Hoppa till innehållet

Thyreophorer

Från Wikipedia
Thyreophora
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: jura - krita
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
ÖverordningDinosaurier
Dinosauria
OrdningFågelhöftade dinosaurier
†Ornithischia
UnderordningThyreophora
Vetenskapligt namn
§ Thyreophora
AuktorNopcsa, 1915
Huvudgrupper
Hitta fler artiklar om djur med

Thyreophorer (Thyreophora) ("sköldbärare" var en undergrupp av ornithischierna. De var armerade växtätande dinosaurier som levde från tidigare delen av jura till slutet av krita.

Namnet kommer från grekiska: θυρεος, en stor avlång sköld, likt en dörr, och φορεω, "Jag bär") Thyreophorer delas in i två infraordningar: Ankylosaurier och Stegosaurier.

Om Thyreophora[redigera | redigera wikitext]

Thyreophorerna dök upp i början av jura i form av djur som Scutellosaurus och Scelidosaurus. Till skillnad från den förstnämnda så var de allra flesta thyreophorer fyrbenta, till skillnad från Scutellosaurus, som kan ha gått på bakbenen. Vissa släkten, såsom Stegosaurus, avbildas ibland med förmågan att kunna ställa sig på bakbenen för att beta från träd ( Ett beteende som skildras i bland annat When Dinosaurs Roamed America ).

Enkel illustration av stegosaurien Kentrosaurus

Många släkten inom Stegosauria kan uppvisa två par meterlånga taggar på svanstippen. Dessa taggar tros ha använts för att svingas mot köttätare. Vissa släkten i Ankylosauria kan istället uppvisa klubbor av ben, som kunde knäcka benet på en Tyrannosaurus.