Duvfåglar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Duvfåglar
Sierpowka big.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
UnderklassNeornithes
InfraklassNeognata fåglar
Neognathae
ÖverordningNeoaves
OrdningDuvfåglar
Columbiformes
Vetenskapligt namn
§ Columbiformes
AuktorLatham
Synonymer
Pullastrae (Fries, 1925)
Hitta fler artiklar om fåglar med

Duvfåglar (Columbiformes) är en ordning av fåglar som idag består enbart av familjen duvor. Tidigare ansågs de utdöda drontfåglarna (Raphidae) utgöra en egen familj, men dessa är nära besläktade med vissa duvarter. Duvfåglarna utgör en väl avgränsad ordning vars olika släkten uppvisar stora likheter. Exempelvis har alla arter en kort rak näbb, med något nedåtböjd spets och en näbbrot som är täckt av mjuk vaxhud. Deras kraftiga fötter är anpassade till att befinna sig på marken. När deras pulli kläcks är de nakna och matas först med så kallad krävmjölk. Till skillnad från merparten av alla världens fågelarter så kan duvorna dricka genom att suga upp vatten utan att behöva böja bak huvudet för att svälja.[1]

Det finns över 300 arter och ordningen förekommer på alla kontinenter, förutom i polartrakterna. Deras utbredning är främst centrerad till tropikerna.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Flyghönsen (Pteroclidae) behandlades tidigare som en del av ordningen, mest beroende på deras sätt att dricka. Men nyare studier har visat att flyghönsen inte dricker med en liknande teknik[1] och har föreslagits istället vara närmare besläktade med vadarfåglarna.[2] DNA-studier visar dock att de trots allt är besläktade med duvfåglarna, dock relativt avlägset varför de numera placeras i en egen ordning (Pterocliformes). Även de på Madagaskar förekommande mesitfåglarna som tidigare behandlats som en del av tran- och rallfåglar och hönsfåglar tillhör denna grupp.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Tom J. Cade & Lewis I. Greenwald (1966) "Drinking Behavior of Mousebirds in the Namib Desert, Southern Africa", The Auk, vol.8, nr.1 pdf
  2. ^ Francis Hugh John Crome (2004) "Columbiformes (Pigeons, Doves, and Dodos)", Grzimek's Animal Life Encyclopedia, Eds. Michael Hutchins, Dennis A. Thoney, and Melissa C. McDade. Vol. 9: Birds II. 2nd ed. Detroit: Gale, sid:241-246. 17 vols.