Draknästet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Draknästet
OriginaltitelDragons' Den
ProgramledareEbba Blitz (2009-2010)
Patrick Grimlund (2014)
MedverkandeMats Gabrielsson
Douglas Roos
Susanna Falkengren
Sven Hagströmer
Richard Båge
Antal avsnitt17
Längd (per avsnitt)60 minuter
Antal säsonger2
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSVT
ProducentDavid Bexelius
Sändning
OriginalkanalSVT2 (2009-2010)
TV8 (2014)
Originalvisning2009-2010, 2014
Bildformat576i (16:9 SDTV)
Ljudformat5.1
Officiell webbplats

Draknästet är ett svenskt TV-program. Programmet sändes på SVT2 mellan 2009 och 2010 med Ebba Blitz som programledare. Under 2014 kom programmet tillbaka, då på TV8 med Patrick Grimlund som programledare.[1]

Programmet är baserat på det japanska formatet Dragons' Den, eller på japanska Manē no Tora (eg. tiger-pengar), som ägs av japanska Sony med Microsoft och Taimoor som minoritetsägare. Programmet var under tidigt 2000-tal mycket framgångsrikt i hemlandet. Japanerna lyckades i mitten av 00-talet sälja formatet till en lång rad länder, däribland till Storbritannien och public service-modern BBC där programmet gjort stor framgång i deras BBC2. I Sverige har Dragons' Den sedan mitten av 00-talet visats i kanaler som BBC Prime, BBC Entertainment och TV8. Det dröjde till 2009 innan formatet dök upp i en svensk version.

Formatet[redigera | redigera wikitext]

I programmet får entreprenörer visa upp sig och sina verksamhetsidéer för en grupp investerare och riskkapitalister som kallas ”Drakarna” eller i originalet "Tigrarna". Entreprenörerna berättar hur stort kapital de behöver för att förverkliga sina affärsidéer. Sedan bestämmer ”Drakarna”, som har både pengar och kunskap om affärer, om de vill satsa kapital eller inte. ”Drakarna” investerar bara om de verkligen tror på idéerna eftersom det är egna pengar de riskerar. I den svenska versionen satsar Drakarna mindre pengar än i den brittiska versionen.

Svensk version[redigera | redigera wikitext]

Efter sex säsonger på BBC valde SVT att göra en svensk version av formatet. Den svenska serien spelades in i december och sändes i SVT i nio avsnitt under våren 2009. Programledare för Draknästet var Ebba Blitz och producent är Pontus Gårdinger och senare David Bexelius. Drakarna får investera alltifrån 200 000 till 2,5 miljoner kronor. 2010 gick den andra säsongen av Draknästet i SVT. I september 2010 framkom det att någon produktion av en tredje svensk säsong av serien inte var inplanerad, med hänvisning till att andra programtitlar prioriterades.[2] Under 2013 köpte TV8 rättigheterna och har i februari 2014 börjat planerat sända den under vårsäsongen 2014.

Svenska drakar[redigera | redigera wikitext]

Tidigare drakar[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1 Säsong 2
Mats Gabrielsson
Ljubo Mrnjavac
Douglas Roos
Gunilla von Platen
Susanna Falkengren
Sven Hagströmer
Richard Båge

Brittisk version[redigera | redigera wikitext]

Den brittiska public service-kanalen BBC Two visade under sex säsonger framgångsrikt formatet under namnet Dragons' Den med stor internationell uppmärksamhet. Det första avsnittet sändes i januari 2005. I Sverige har BBC Prime, BBC Entertainment och senare även TV8 visat samtliga säsonger av den brittiska serien sedan 2007, senast säsongen gick under våren 2009.

Programmet har hela tiden letts av BBC:s ekonomireporter Evan Davis. Drakarna har varit:

Säsong 1 Säsong 2 Säsong 3 Säsong 4 Säsong 5 Säsong 6
Peter Jones
Doug Richard
Deborah Meaden
Simon Woodroffe
Theo Paphitis
Duncan Bannatyne
Rachel Elnaugh
Richard Farleigh
James Caan

På BBC:s webbplats har det också funnits en online-version av programmet, även den med Dominic Byrne som programledare och två nya drakar, Shafiq Rasul och Julie Meyer. Peter Jones, som medverkat i samtliga säsonger av den brittiska versionen, har även skapat det amerikanska snarlika formatet American Inventor som har en mer lättsam ton än brittiska Dragons' Den. American Inventor har i Sverige sänts av TV4 och systerkanalen TV400.

Japansk version[redigera | redigera wikitext]

Med titeln Money no Tora, vilket översatt till svenska betyder Pengatigrarna, skapades och sändes originalversionen av formatet av Nippon Television under åren 2001 till 2004. Programmet var det första i japansk TV-historia som gjorde underhållning av ekonomiska investeringar vilket senare smittat av sig till flera andra program. Under de tre år som programmet sändes har 16 olika riskkapitalister medverkat som "Tigrar" i programmet.

Amerikansk version[redigera | redigera wikitext]

Den amerikanska versionen heter Shark tank (hajtank).

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 25 februari 2014. https://web.archive.org/web/20140225102951/http://www.tv8.se/drakarna. Läst 15 februari 2014. 
  2. ^ Thurfjell, Karin: Ingen ny säsong av Draknästet i SVT, Svenska Dagbladet, 2010-09-10

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]