Duane Eddy

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Duane Eddy

Duane Eddy, född 26 april 1938 i Corning, New York, är en amerikansk rockmusiker och gitarrist. Eddy är den mest framgångsrike instrumentalisten i rockhistorien och har sålt mer än 100 miljoner skivor.

Duane Eddy införde "twang" i rock'n'rollen. Hans låt "Rebel Rouser" från juli 1958 är en av 1950-talets mest populära instrumentala rock'n'roll-hits. Några andra framgångsrika låtar med honom var "Peter Gunn", "Forty Miles of Bad Road" (båda 1959), och "Shazam" från 1960. Den sista större framgången för honom på 1960-talet var 1962 års "(Dance With The) Guitar Man" som blev en hitsingel i USA, England och Skandinavien. Under samma decennium prövade han även på skådespeleri i några filmer.

En nyinspelning av "Peter Gunn" med Art of Noise gav honom 1986 en Grammy för bästa instrumentala rock. Han valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 1994.[1]

För de svenska lyssnarna är hans låt och inspelning av låten "Goofy" den mest igenkända- den har spelats i P4 i stort sett varje lördagsmorgon sedan 1968 , den är signaturmelodi till "Ring så spelar vi". (http://www.usabil.nu/nyheter/filer/248/)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rock and Roll Hall of Fame – Duane Eddy

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]