Högskolan i Gävle

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Högskolan i Gävle
Engelska: Gävle University College
Grundat 1977
Ägandeform statligt
Rektor Maj-Britt Johansson
Lärarkår 519 anställda[1]
Studerande 6152 hås (2012)[1]
Doktorander 53 (2012)[1]
Säte Gävle, Sverige
Webbplats www.hig.se

Högskolan i Gävle (HiG), på engelska Gävle University College[2] eller University of Gefle[3], är en svensk statlig högskola i Gävleborgs län.

Högskolan är belägen inom före detta Hälsinge regementes (I 14) kasernområdet på Kungsbäck i Gävle. Högskolan består av tre akademier och sammanlagt nio avdelningar och erbjuder omkring 45 utbildningsprogram samt cirka 800 kurser inom humaniora, religionsvetenskap, samhällsvetenskap, vårdvetenskap, pedagogik, sociologi, naturvetenskap och teknik.

Högskolan har ansökt om rätt att bedriva egen forskarutbildning inom tekniskt och humanistisk-samhällsvetenskapligt vetenskapsområde. Högskolan är knuten till tre nationella forskarskolor tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan, Örebro universitet samt Umeå universitet.


Historik[redigera | redigera wikitext]

Dagens HiG grundades som Högskolan i Gävle/Sandviken år 1977 i och med att högskolereformen 1977 antogs detta år. YTH-utbildningarna i Gävle och Sandviken samordnas till en högskola.

HiG var först ut med den ettåriga fastighetsmäklarutbildningen i Sverige år 1992. Samtidigt startar man ett projekt för att utveckla kontakter med högskolor/universitet för lärar- och studentutbyten. Året därpå (1993) sker en omfattande organisationsförändring som leder fram till att högskolans verksamhet delas in i fem institutioner med ämnesavdelningar. Det inrättas också en grundutbildningsnämnd med ansvar för utbildningsprogrammen och en forskningsnämnd med ansvar för forskningsresurserna.

Flytten till nya byggnader[redigera | redigera wikitext]

Genom försvarsbeslutet 1992, upphörde grundutbildningen av värnpliktiga 1993 vid dåvarande regementet (I 14). Större delen av militärverksamheten lämnade huvuddelen av lokalerna 30 juni 1994. Fortifikationsverket sålde det som hade blivit överflödigt för försvarsmakten till Akademiska Hus. Byggnaderna och lokalerna totalrenoverades mellan åren 19951996 och utgör idag campus för Högskolan i Gävle.[4]

Högskolans verksamhet samordnas och flyttar till de ombyggda och tillbyggda lokaler i Kungsbäck i Gävle. Samtidigt under dessa år startar en förskollärarutbildning med inriktning mot naturvetenskap och teknik, den första i landet, och utbildningen kreativ programmering, som kombinerar datavetenskapligt och konstnärligt kunnande. Idag heter utbildningen Creative Computer Graphics.

Vårdhögskolan flyttar in år 1996 också, med sjuksköterskeutbildningar.

Nytt namn och tillväxt[redigera | redigera wikitext]

År 1998 byter högskolan namn till den nuvarande namnet Högskolan i Gävle. Det är också i år som studentbostäderna i Midgårdslunden vid högskoleområdet står klara för inflyttning. Samma år startar utbildningsprogrammet Miljö-kommunikation-ekonomi.

Bibliotek[redigera | redigera wikitext]

Det nya biblioteket stod klart i slutet av 2005. Byggnaden fick samma år urmärkelsen Årets Byggen - vilket var de bästa byggprojekt som slutförts under 2005. Biblioteket är skapt i formen av en amfiteater och på taket har växter planterats. Cirka 85 000 böcker får plats i biblioteket och byggnaden har grupprum, arbetsrum för personal och nära 800 läsplatser [5].

Organisation[redigera | redigera wikitext]

All forskning och undervisning vid HIG är organiserad inom ramen för akademier, som består av nio institutioner. Som ansvarar för ett antal grundutbildningsprogram samt utbildningar på avancerad nivå. I dagens läge finns det tre akademier.

Rektorer[redigera | redigera wikitext]

1977-1989[6]: Wenche Nerdrum-Ullman
1989-2000[6][7]: Birgitta Stymne, teknologie doktor[8]
2001-2008: Leif Svensson, professor i matematik
1 Juli 2008-: Maj-Britt Johansson, professor i skoglig marklära[9]

Studentliv[redigera | redigera wikitext]

Gefle studentkår står för Högskolan i Gävles studiesociala liv. De arrangerar tillställningar för studenter, arrangerar föreläsningar, stöder studenter och ger ut en medlemstidning. Kårens lokal kallas "Midgård" och ligger nära intill högskolans campus.

Gefleteknologerna är en studentförening som skapades 1994, då genom att teknologerna från Sandvikens nerlagda campus förflyttades till det i Gävle, vilket ledde till att teknologföreningarna beslöt sig för en sammanslagning.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Universitetskanslerämbetet: Universitet och högskolor. Årsrapport 2013
  2. ^ List of higher education institutions, Högskoleverket
  3. ^ Student Union Fee 2010, Gefle studentkår
  4. ^ ”Högskolan”. Allmänna förlaget, s 485 ff, SOU 1973:2, ISBN 91-38-01315-0. http://weburn.kb.se/metadata/289/SOU_78289.htm. 
  5. ^ Genomförda projekt. Akademiskahus.se. Sett oktober 2013.
  6. ^ [a b] Historik - Högskolan i Gävle
  7. ^ Årsberättelse 1995/96, Birgitta Stymne är omnämnd i dokumentet för året 2000.
  8. ^ Utvärdering från HSV, Birgitta Stymne är ordförandet för utvärderingen.
  9. ^ Ledningsgrupp - Högskolan i Gävle, Nuvarande rektor på Högskolan i Gävle.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]