Tandvalar

Från Wikipedia
Tandvalar
Späckhuggare (Orcinus orca)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningValar
Cetacea
UnderordningTandvalar
Odontoceti
Vetenskapligt namn
§ Odontoceti
AuktorFlower, 1869
Familjer
se text
Hitta fler artiklar om djur med

Tandvalar (Odontoceti) är en av två underordningar som utgör ordningen valar, där den andra är bardvalar (Mysticeti). Tandvalarna omfattar omkring 70 arter och har, som namnet antyder, tänder i käken, till skillnad från bardvalarna. Tandvalarna är köttätare och livnär sig främst av fisk och bläckfiskar men i vissa fall även av havslevande däggdjur.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Tandvalarna kännetecknas bland annat av att de har blåshål, förlängd överkäke och saknar blindtarm. Tandvalarna uppvisar könsdimorfism och hanarna är oftast större än honorna. Merparten arter i underordningen är tydlig mindre än bardvalarna.

Till skillnad från bardvalarna har tandvalarna tänder i käken. Antalet tänder varierar från narvalen, som endast har två, till kaskeloten med cirka 40, och delfinerna med cirka 240 tänder. Hanarna hos vissa näbbvalar har också bara två tänder vilka utgör betar.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Merparten tandvalar är snabba simmare. Några mindre arter är kända för att de "surfar" på vågor och utför akrobatiska hopp.

Tandvalar har olika pipande läten för att kommunicera. De använder ekolokalisering med ultraljud för att hitta födan.

De flesta arter lever i grupper med några dussin individer. Dessa grupper samlas ibland och kan då forma stim med tusentals valar. Flera tandvalar samarbetar med varandra när de jagar fiskar. Individer i fångenskap visade högt inlärningsförmåga och därför räknas de av flera zoologer till de mest intelligenta djuren.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Tidigare samlades ett antal arter i en familj som kallades floddelfiner men genetiska studier har visat att dessa arter inte är närbesläktade varför de idag placeras i separata familjer.

Underordningen tandvalar ingår i ordningen Cetacea och delas upp i sex överfamiljer som vanligtvis delas upp i nio eller tio familjer:

Underordning Odontoceti: Tandvalar

Tandvalar och människor[redigera | redigera wikitext]

Kaskeloten har jagats intensivt för att komma åt ett ämne i valens tarmar som används för framställningen av ambra. Även idag jagas några arter som till exempel långfenad grindval.

Valar fastnar i fiskenät, vilket är ett stort hot. Särskilt delfiner som drunknar i nät som används för fångst av tonfisk.

En del arter som öresvin, späckhuggare och vitval hölls ofta i delfinarier eller andra djurparker. Tandvalar hölls ofta i fångenskap, vilket kritiserades av olika djurrättsaktivister, då dessa djur behöver större utrymme.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 26 oktober 2008.