Dramapedagog

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Dramapedagog är ett yrke som finns i många länder och som använder sig av dramapedagogik. Dramapedagoger kan arbeta inom flera olika fält och med olika ålderskategorier, från dramalek med små barn till forumspel med vuxna.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Ordet drama härstammar från antikens Grekland och betydde ursprungligen "handling". Dramapedagoger sysslar inte alltid med drama som konstform (teater/film) utan utgår från den mer ursprungliga innebörden av uttrycket. Drama är att "gestalta genom handling". Förhållandet mellan drama som konst och den pedagogiska aspekten, dramapedagogik, är dock något som diskuterats inom dramapedagogiken under flera decennier[1].

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

För närvarande finns det två dramapedagogutbildningar i Sverige. De finns på Västerbergs folkhögskola i Gästrikland och på Blekinge folkhögskola. Utbildningen är tvåårig. Genom ett samarbete med Högskolan i Gävle kan en filosofie kandidatexamen ges. Någon internationell motsvarighet till den svenska dramapedagogutbildningen finns inte. Den engelska yrkesbenämningen är "drama teacher" och utbildningen är i allmänhet just en lärarutbildning. I Sverige har man velat betona att arbetsfältet är vidare än skolan. Historiskt har den svenska dramapedagogutbildningen utvecklats i och genom folkbildningsrörelsen och inte som ett initiativ inom lärarutbildningen.

Arbete[redigera | redigera wikitext]

Arbetsplatser för dramapedagoger är framförallt hela skolsektorn, kulturskola, amatörteaterverksamhet, eller vårdinstitutioner. Kurser i drama finns på folkhögskolor och universitet.

Dramapedagoger organiseras exempelvis genom lärarförbundet, de dramapedagoger som är medlemmar i Lärarförbundet är dubbelanslutna till Teaterförbundet.

Riksorganisation[redigera | redigera wikitext]

Riksorganisationen auktoriserade dramapedagoger (RAD) arbetar förutom med att auktorisera dramapedagoger, även med att sprida information om drama. RAD ger ut tidningen DramaForum.

Betydande personer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rasmusson, V. (2000). Drama - konst eller pedagogik? : kampen om ämnet speglad i den nordiska tidskriften Drama 1965-1995. (Ak. Avh.) Lund: Lunds Universitetsförlag.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]