Hertigarnas stall

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hertigarnas stall i september 2011.

Hertigarnas stall är en före detta stallbyggnad på Drottningholmsmalmen vid Drottningholms slottLovön i Ekerö kommun. Byggnaden uppfördes på 1780-talet, troligen efter ritningar av Carl Fredrik Adelcrantz. Stallet förvärvades 1985 av Ekerö kommun och inreddes för pensionärsbostäder.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Hertigarnas stall (nr 6), karta från 1815.
Drottningholms slott (vänster) och Hertigarnas stall med Stenvärdshuset (höger) sett från Kärsön 1931.

Byggnadens uppförande var en konsekvens av den nya väg- och broförbindelsen mellan Drottningholm och Stockholm som öppnades 1787. Ansvarig för projektet var Carl Fredrik Adelcrantz som då var kunglig arkitekt och chef för Överintendentsämbetet. Förbindelsen gick via Brostugan på Kärsön, Nockeby värdshus, Tranebergs värdshus och Kungsholmen.

Stallbyggnaden, var liksom slottet och det intilliggande Stenvärdshuset, synligt på långt håll för resande från Stockholm och bildade fonden för den nya vägen mot Drottningholm.

Byggnaden är ett stenhus i två våningar med huvudbyggnad mot vattnet och två flyglar mot land. Hertigarnas stall fick sannolikt sitt namn från att den var avsedd för hertigarnas (kungens bröder) hästar och ursprungligen fanns det ett femtiotal spiltor i bottenvåningen och bostäder för kuskar och stalldrängar i huvudvåningen. Stallfunktionen fanns kvar in på 1900-talet. Byggnaden var värdshus 1924-73 och därefter kontor innan Ekerö kommun köpte huset 1985.

Hertigarnas stall är sedan 1986 ett byggnadsminne och ingår i världsarvet Drottningholm.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Världsarvsplan för 2007–2012 Arkiverad 7 december 2011 hämtat från the Wayback Machine. (läst 4 oktober 2011)

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]