Drake (leksak)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cerf volant rouge1.JPG
Japansk drakförsäljare
Kitesflying.jpg

Drake eller flygande drake är en anordning bestående av ett segelliknande bärplan fastsatt vid en lina som man håller i. Linan håller draken i en anfallsvinkel mot vinden så att vinden kan lyfta den till hög höjd när man håller emot med linan. Man skiljer oftast mellan leksaksdrakar och sportdrakar. Leksaksdrakar har generellt bara en lina, medan sportdrakar har två eller fyra. Förutom dessa finns en draktyp som kallas kraftdrake (från eng. Power Kite), som är konstruerad för att ge mesta möjliga drag- och lyftkraft. Historiskt har konsten att flyga drake utvecklats i Kina. I hela Sydostasien är drakarna väl etablerade med festivaler och tävlingar. Det finns många olika typer av drakar, som exempelvis den japanska kampdraken.

Samuel Cody utvecklade en drakmodell som lyfte spanande militärer. Marconi använde drakar för att lyfta antenner. Drakar användes också flitigt av meteorologer. Drakarnas yrkesmässiga användning har konkurrerats ut av flygmaskinen. Emellertid förekommer experiment med att ge fartyg hjälpkraft med drakar vid lämplig vind.

Ett i dag vanligt och ökande bruk av drakar är som sportredskap för åkning på vatten, snö, is eller fast öppen terräng, jämför kitesurf.

Tävlingsflygning med drakar hålls ibland i Europa och USA.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • David Pelham Kites: Den så kallade drakbibeln

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]