalet den 11 februari 2017. https://www.webcitation.org/6oCaBQLT8?url=http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/avengers-infinity-war-featurette-shows-first-footage-set-974673. Läst 17 augusti 2018. 
 23. ^ Donohoe, Graeme (8 januari 2017). ”New £400m Marvel blockbuster Avengers: Infinity War to be shot in Glasgow and Edinburgh” (på engelska). Daily Record. Arkiverad från originalet den 8 januari 2017. https://www.webcitation.org/6nMb9cWIK?url=http://www.dailyrecord.co.uk/news/scottish-news/hollywood-heads-scotland-marvel-gets-9582766. Läst 17 augusti 2018. 
 24. ^ Beers, Roy (26 februari 2017). ”Marvel-lous new film hit for Cumbernauld” (på engelska). Cumbernauld News. Arkiverad från originalet den 27 mars 2017. https://www.webcitation.org/6pGgcpvTD?url=http://www.cumbernauld-news.co.uk/news/marvel-lous-new-film-hit-for-cumbernauld-1-4377152. Läst 17 augusti 2018. 
 25. ^ Love, Nicola (25 mars 2017). ”Avengers in Edinburgh: Why Scotland isn't just filming location for Marvel blockbuster – it's a plot point” (på engelska). Daily Record. Arkiverad från originalet den 27 mars 2017. https://www.webcitation.org/6pGghLgRe?url=http://www.dailyrecord.co.uk/lifestyle/health-fitness/avengers-edinburgh-scotland-isnt-just-10093206. Läst 17 augusti 2018. 
 26. ^ Connor, Rachel (29 april 2017). ”Durham Cathedral transformed for filming of Marvel's Avenger: Infinity War” (på engelska). The Northern Echo. Arkiverad från originalet den 30 april 2017. https://www.webcitation.org/6q6B5HMeG?url=http://www.thenorthernecho.co.uk/news/15254655.Durham_Cathedral_transformed_for_filming_of_Marvel__39_s_Avenger__Infinity_War/. Läst 17 augusti 2018. 
 27. ^ Marston, George (26 juni 2017). ”Avengers: Infinity War Returns to NYC … Sort Of” (på engelska). Newsarama. Arkiverad från originalet den 27 juni 2017. https://www.webcitation.org/6rXSxpwm0?url=https://www.newsarama.com/35091-avengers-infinity-war-returns-to-nyc-sort-of.html. Läst 17 augusti 2018. 
 28. ^ Murphy, Charles (9 juli 2017). ”More 'Avengers: Infinity War' Set Pics Show Doctor Strange and Scott Lang Coming Together” (på engelska). MCU Exchange. Arkiverad från originalet den 10 juli 2017. https://www.webcitation.org/6rqMwwtli?url=https://mcuexchange.com/avengers-infinity-war-set-pics-show-doctor-strange-scott-lang-coming-together/. Läst 17 augusti 2018. 
 29. ^ Dumaraog, Ana (9 juli 2017). ”Avengers: Infinity War Is Filming In Queens Next Week” (på engelska). Screen Rant. Arkiverad från originalet den 9 juli 2017. https://www.webcitation.org/6rpjXAlaQ?url=http://screenrant.com/avengers-infinity-war-filming-queens-spider-man/. Läst 17 augusti 2018. 
 30. ^ ”Yes, that 'Avengers: Infinity War' Scene is in PH” (på engelska). ABS-CBN News. 26 april 2018. Arkiverad från originalet den 26 april 2018. https://web.archive.org/web/20180426164057/http://news.abs-cbn.com/entertainment/04/26/18/yes-that-avengers-infinity-war-scene-is-in-ph. Läst 17 augusti 2018. 
 31. ^ Collider-videor (24 juli 2017). ”Avengers: Infinity War Will Be the Longest MCU Movie Yet, Says Director Joe Russo” (på engelska). Youtube. Arkiverad från originalet den 28 april 2018. https://web.archive.org/web/20180428112136/https://www.youtube.com/watch?v=tbreMi4T4Z4. Läst 17 augusti 2018. 
 32. ^ Breznican, Anthony (1 mars 2018). ”Avengers: Infinity War release date moves up a week” (på engelska). Entertainment Weekly. Arkiverad från originalet den 1 mars 2018. https://www.webcitation.org/6xbLw9QI8?url=http://ew.com/movies/2018/03/01/avengers-infinity-war-release-date-week-early/. Läst 17 augusti 2018. 
 33. ^ McClintock, Pamela (1 mars 2018). ”'Avengers: Infinity War' Release Date Moves Up One Week to April” (på engelska). The Hollywood Reporter. Arkiverad från originalet den 1 mars 2018. https://www.webcitation.org/6xbNgtPWX?url=https://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/avengers-infinity-war-release-date-moves-april-1089951. Läst 17 augusti 2018. 
 34. ^ Lynch, Russel (26 maj 2017). ”Star Wars special effects firm Industrial Light & Magic expands with move to Holborn” (på engelska). London Evening Standard. Arkiverad från originalet den 23 november 2017. https://www.webcitation.org/6vBPmXJj4?url=https://www.standard.co.uk/business/star-wars-special-effects-firm-industrial-light-magic-expands-with-move-to-holborn-a3549501.html. Läst 17 augusti 2018. 
 35. ^ Frei, Vincent (25 juli 2017). ”Spider-Man – Homecoming: Dominik Zimmerle – VFX Supervisor – Trixter” (på engelska). Art of VFX. Arkiverad från originalet den 29 juli 2017. https://www.webcitation.org/6sKVDqtZ6?url=http://www.artofvfx.com/spider-man-homecoming-dominik-zimmerle-vfx-supervisor-trixter/. Läst 17 augusti 2018. 
 36. ^ Caranicas, Peter (6 februari 2018). ”'Black Panther' and 'Jumanji: Welcome to the Jungle' Visual Effects Houses Method and Iloura Join Forces” (på engelska). Variety. Arkiverad från originalet den 7 februari 2018. https://www.webcitation.org/6x3lM9mCK?url=http://variety.com/2018/artisans/news/game-of-thrones-6-1202688678/. Läst 17 augusti 2018. 
 37. ^ Frei, Vincent (16 mars 2018). ”Avengers: Infinity War” (på engelska). Art of VFX. Arkiverad från originalet den 24 mars 2018. https://www.webcitation.org/6yARNNQ0C?url=http://www.artofvfx.com/avengers-infinity-war/. Läst 17 augusti 2018. 
 38. ^ ”Avengers: Infinity War is the second most expensive film ever made” (på engelska). The Daily Telegraph. 20 april 2018. Arkiverad från originalet den 22 april 2018. https://web.archive.org/web/20180422160159/https://www.telegraph.co.uk/films/2018/04/20/avengers-infinity-war-second-expensive-film-ever-made/. Läst 17 augusti 2018. 
 39. ^ ”Avengers: Infinity War (2018)” (på engelska). Rotten Tomatoes. https://www.rottentomatoes.com/m/avengers_infinity_war. Läst 16 maj 2019. 
 40. ^ ”Avengers: Infinity War Reviews” (på engelska). Metacritic. http://www.metacritic.com/movie/avengers-infinity-war. Läst 22 augusti 2018. 
 41. ^ [a b] McCarthy, Todd (24 april 2018). ”'Avengers: Infinity War': Film Review” (på engelska). The Hollywood Reporter. Arkiverad från originalet den 25 april 2018. https://web.archive.org/web/20180425010609/https://www.hollywoodreporter.com/review/avengers-infinity-war-review-1105484. Läst 22 augusti 2018. 
 42. ^ [a b c] Gleiberman, Owen (24 april 2018). ”Film Review: 'Avengers: Infinity War'” (på engelska). Variety. Arkiverad från originalet den 25 april 2018. https://web.archive.org/web/20180425011602/http://variety.com/2018/film/reviews/avengers-infinity-war-review-robert-downey-jr-chadwick-boseman-1202782256/. Läst 22 augusti 2018. 
 43. ^ [a b] Wilson, Roger (25 april 2018). ”Avengers: Infinity War – delikat superhjältepyttipanna”. Kulturnytt. https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=478&grupp=18638&artikel=6938194. Läst 22 augusti 2018. 
 44. ^ Björkman, Elias (25 april 2018). ”Nya ”Avengers” samlar det bästa från Marvels universum”. Svenska Dagbladet. https://www.svd.se/nya-avengers-samlar-det-basta-fran-marvel-i-en-film/i/utvalt/om/filmrecensioner. Läst 22 augusti 2018. 
 45. ^ [a b] Travers, Peter (24 april 2018). ”'Avengers: Infinity War' Review: All-Star Marvel Team-Up Is Superhero Pile-Up” (på engelska). Rolling Stone. Arkiverad från originalet den 25 april 2018. https://web.archive.org/web/20180425010229/https://www.rollingstone.com/movies/reviews/peter-travers-avengers-infinity-war-movie-review-w518966. Läst 22 augusti 2018. 
 46. ^ Roeper, Richard (24 april 2018). ”'Avengers: Infinity War' unites Stark and Star-Lord in a massive Marvel mashup” (på engelska). Chicago Sun-Times. Arkiverad från originalet den 25 april 2018. https://web.archive.org/web/20180425064244/https://chicago.suntimes.com/entertainment/avengers-infinity-war-unites-stark-and-star-lord-in-a-massive-marvel-mashup/. Läst 22 augusti 2018. 
 47. ^ Salari, Poya (25 april 2018). ”Definitionen av storslaget”. Moviezine. https://www.moviezine.se/movies/avengers-infinity-war. Läst 22 augusti 2018. 
 48. ^ Spiegel, Josh (28 april 2018). ”Why 'Avengers: Infinity War' May Feel Unsatisfying” (på engelska). The Hollywood Reporter. Arkiverad från originalet den 30 april 2018. https://www.webcitation.org/query?url=https%3A%2F%2Fwww.hollywoodreporter.com%2Fheat-vision%2Favengers-infinity-war-ending-may-leave-viewers-unsatisfied-1106341&date=2018-04-30. Läst 22 augusti 2018. 
 49. ^ [a b] Scott, A.O. (24 april 2018). ”'Avengers: Infinity War': It's Marvel's Universe. We Just Live in It.” (på engelska). The New York Times. Arkiverad från originalet den 25 april 2018. https://web.archive.org/web/20180425005509/https://www.nytimes.com/2018/04/24/movies/avengers-infinity-war-review.html. Läst 22 augusti 2018. 
 50. ^ Brody, Richard (27 april 2018). ”'Avengers: Infinity War,' Reviewed: The Latest Marvel Movie Is a Two-and-a-Half-Hour Ad for All the Previous Marvel Movies” (på engelska). The New Yorker. https://www.newyorker.com/culture/richard-brody/avengers-infinity-war-reviewed-the-latest-marvel-movie-is-a-two-and-a-half-hour-ad-for-all-the-previous-marvel-movies?reload=true. Läst 22 augusti 2018. 
 51. ^ [a b] Zacharek, Stephanie (24 april 2018). ”Avengers: Infinity War Checks All the Boxes. That's Exactly What's Wrong With It” (på engelska). Time. Arkiverad från originalet den 26 april 2018. https://web.archive.org/web/20180426123516/http://time.com/5252727/avengers-infinity-war-review/. Läst 22 augusti 2018. 
 52. ^ Chang, Justin (24 april 2018). ”'Avengers: Infinity War': a rousing Marvel mash-up, or a truly epic tease?” (på engelska). Los Angeles Times. Arkiverad från originalet den 25 april 2018. https://web.archive.org/web/20180425021808/http://www.latimes.com/entertainment/movies/la-et-mn-avengers-infinity-war-review-20180424-story.html. Läst 22 augusti 2018. 
 53. ^ Peterson, Jens (25 april 2018). ”Undergång som underhållning”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/a/P3B8a7/undergang-som-underhallning. Läst 22 augusti 2018. 
 54. ^ [a b] Alexander, Julia (8 juni 2018). ”YouTuber watches Avengers: Infinity War 44 times in theaters, vows to keep going” (på engelska). Polygon. Arkiverad från originalet den 23 augusti 2018. https://www.webcitation.org/71tG4nE4R?url=https://www.polygon.com/2018/6/7/17439516/avengers-infinity-war-marathon-nemraps-marvel-cinematic-universe. Läst 11 september 2018. 
 55. ^ Drum, Nicole (18 juli 2018). ”'Avengers: Infinity War' Super-Fan Crosses Over 100 Viewings” (på engelska). ComicBook.com. Arkiverad från originalet den 23 augusti 2018. https://www.webcitation.org/71tG8yMxp?url=https://comicbook.com/marvel/2018/07/18/avengers-infinity-war-super-fan-100-viewings/. Läst 11 september 2018. 
 56. ^ Nem: The Infinity Watcher (19 juli 2018). ”Done 😀 103rd time watching #InfinityWar” (på engelska). Arkiverad från originalet den 23 augusti 2018. https://www.webcitation.org/71tGEAAiw?url=https://twitter.com/NemRaps/status/1019990774795075585. Läst 11 september 2018. 
 57. ^ Bojan, Anne-Marie (Juni 2018). ”Avengers Super Fan Has Seen Infinity War 100 Times With Tickets To Prove It” (på engelska). UNILAD. Arkiverad från originalet den 23 augusti 2018. https://www.webcitation.org/71tGWEdeg?url=https://www.unilad.co.uk/featured/avengers-super-fan-has-seen-infinity-war-100-times/. Läst 11 september 2018. 
 58. ^ Roberson, Chris Chan (11 maj 2018). ”Oh Snap: 25 Memes Only People Who Have Seen Infinity War Will Get” (på engelska). Comic Book Resources. Arkiverad från originalet den 23 augusti 2018. https://www.webcitation.org/71tKOEj3M?url=https://www.cbr.com/infinity-war-meme-spoilers/. Läst 11 september 2018. 
 59. ^ Clark, Travis (2 maj 2018). ”The sad ending of 'Infinity War' has inspired a hilarious meme” (på engelska). Business Insider. Arkiverad från originalet den 23 augusti 2018. https://www.webcitation.org/71tKSIfvn?url=https://www.businessinsider.com/infinity-war-ending-meme-i-dont-feel-so-good-2018-5. Läst 11 september 2018. 
 60. ^ Dillon, Ananda (2 maj 2018). ”Infinity War: Find Out If You Were Killed By Thanos” (på engelska). Comic Book Resources. Arkiverad från originalet den 23 augusti 2018. https://www.webcitation.org/71tGuvJvd?url=https://www.cbr.com/infinity-war-did-thanos-kill-me/. Läst 11 september 2018. 
 61. ^ [a b] Alexander, Julia (3 juli 2018). ”A Thanos-inspired subreddit is about to ban more than 100,000 members” (på engelska). Polygon. Arkiverad från originalet den 23 augusti 2018. https://www.webcitation.org/71tId0NsK?url=https://www.polygon.com/2018/7/3/17532132/thanos-reddit-bans-thanosdidnothingwrong-avengers-infinity-war. Läst 11 september 2018. 
 62. ^ [a b c d] Elderkin, Beth (9 juli 2018). ”Thanos Has Snapped His Fingers and Killed Half of a Subreddit” (på engelska). io9. Arkiverad från originalet den 23 augusti 2018. https://www.webcitation.org/71tIn63RC?url=https://io9.gizmodo.com/thanos-has-snapped-his-fingers-and-killed-half-a-subred-1827448545. Läst 11 september 2018. 
 63. ^ Drum, Nicole (8 juli 2018). ”'Avengers: Infinity War' Directors Join in Thanos' Reddit Culling” (på engelska). ComicBook.com. Arkiverad från originalet den 23 augusti 2018. https://www.webcitation.org/71tIsRLf6?url=https://comicbook.com/marvel/2018/07/08/thanos-did-nothing-wrong-russo-brothers-reddit-ban/. Läst 11 september 2018. 
 64. ^ [a b] Tigani, Andrew (8 juli 2018). ”Infinity War: Josh Brolin Delivers Thanos' Snap For Reddit User Ban” (på engelska). Screen Rant. Arkiverad från originalet den 23 augusti 2018. https://www.webcitation.org/71tJ6gIHt?url=https://screenrant.com/josh-brolin-thanos-snap-reddit-ban/. Läst 11 september 2018. 
 65. ^ [a b] Farokhmanesh, Megan (10 juli 2018). ”Thanos subreddit successfully bans half its community” (på engelska). The Verge. Arkiverad från originalet den 23 augusti 2018. https://www.webcitation.org/71tJI50yc?url=https://www.theverge.com/2018/7/10/17548768/thanos-subreddit-bans-half-community-marvel. Läst 11 september 2018. 
 66. ^ Hipes, Patrick (9 maj 2018). ”Golden Trailer Award Nominations: 'The Shape Of Water', 'Hitman's Bodyguard' Top List” (på engelska). Deadline Hollywood. Arkiverad från originalet den 2 juni 2018. https://www.webcitation.org/6zsZUM7so?url=https://deadline.com/2018/05/golden-trailer-awards-2018-nominations-list-1202386445/. Läst 24 augusti 2018. 
 67. ^ Bell, Crystal (3 maj 2018). ”2018 MTV Movie & TV Awards Nominations: See The Full List” (på engelska). MTV. Arkiverad från originalet den 3 maj 2018. https://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Fwww.mtv.com%2Fnews%2F3075855%2F2018-mtv-movie-tv-awards-nominations-full-list%2F&date=2018-05-03. Läst 24 augusti 2018. 
 68. ^ ”Teen Choice Awards: Winners List” (på engelska). The Hollywood Reporter. 12 augusti 2018. Arkiverad från originalet den 13 augusti 2018. https://web.archive.org/web/20180813030438/https://www.hollywoodreporter.com/lists/teen-choice-awards-2018-full-list-winners-1134169. Läst 24 augusti 2018. 

Engelska originalcitat[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ "[...] because they [have] such shared elements, it felt appropriate... to [subtitle the films] like that. But I wouldn't call it one story that's cut in half. I would say it's going to be two distinct movies."
 2. ^ "[...] on a smash-and-grab [to acquire the Infinity Stones], and everybody's trying to catch up the whole movie [...]"
 3. ^ "The intention is we will change [the titles], we just haven't come up with [them] yet."
 4. ^ "[...] in the next few months [...]"
 5. ^ "Avengers: Infinity War ably juggles a dizzying array of MCU heroes in the fight against their gravest threat yet, and the result is a thrilling, emotionally resonant blockbuster that (mostly) realizes its gargantuan ambitions."
 6. ^ "[...] writers Christopher Markus and Stephen McFeely and directors Anthony and Joe Russo, under the supervision of Marvel Films maestro Kevin Feige, acknowledge the traffic jam of egos and play it for laughs [...]"
 7. ^ "Infinity War is a brashly entertaining jamboree, structured to show off each hero or heroine and give them just enough to do, and to update their mythologies without making it all feel like homework."
 8. ^ "The Russo brothers have clearly never learned the concept that less is more. They've used the premise of an Avengers reunion to put on a fireworks explosion of action and laughs that won't quit."
 9. ^ "[...] biggest and most ambitious movie yet [...] it's certainly not the best. However, there's plenty of action, humor and heart—and some genuinely effective dramatic moments."
 10. ^ "[...] the film's most interesting performance [...]"
 11. ^ "[...] supremely effective [...] Brolin infuses Thanos with his slit-eyed manipulative glower, so that the evil in this movie never feels less than personal."
 12. ^ "Brolin's calm, considered reading of the character bestows this conquering beast with an unexpectedly resonant emotional dimension, making him much more than a thick stick figure of a supervillain."
 13. ^ "Infinity War brims with tensely spectacular combat sequences, even if the question of who's going to win each one has that extravagantly arbitrary could-Mighty-Mouse-beat-up-Superman? quality."
 14. ^ "[...] astonishing [...]"
 15. ^ "[...] Avengers: Infinity War leaves viewers up in the air, feeling exhilarated and cheated at the same time, aching for a closure that never comes...at least not yet."
 16. ^ "[...] a cue from the ending of The Empire Strikes Back in its super-sized finale; this is the equivalent of Han Solo frozen in the carbonite, on steroids."
 17. ^ "Considered on its own, as a single, nearly 2-hour-40-minute movie, Avengers: Infinity War makes very little sense", but conceded that it "was never meant to be viewed or judged in isolation [...]"
 18. ^ "The insubstantiality of the film isn't due to the infinite yet flimsy malleability of C.G.I. gimmickry but, instead, to the dispersion of its drama throughout the many cinematic installations set in the Marvel Cinematic Universe."
 19. ^ "[It] isn't really a beginning, but more of a middle or an end with a new piece of yarn attached. You need to have seen and internalized every one of the previous 18 Marvel Cinematic Universe movies to fully get it."
 20. ^ "[...] brisk, propulsive, occasionally rousing and borderline-gutsy continuation of a saga that finally and sensibly seems to be drawing to a close [...]"
 21. ^ "[...] unsuccessful [...]"
 22. ^ "Not even the threat of universal annihilation, it seems, will keep this assembly line from chugging ahead with its signature polished, mechanized efficiency."
 23. ^ "[...] tedious and predictable [...] The noisy, bloated spectacles of combat were surely the most expensive parts of the movie, but the money seems less like an imaginative tool than a substitute for genuine imagination."
 24. ^ "There's no pacing in Avengers: Infinity War. It's all sensation and no pulse. Everything is big, all of the time."
 25. ^ "[...] want[ed] to support Marvel and the Russo brothers."
 26. ^ "[...] didn't plan on seeing it this many times it just sort of happened [...] just felt so different to anything I've ever seen before, and I just love it so much so have been going as much as I can!"
 27. ^ "[...] Here we go, Reddit users [...]"
 28. ^ "[...] banding together, en masse, around something relatively meaningless but somehow decidedly awesome and hilarious."
 29. ^ "[...] only speaks to how impactful the film has already become to pop culture. It is also a testament to how valuable fan interaction can be via social media."

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]