Drottningholmsbron

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Drottningholmsbron är en bro som förbinder Kärsön och Lovön i sjön Mälaren. Bron, som är en del av länsväg 261, är en lågbro, ungefär 250 meter lång och ligger i omedelbar närhet av Drottningholms slott. Mot öst, i riktning mot Bromma, ansluter Nockebybron från 1973, över bron leder Drottningholmsvägen.

Drottningholmsbron i augusti 2012 sett från Kärsön. Den gula byggnaden vid vänstra brofästet är Hertigarnas stall.
Drottningholmsbron i augusti 2012 sett från Kärsön. Den gula byggnaden vid vänstra brofästet är Hertigarnas stall.


Den första Drottningholmsbron byggdes som en fast broförbindelse samtidigt med Nockebybrons och Tranebergsbrons föregångare på uppdrag av Gustav III år 1787. Arkitekt för alla tre broar var Carl Fredrik Adelcrantz. Tidigare hade kungen fått färdas till slottet på Drottningholm via den långa omvägen genom Solna socken och Bällsta till Tyska botten, för att därifrån färjas över till Lovön. Omkring mitten av 1800-talet var man tvungen att efterhand byta ut broarna. De ersattes då med flottbroar, alltså flytande broar.

Den första betongbron invigdes under festliga former den 21 december 1925 av kung Gustaf V. Medlen för brobygget togs ur en fond som skapades av fordonsskatter.[1] Nuvarande lågbro har en segelfri höjd på 1,3 meter och invigdes 1973 samtidigt med Nockebybron och Tappströmsbron.[2]

Drottningholmsbron, historiska bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Andra broar i Ekerö kommun:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mälarötrafikens historia - broar och färjor Arkiverad 5 juni 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Meddelande från Trafikverket angående ditt ärende: Övrigt (VV0224381), 2011-10-06.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]