Högskolan i Gävle

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Högskolan i Gävle
Engelska: Gävle University College
Grundat 1977
Ägandeform statligt
Rektor Maj-Britt Johansson
Lärarkår 519 anställda[1]
Studerande 6152 hås (2012)[1]
Doktorander 53 (2012)[1]
Säte Gävle, Sverige
Webbplats www.hig.se

Högskolan i Gävle (HiG), på engelska Gävle University College[2] eller University of Gävle, är en svensk statlig högskola i Gävleborgs län.

Högskolan är belägen inom före detta Hälsinge regementes (I 14) kasernområdet på Kungsbäck i Gävle och består av de tre akademierna Hälsa och arbetsliv (AHA), Teknik och miljö (ATM) samt Utbildning och ekonomi (AUE). Sammanlagt finns det åtta avdelningar som erbjuder omkring 50 utbildningsprogram och cirka 520 kurser inom humaniora, religionsvetenskap, samhällsvetenskap, vårdvetenskap, pedagogik, sociologi, naturvetenskap och teknik.

Högskolan bedriver forskarutbildning inom Byggd Miljö och Hälsofrämjande arbetsliv. Under 2016 var cirka 100 personer inskrivna på forskarutbildning varav en mindre del var anställda som doktorander. Högskolan är knuten till tre nationella forskarskolor tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan, Örebro universitet samt Umeå universitet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Dagens HiG grundades som "Högskolan i Gävle/Sandviken" 1977 i och med att högskolereformen 1977 antogs detta år. De första ingående delarna i Högskolan Gävle/Sandviken var förskoleseminariet och lärarhögskolan[3] i Gävle. I juli 1977 startade inom ramen för den nybildade högskolan en yrkesteknisk utbildning. YTH, på försök i Sandviken[4].

HiG startade den ettåriga fastighetsmäklarutbildningen år 1992 som snabbt blev högskolans mest sökta program. Samtidigt startar man ett projekt för att utveckla kontakter med högskolor/universitet för lärar- och studentutbyten.

Året därpå (1993) sker en omfattande organisationsförändring som leder fram till att högskolans verksamhet delas in i fem institutioner med ämnesavdelningar. 

Flytten till nya byggnader[redigera | redigera wikitext]

Högskolans verksamhet samordnas och flyttar 1996 till Kungsbäck i Gävle i om- och tillbyggda lokaler som tidigare disponerades av Hälsinge regemente och som nu drivs av Akademiska hus.

Vårdhögskolan flyttar också in, år 1996, med sjuksköterskeutbildningar. Med start 1999 inleds sedan en integreringsprocess under tre år med syfte att flytta huvudmannaskapet för vårdhögskolan från landstinget till den statliga Högskolan. Vårdhögskolan integreras 2002 som Högskolans sjätte institution.

Under år 2000 integreras Bygg och Miljö i Gävle (BMG) och år 2003 integreras Belastningsskadecentrum, numera Centrum för belastningsskadeforskning (CBF), med Högskolan.

Nytt namn och tillväxt[redigera | redigera wikitext]

År 1998 byter högskolan namn till den nuvarande namnet "Högskolan i Gävle". Det är också det året som de första studentbostäderna i Midgårdslunden vid högskoleområdet står klara för inflyttning. Samma år startar utbildningsprogrammet Miljö-kommunikation-ekonomi.

Bibliotek[redigera | redigera wikitext]

Det nya biblioteket stod klart i slutet av 2005. Byggnaden fick samma år urmärkelsen Årets Byggen - vilket var de bästa byggprojekt som slutförts under 2005. Biblioteket är skapt i formen av en amfiteater och på taket har växter planterats. Cirka 85 000 böcker får plats i biblioteket. Byggnaden har grupprum, arbetsrum för personal och nära 800 läsplatser [5].

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Högskolan i Gävle leds av högskolestyrelsen och rektor. Verksamheten är organiserad i [null sju] enheter under rektor: tre akademier som ansvarar för kärnverksamheten, den högskolegemensamma administrationen (HGA) som ansvarar för stödverksamheten, rektors kansli som ansvarar för processerna kring styrelse, nämnder och rektors beslutsmöten, kansliet för samverkan, internationalisering och innovation och slutligen biblioteket.

HGA består av fyra avdelningar och ett rektorskansli.

 • Rektorskansli
 • Kansliet för samverkan, internationalisering och innovation
 • Avdelningen för ekonomi och inköp
 • Avdelningen för HR
 • Avdelningen för infrastruktur (IT, säkerhet, telefoni samt lokaler och service)
 • Avdelningen för kommunikation
 • Avdelningen för utbildningsstöd (studerandeservice) 

Vid sidan av högskolestyrelse och rektor finns utbildnings- och forskningsnämnden (UFN).

All forskning och undervisning på grundnivå, avancerad nivå och forskningsnivå vid HIG är organiserad inom ramen för akademier.

I dagens läge finns det tre akademier.

 • Akademin för hälsa och arbetsliv (AHA)
 • Akademin för teknik och miljö (ATM)
 • Akademin för utbildning och ekonomi (AUE)

Rektorer[redigera | redigera wikitext]

1977-1989[6]: Wenche Nerdrum-Ullman
1989-2000[6][7]: Birgitta Stymne, teknologie doktor[8]
2001-2008: Leif Svensson, professor i matematik
1 Juli 2008- 2017: Maj-Britt Johansson, professor i skoglig marklära[9]
1 juli 2017: Ylva Fältholm, professor i arbetsvetenskap

Studentliv[redigera | redigera wikitext]

Gefle studentkår står för Högskolan i Gävles studiesociala liv. De arrangerar tillställningar för studenter, arrangerar föreläsningar, stödjer studenter och ger ut en medlemstidningen "Gefla Högtryck" i webbformat. Kårens lokal kallas "Midgård" och ligger nära intill högskolans campus.[10]

Flertalet studentföreningar finns på Högskolan i Gävle. Dessa jobbar med att hålla kontakt med den akademi de tillhör, för att öka studentinflytandet.

 • Gefleteknologerna är en studentförening som skapades 1994, då genom att teknologerna från Sandvikens nerlagda campus förflyttades till det i Gävle, vilket ledde till att teknologföreningarna beslöt sig för en sammanslagning.
 • Vård och Omsorg i X-län (VOX) är studentföreningen som riktar sig till de studenter som studerar till socionom, sjuksköterska eller kriminolog.
 • Gavlecon är studentföreningen för de som studerar till fastighetsmäklare eller ekonom.
 • PA (står för Personal- och Arbetslivsprogrammet) är studentföreningen som finns för de studenter som studerar till personalvetare.
 • HiP (Hälso- och Idrottsprofilen) är föreningen för studenterna som studerar idrottsvetenskap och folkhälsostrategiska programmet.
 • Cult & Co är en studentförening som riktar sig till de studenter som studerar kommunikationsprogrammet eller människa-kultur-religionsprogrammet.
 • Pedagogerna i Gävle för dig som läser på något av högskolans lärarprogram.
 • Högskolemäklarna är en ekonomisk förening vars syfte är att arbeta för föreningsmedlemmarnas intressen som fastighetsmäklarstudenter.
 • Gävles resande intellektuella studenter (GRIS) vänder sig till studenter, oavsett utbildningsområde, som tycker om att resa till spännande ställen så som andra lärosäten.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c] Universitetskanslerämbetet: Universitet och högskolor. Årsrapport 2013
 2. ^ List of higher education institutions Arkiverad 2 november 2010 hämtat från the Wayback Machine., Högskoleverket
 3. ^ Källa: De första 20 åren, Högskoleverkets rapportserie 1998:2
 4. ^ Källa: Birgitta Stymne, Högskolan i Gävle – Jubileumsskrift 1977 – 2002
 5. ^ Genomförda projekt. Arkiverad 6 november 2013 hämtat från the Wayback Machine. Akademiskahus.se. Sett oktober 2013.
 6. ^ [a b] Historik - Högskolan i Gävle
 7. ^ Årsberättelse 1995/96 Arkiverad 4 september 2010 hämtat från the Wayback Machine., Birgitta Stymne är omnämnd i dokumentet för året 2000.
 8. ^ Utvärdering från HSV[död länk], Birgitta Stymne är ordförandet för utvärderingen.
 9. ^ Maj-Britt Johansson
 10. ^ ”Det här är studentkåren » Gefle Studentkår”. geflestudentkar.se. http://geflestudentkar.se/. Läst 10 februari 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]