Avengers: Infinity War

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Avengers: Infinity War
Avengers: Infinity War
GenreAction, Fantasy,
Sci-Fi, Äventyr
RegissörAnthony Russo
Joe Russo
ProducentKevin Feige
ManusChristopher Markus
Stephen McFeely
Baserad påAvengers av
Stan Lee
Jack Kirby
SkådespelareRobert Downey, Jr.
Chris Hemsworth
Mark Ruffalo
Chris Evans
Scarlett Johansson
Don Cheadle
Benedict Cumberbatch
Tom Holland
Chadwick Boseman
Zoë Saldaña
Karen Gillan
Tom Hiddleston
Paul Bettany
Elizabeth Olsen
Anthony Mackie
Sebastian Stan
Idris Elba
Danai Gurira
Peter Dinklage
Benedict Wong
Pom Klementieff
Dave Bautista
Vin Diesel
Bradley Cooper
Gwyneth Paltrow
Benicio del Toro
Josh Brolin
Chris Pratt
OriginalmusikAlan Silvestri
FotografTrent Opaloch
KlippningJeffrey Ford
Matthew Schmidt
ProduktionsbolagMarvel Studios
DistributionWalt Disney Studios Motion Pictures
Premiär
Speltid149 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$321 miljoner
Intäkter$2 020 470 953
FöregångareBlack Panther
UppföljareAnt-Man and the Wasp
IMDb SFDb

Avengers: Infinity War är en amerikansk superhjältefilm från 2018, baserad på superhjältegruppen Avengers från Marvel Comics, producerad av Marvel Studios, och distribuerad av Walt Disney Studios Motion Pictures. Det är en uppföljare till The Avengers (2012) och Avengers: Age of Ultron (2015), och är den nittonde filmen från Marvel Cinematic Universe (MCU). Filmen är regisserad av Bröderna Russo och skriven av Christopher Markus och Stephen McFeely. I filmen försöker Avengers och Guardians of the Galaxy förhindra Thanos att få tag på evighetsstenarna.

Avengers: Infinity War hade världspremiär på Dolby Theatre i Los Angeles den 23 april 2018. Den hade biopremiär i Sverige den 25 april 2018 och i USA den 27 april 2018. En obetitlad uppföljare planeras att ha premiär den 3 maj 2019.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha förvärvat Kraftstenen från planeten Xandar, har Thanos och hans löjtnanter Ebony Maw, Cull Obsidian, Proxima Midnight och Corvus Glaive fångat upp rymdskeppet som bär överlevarna från Asgårds förstörelse. Medan de utvinner Rymdstenen från Tesserakten, övermannar Thanos Thor och Hulk, och dödar Loke. Heimdall sänder Hulk till Jorden genom Bifrost innan han dödas av Thanos. Thanos avlägsnar sig med sin löjtnanter och utplånar rymdskeppet.

Hulk kraschlandar i Sanctum Sanctorum i New York City, och återgår till Bruce Banner. Han varnar Dr. Strange och Wong om Thanos plan att döda hälften av allt liv i Universum. Strange rekryterar då Tony Stark. Maw och Obsidian anländer för att ta Tidsstenen från Strange, som drar uppmärksamhet till Peter Parker. Maw fångar Strange, men misslyckas med att ta Tidsstenen på grund av en förtrollning. Stark ock Parker förföljer Maws rymdskepp, Banner kontaktar Steve Rogers, och Wong stannar för att beskydda Sanctum Sanctorum.

I Skottland gillrar Midnight och Glaive en fälla för Wanda Maximoff och Vision för att hämta Sinnesstenen i Visions panna. Rogers, Natasha Romanoff och Sam Wilson räddar dem och tar skydd med James Rhodes och Banner i Avengersanläggningen. Vision erbjuder sig att offra sig själv genom att Maximoff förstör Sinnesstenen för att hindra Thanos att få den. Rogers föreslår att åka till Wakanda, vilket han tror har medlen att avlägsna stenen utan att förstöra Vision.

Guardians of the galaxy-gänget snappar upp nödsignalen från Asgård-skeppet och lyckas rädda Thor. Han berättar om Thanos och att han har makt och rymdstenen i sitt grepp och är ute efter verklighetsstenen som finns på planeten Knowhere och ägs av Samlaren. Thor bestämmer sig för att resa till Nivadeviler för att skaffa sig ett vapen som kan döda Thanos. Rocket och Groot följer med honom medan Peter Quill, Gamora, Drax och Mantis reser till Knowwhere för att ta verklighetsstenen, men Thanos hinner före och tar den. Han tar Gamora, sin adoptivdotter som gisslan och torterar hennes syster Nebula vilket gör att Gamora berättar att själsstenen är på Vormir. Thanos och Gamora reser dit där Red Skull, innehavaren av stenen berättar att den endast kan tas genom att offra något han älskar. Thanos kastar då motvilligt Gamora ner mot sin död vilket gör att han får stenen.

Nebula lyckas fly och ber Guardians att möta henne på Titan. Parker och Stark dödar Maw och befriar Strange. Dem möter Quill, Mantis och Drax på Titan där de planerar att ta bort Thanos stridshandske efter att Strange använt tidsstenen och sett 14 miljoner möjligheter där en av dem är att Thanos förlorar. Thanos anländer och berättar sitt mål med att begränsa universums befolkning genom att utrota hälften för att inte det ska bli överpopulation. Planen sätts i verket och de lyckas övermanna Thanos men Nebula anländer och berättar om Gamoras död. Quill blir rosenrasande och slår Thanos vilket gör att han lyckas övermanna dem. Thanos sårar Stark dödligt men skonas när Strange ger honom tidsstenen.

I Wakanda allierar sig Steve Rogers med Bucky Barnes innan Thanos armé anländer. The Avengers tillsammans med Wakandas armé försvarar Vision så att de inte får tag i sinnesstenen. Thor anländer med Rocket och Groot och lyckas försvara det hela men Thanos anländer och lyckas slita ut stenen från Visions huvud vilket dödar honom.

Thor attackerar Thanos och skadar honom men Thanos lyckas aktivera den nu fullständiga stridshandsken med att knäppa fingrarna. Sedan teleporterar han iväg sig. Thanos plan har lyckats och nu dödas universums halva befolkning. Alla löses upp, bland annat Barnes, T'Challa, Groot, Maximoff, Wilson, Mantis, Drax, Quill, Strange och Parker. Stark och Nebula blir kvar på Titan medan Banner, M'Baku, Okoye, Rhodes, Rocket, Rogers, Romanoff och Thor blir kvar på Wakandas slagfält. Under tiden återhämtar sig Thanos på en annan planet.

I en bonusscen innan Nick Fury löses upp skickar han en signal med symbolen av en blå-vit stjärna (Captain Marvel).

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

I oktober 2014 meddelade Marvel att uppföljaren till Age of Ultron skulle bli till två delar, Avengers: Infinity War – Part 1 och Part 2. Första delen skulle ha premiär den 4 maj 2018 och den andra delen skulle ha premiär den 3 maj 2019. I april 2015 meddelade Marvel att Bröderna Russo kommer att regissera båda delarna av Infinity War i en och samma filmproduktion. I maj 2015 anställdes Christopher Markus och Stephen McFeely till att skriva manusen till båda delarna av filmen. I juli 2016 tillkännagav Marvel att titeln på filmen kortades ner till Avengers: Infinity War. Den andra delen har ännu inte fått sin officiella titel.

Filminspelningen påbörjades den 23 januari 2017 vid Pinewood Atlanta Studios i Fayette County, Georgia med Trent Opaloch som filmfotograf. Filminspelningen avslutades den 14 juli 2017.

I juni 2016 tillkännagavs att Alan Silvestri kommer att komponera musiken till både Infinity War och dess uppföljare.

Tidigare skulle filmen ha premiär den 4 maj 2018 men efter att Robert Downey, Jr. twittrade till Marvel Studios om han kunde få se filmen tidigare svarade Marvel: "Anything for you, mr Stark! How's April 27th?". Som svar på detta twittrade Robert Downey, Jr. tillbaka att det var bra och undrade om han kunde få ta med några vänner vilket Marvel sade var okej. Marvel trodde först att han syftade på alla medverkande men de fick detta svar: "The entire world?". Robert fick som han ville och twittrade ut till sina följare: "You guys wanted it. You got it. See you there April 27th."

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Josh Brolin hyllades av många kritiker för sin rollprestation som Thanos

Avengers: Infinity War möttes mestadels av positiva recensioner av kritiker och hyllades för rollprestationerna (särskilt av Josh Brolin), specialeffekterna, den känslomässiga tyngden av berättelsen, och actionscenerna, men vissa kritiserade dock filmens speltid. På Rotten Tomatoes har filmen ett medelbetyg på 83%, baserade på 337 recensioner, och ett genomsnittsbetyg på 7,4 av 10. På Metacritic har filmen genomsnittsbetyget 68 av 100, baserat på 53 recensioner. Den har slagit kassarekord världen över och är den enda filmen som någonsin tjänat 1 miljard på 11 dagar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Avengers: Infinity War

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]