Dryptosaurus

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Dryptosauridae)
Hoppa till: navigering, sök
Dryptosaurus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Yngre krita
DryptosaurusLaelaps.jpg
Delar av återfunnet material från Dryptosaurus.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Infraklass Härskarödlor
Archosauria
Överordning Dinosaurier
Dinosauria
Ordning Ödlehöftade dinosaurier
Saurischia
Underordning Theropoder
Theropoda
(orankad) Coelurosaurier
Coelurosauria
Överfamilj Tyrannosauroider
†Tyrannosauroidea
Familj Dryptosauridae
Släkte Dryptosaurus
Vetenskapligt namn
§ Dryptosaurus
Auktor Marsh, 1877
Typart
  • Dryptosaurus aquilunguis
Hitta fler artiklar om djur med

Dryptosaurus aquilunguis (betyder "Sårande ödla med örnklor" ) är en köttätande dinosaurie som levde i östra USA under krita för omkring 80 till 70 miljoner år sedan. Vissa forskare tror att Dryptosaurus var ett flockdjur. Troligen bestod Dryptosaurus byten av nodosaurider, Diabloceratops och Hadrosaurus.

Upptäckt och namn[redigera | redigera wikitext]

Det var året 1866 som Edward Drinker Cope och Joseph Leidy gjorde en upptäckt av en större rovdinosaurie i New Jersey. Man hittade delar av en käke, ryggkotor, bakbenselement och en jättestor krökt klo (cirka 20 centimeter lång). Djuret fick namnet Laelaps aquilunguis, men senare bytte man namn på den till Dryptosaurus, eftersom namnet Laelaps redan givits till ett kvalster.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Beräknad storlek hos holotypen, i jämförelse med en människa.

Dryptosaurus blev cirka 6 meter lång, och vägde mer än 1 ton. Den var tvåbent tågångare, liksom alla theropoder, och man tror att frambenen var mer välutvecklade än hos till exempel dom stora tyrannosauriderna. Klorna var långa och krökta, och var troligen effektiva vapen för att riva sina byten. Bakbenen var långa, och tyder på att Dryptosaurus var snabb. Svansen var troligen lång och kraftig och fungerade som baktyngd för kroppen.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Dryptosaurus placeras i en egen familj, Dryptosauridae.[1] Att dryptosaurider hör till överfamiljen tyrannosauroider inkluderar att Dryptosaurus också är släkt med Tyrannosaurus rex.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carpenter, Ken & Russell, Dale A, Donald Baird, and R. Denton (3 december 1997). ”Redescription of the holotype of Dryptosaurus aquilunguis (Dinosauria: Theropoda) from the Upper Cretaceous of New Jersey.”. Journal of Vertebrate Paleontology "17" (3): ss. 561–573. doi:10.1080/02724634.1997.10011003. Arkiverad från originalet den 10 mars 2007. https://web.archive.org/web/20070310231340/http://www.vertpaleo.org/jvp/17-561-573.html. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]