Dvärgspäckhuggare

Från Wikipedia
Version från den 12 mars 2013 kl. 19.31 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 21 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q244172Wikidata)
Dvärgspäckhuggare
Status i världen: Kunskapsbrist[1]
Storleksjämförelse mellan Dvärgspäckhuggare och människa.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningValar
Cetacea
UnderordningTandvalar
Odontoceti
FamiljDelfiner
Delphinidae
SläkteFeresa
Gray, 1870
ArtDvärgspäckhuggare
F. attenuata
Vetenskapligt namn
§ Feresa attenuata
AuktorGray, 1875
Utbredning
Dvärgspäckhuggarens utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Dvärgspäckhuggare (Feresa attenuata) är en ganska liten och ovanlig delfin och enda arten i släktet Feresa. Den har fått sitt namn för att den delar några fysiologiska egenskaper med späckhuggaren. Dvärgspäckhuggare är en aggressiv delfin som utan tvekan dödar andra av samma art.

Ända fram till 1950-talet var det enda beviset om att dvärgspäckhuggare existerade, två skallar som fanns på British Museum. År 1954 beskrev en japansk valforskare om en sällsynt ”tumlare” som några valfångare hade dödat. Han skrev att tumlarnas skallar var identiska med de på British Museum men att de hade kroppar som späckhuggare.

Dvärgspäckhuggare är av medelstorlek i jämförelse med andra delfinarter, lite tyngre och större än en människa. Kroppen är robust och mörkfärgad, huvudet rundat med knapp någon nos. Valens sidor är ljusare färgat och undersidan vit.

Det är mycket svårt att närma sig dvärgspäckhuggare men man har konstaterat att de lever i grupper på 10 till 30 individer och att de har setts jaga och döda andra delfinarter som den vanliga delfinen. Ifrån strandade dvärgspäckhuggare har man kommit fram till att deras egentliga diet består av små fiskar och bläckfisk.

Dvärgspäckhuggare tros var en sällsynt art och man beräknar att det finns ungefär 39,000 individer i Stilla havet och Indiska oceanen.

Se även

Källor

  1. ^ Feresa attenuataIUCN:s rödlista, auktor: Taylor, B.L. et. al. (2008), besökt 12 januari 2009.